Mobile menu

Makaleler

Perde İndi! K Faktörü Değişmiyor

fide16-17 Haziran'da Polonya'nın Krakow şehrinde toplanan FIDE Başkanlık Kurulu'nun en önemli kararı satranç dünyasının gündeminde düşmeyen reyting hesaplamalarında kullanılan K faktörüyle ilgiliydi.

FIDE'nin internet sayfasında yer alan açıklamaya göre her toplantıda olduğu gibi yoğun bir gündemin görüşüldüğü toplantıda FIDE Başkanı Kirsan Ilyumzhinov yapılan çalışmaları anlatırken,FIDE Başkanı'nın İstanbul'da yapılan İş Bankası FIDE Atatürk Kadın Ustalar Grand Prix'ndan da övgüyle söz ettiği kaydedildi. Moskova'da bir FIDE ofisinin de açılması gündemde yer aldı. Daha önce Atina, Lozan, Singapur ve Elista'da bulunan FIDE ofislerinin ardından Rusya'nın başkentinde 5.ofis açılmış olacak.

Dresden'deki FIDE Genel Kurulu'nda değiştirilmesi gündeme gelen ve yükseltilmesi halinde elo hesaplamalarındaki değişimlerin eskisine göre daha büyük olacağından büyük tartışmaları sahne olan K faktörüyle ilgili olarak FIDE Başkanlık Kurulu, topu tekrar Komiteye atmaya karar verdi. Komisyonun K faktörüyle ilgili yeni çalışmalar yapmasına karar verildi. Açıklamanın tam tercümesi şöyle:

"Uzmanların toplantılarından çıkan tavsiyeyi izleyeren Başkanlık Kurulu, K Faktörüyle ilgili Komte'nin tekrar görüşme yapmasına ve bütün sonuçların incelenmesine kadar K faktörünün değiştirilmemesine karar verildi."

Açıklamanın bir başka önemli ayrıntısı ise organizasyonda sıkıntılar yaşan Grand Prix serisiyle ilgili olarak eğer 2010-2011 Grand Prix serisinin Ekim 2009'dan önce teklifler gelirse sürdürülmesine karar verildi. Eğer Ekim 2009'a kadar altı turnuvanın evsahipleri turnuva tekliflerini yapmazlarsa Grand Prix raftan kalkacak gibi görünüyor. Grand Prix yerine hangi turnuvaların düzenleneceği konusunda ise herhangi bir açıklama yer almıyor.

17 Haziran Çarşamba günü yapılan açıklamaya satranç dünyasından kayda değer bir tepki gelmezken, Chessvibes ve Garry Kasparov'a yakınlığıyla bilinen ICC'nin de yorumcularından olan Mig Greengard'ın blogunda habere ve yorumlara yer verildi.

Açıklamayla ilgili Chessvibes'ın editörü Peter Doggers'ın yorumu şöyle: "Komite mi? Son söz komitede mi? Eğer son söz komiteninse Başkanlık Kurulu niye onlara geri gönderdi konuyu? Ve...hangi komite?" Daha önceki haberlerden ve FIDE'nin  komite ve komisyonlarının incelenmesi halinde reyting ve unvan hesaplamalarıyla Kalifikasyon Komisyonu'nun ilgileneceği sonucu çıkarılabilir.

Mig Greengard da benzer bir eleştiri yaparak "FIDE'nin basın açıklamalarını işleri daha da karıştırmak içi yapmakta bir hüneri var. Bunu bir sanat formu haline getirdiler."

Mig Greengard, ayrıca FIDE'nin açıklamada yer alan "yeni dünya şampiyonası yönergesi" ifadesinin açık olmadığını belirtirken Ilyumzhinov'un Dresden'de basın mensuplarına açıkladığı yeni Adaylar Turnuvası olup olmadığını sorguluyor.

K Faktörü Hakkında Daha fazla bilgi için:
K Harfinin Öyküsü (Eski haber)