Mobile menu

Nick Faulks: FIDE Elo Sistemi Hakkında Fikirler

nickBildiğiniz gibi FIDE, K faktörlerine ilişkin bir takım düzenlemeler yapmış ve bu düzenlemelerin satranç dünyasında olumlu olumsuz yankıları olmuştu. FIDE Kalifikasyon Komitesi üyesi Nick Faulks'un Fide web sitesinde yer alan makalesinin temelinde, öncelikle bu konudaki kimi yayınlara (Jakovenko) ve tepkilere değindikten sonra sistemin kurucusu Prof. Elo’nun kitabını temel alarak farklı elo guruplarında bulunan oyuncuların birbirlerine karşı elde ettikleri farklı skorlara dayanan ilginç bir “düşünce deneyi” oluşturarak bazı sonuç ve yorumlara ulaşıyor. Espirili bir şekilde (A ve B) dile getirdiği seçeneklerden sonra asıl yargısı: “Asla tümüyle mükemmel bir rating sistemine ulaşamayacağımızı biliyoruz ama uygun parametreler kullanarak sonuçları optimize edebilir ve kaçınılmaz sapmaları öngörmek için çaba harcayabiliriz” diyor.

 

Ardından bu konuda geçmişe yönelik sayısal analizler yapmanın öneminden söz ediyor ve Jeff Sonas’ın Atina’da yaptığı sunuma atıfta bulunarak “2200 elo üzerindeki oyuncuların aralarındaki maçların sonucunun daha doğru olarak öngörülebildiğini ama bu konuda daha ayrıntılı çalışmalar yapmanın gereğine  değiniyor.

 

Son olarak da Elo sistemine getirilen eleştirilerden birinin de(Mevcut K=10 değeri ile) üst düzey oyuncuları seçmek için(örneğin 2010 aday maçları) uygun bir ölçüt oluşturmaması olduğunu ancak bu sav doğru olsa bile, çözümün bu amaçla rating sistemini eğip bükmekte değil, böylesi amaçlar için “performans ratingi” gibi basit ve etkin ölçütlerin kullanılmasında bulunacağı düşüncesini dile getiriyor.

 

Nick Faulks'un Makalesi

 

K Faktörü hakkında sitemizde yer alan diğer haberler;

 

Haber 1 Haber 2


 

Haber: Erdem Uçarkuş - Uluslararası Hakem