Mobile menu

Dünya Şampiyonluğu Maçı'nın Yankıları: Kasparov, Gurevich, Mikhalchishin ve Grivas'ın Yorumları, Anand'ın İlk Demeci

game08-03Geçtiğimiz hafta sona eren Anand-Kramnik Dünya Şampiyonluğu Maçı, Anand'ın Kramnik'e 6,5-4,5 üstünlük sağlamasıyla sona erdi. Modern satrancın iki devinin mücadelesinin dünyada yankılarını ve tsf.org.tr'yle Mikhalchishin ve Grivas'ın paylaştıkları yorumları aşağıda görebilirsiniz. Ayrıca Garry Kasparov ve Anand'ın eski sekondantı Türkiye Şampiyonu Gurevich'in  daha önce de yayınlanan değerlendirmelerinin yanı sıra Dünya Şampiyonu'nun bir Hint gazeteciye verdiği röportajının derlemesini aşağıda görebilirsiniz.

 

 

Hiç şüphesiz maçı en yakından takip edenlerden birisi Bayan Milli Takımı çalıştıran GM Adrian Mikhalchishin'di. Mikhalchishin, maç boyunca Foidos'un canlı yayınlarına Rusça yorumlar yaparak katıldı. Maç sonunda kısa; fakat öz bir değerlendirmeyi Türk satranç severlerle paylaştı:

mihalchishin02

Adrian Mikhalchishin: "Anand'ın Yardımcıları Daha İyiydi, Kramnik Maça İyi Hazırlanmamıştı"

 

"Maçın zorlu bir savaş şeklinde geçeceğini ve sonucunun belirsiz olacağını teşhis edenlerin beklentilerinin aksine maç çok beklenmedik gelişti. Anand maçtan sonraki bir röportajda bile 2 puan farkla kazanacağını beklemediğini söyledi. Maçın böyle gelişmesinin temel nedeni maç hazırlığı ve yardımcı seçimleriydi. Anand daha genç ve çalışkan bir ekibi tercih etti, IGM'ler (Uluslararası Büyükusta, büyükusta unvanının resmi adı) Wojtazsek ve Ganguly ve bu çalışmaları koordine edecek Nielsen'in yanı sıra daha tecrübeli ve eski dünya şampiyonu olan Rustam Kasımdzhanov.

Kramnik ise kendisi koordine etmeye karar verdi ve her gün yardımcılarından gelen analizlerle tek başına baş etmekte çok zorlandı. Ayrıca bana kalırsa yardımcı  tercihleri de oldukça garipti: Leko, Rublevsky ve Fressinet. Dünya Şampiyonluğu maçlarına hazırlanma deneyimini yaşamış herkes için bir sürprizdi bu tercihler.  Bu nedenle özellikle Meran Varyantı'nda Kramnik büyük zorluklar yaşadı ve ekibi başarılı olamadı. 10.Oyun hariç her oyunda Anand ilginç yenilikler yapıyordu. Bu anlamda hem Kramnik ve ekibinin maç stratejisinin tamamen yanlış olduğunu hem de yardımcılarının iyi çalışmadığını söyleyebiliriz.

Yine de Kramnik'in yenilgisinin tek sebebi yardımcılarını yanlış seçmesidir diyemeyiz; çünkü Kramnik'in satranç anlamında hazır olduğunu söylemek de imkansızdı. Varyatnları çok kötü hesaplıyordu, isterseniz 5.oyuna tekrar bakın! Bana kendisini etüd çözerek maça hazırladığını söylemişti; ama güçlü bir çalıştırıcı olmadan bu çalışmalar yeterli olmamış. Böyle bir çalıştırıcı kendisine daha özel egzersizler yapmasında ve antrenman partilerinde yardımcı olabilirdi."

Maçın sonunda Vietnam'da Yaş Grupları Dünya Şampiyonası'nda bizimle yorumlarını paylaşan A Milli Takım Antrenörü GM Efstratios Grivas da sonucu ikna edici bulanlardan ve en ilginç ifadeleri kullanan isimlerden birisiydi.

 

A Milli Takım Antrenörü GM Efstratios Grivas : "Kramnik Bir Daha Şampiyonluk İçin Mücadele Edemez" (*)

 

"Son FIDE Dünya Şampiyonluğu maçı , FIDE Dünya Şampiyonu Vishy Anand için bir dilim kek gibiydi. Fazla zorlanmadan ikna edici bir şekilde 6,5-4,5 kazanıp unvanını korudu.

Bana kalırsa bu Kramnik döneminin de bittiğinin bir işareti; çünkü Kramnik'in bir daha son 130 yıldır satrancın en üst ve saygın unvanı olan dünya şampiyonluğu için mücadele edebileceğine inanmıyorum. Anand kesinlikle farklı açılardan daha iyi hazırlanmıştı, açılış hazırlığı, psikolojik olarak maçı ele alışı ve genel anlamda da unvanını koruma açısından daha 'hazır'göründü.

Canlı, ortalıkta birçok karmalıklığın olduğu konumlara ulaşmaya çalıştı ve Kramnik'in konumsal yorumu ve oyunsonu tekniği gibi üstün yönlerini göstermesine izin vermedi. Beyazlarla son oyun hariç 1.d4  oynayarak Kramnik'in 1.e4'e karşı hazırladığı Berlin ve Petroff gibi savunmalarla yaptığı hazırlığı yok etti. Kramnik'in kendi hazırlığını da yok eden güçlü bir açılış hazırlığıydı.

Genel anlamda Anand tehlikeli olsa da belirsiz konumlara girmeye çalıştı ve Kramnik'i masa başı problemlerle baş başa bıraktı ki bu sorunların çoğunu kendisi ev hazırlığıyla zaten çözmüştü. Kramnik, oyunların çoğunda baskı hissetti ve sonuç da bu anlamda beklenen şekilde oldu: Anand'ın tamamen değerlendirdiği birçok gaf.

Kramnik'in yardımcıları beklendiği gibi yardım edemediler ona ve bu başarısızlığında onların da belli bir rolü var.

Dolayısıyla yaşasın eski ve yeni şampiyonu Vishy diyorum ve Anand-Topalov maçının (eğer Topalov Kamsky'i alt etmeyi başarırsa) satranç aşıkları için çok eğlencei olacağını düşünüyorum. Ayrıca unutmayın: Carlsen geliyor! Çok merak ediyorum acaba bir daha Rusya ne zaman yeniden bir dünya şampiyonu çıkaracak?"

Mikhail Gurevich'in Daha Önce Yayınlanmış Son Yorumu:

Türkiye Şampiyonu ve Anand'ın eski sekondantı GM Mikhail Gurevich:

"Kramnik Son Oyundan Önce Maçı Kafasında Bitirmişti"

"Anand, maça teorik anlamda daha iyi hazırlandı. Karmaşık konumlara ulaştı ve bu sayede taktik becerilerini en iyi şekilde kullandı. Maçın sonundaki tedirginliği Kramnik'in eşit bir mücadeleye girmesine ve kazancı zorlamasına neden oldu. Maçta böylece eline birkaç fırsat geçti. Bununla birlikte, Vladimir en iyi performansından uzaktı ve bana kalırsa oyununa bakınca son oyundan önce Kramnik psikolojik olarak erken terk etmiş."


dsc00741


Garry Kasparov: "Anand ve Satranç Adına Harika Bir Sonuç"

Satranç severlerin ilgisini çekeceğini düşündüğümüz bir başka isim de hiç şüphesiz Garry Kasparov. Garry Kimovich'in (Gari Kimoviç) Mig Greengard'ın Chess Ninja adlı blogunda ve Susan Polgar'ın satranç haberlerinin yer aldığı blogunda yorumları yer aldı.  Anand'ı açıkça destekleyen Kasparov'un 2000 yılında tacını bıraktığı; fakat birçok kişiye göre aslında zirveyi bırakmadığı Kramnik'le ilgili çok olumlu şeyler düşündüğünü söyleyemeyiz.

Türk satrancıyla yakından ilgilenen ve ChessBase'in kurucu ortağı ve İngilizce websitesinin editörü Frederic Friedel, Anand'ın gazetecilere yaptığı açıklamada teşekkür ettiği isimlerden birisiydi. Friedel'in çok yakın olduğu bir başka isim de Garry Kasparov. 1990'larda Garry Kimovich'in teknoloji danışmanlığını yapan ve ChessBase'i Wüllenweber ile birlikte Kasparov'un verdiği ilhamla kuran Friedel de şöyle diyor: "Kasparov beni maçtan sonra her gün aradı ve maçtan hemen sonra o kadar mutlu oldu ki alkışlarına hakim olamıyordu."

greengard01

Kasparov'un Mig Greengard'a gönderdiği yorumlar da şöyle:

"Vishy çok iyi oynadı. Onuncu oyundaki konsantrasyon kaybının haricinde istikrarlı oynadı ve  kendi oyununu forse etti. 1.d4 açılış tercihi mükemmeldi. Oynanabilir ve canlı onumlara ulaşıp Kramnik'i tahtada uğraşmak zorunda bıraktı. Anand, Kramnik'i hazırlıkta tamamen alt etti. Bu bana benim Kramnik ile 2000 yılındaki maçımı hatırlattı. Berlin'i beklemiyordum ve Kramnik'in istediği topraklarda mücadele etmek zorunda kalmıştım.

Bu maçta Kramnik, beyazla zorlu bir meydan okuma beklemiyordu ve bu Anand açısından anahtar oldu. Kramnik'in yüzüne kum attı ve Kramnik'i zayıf noktasından vurdu: oyuna muhafazakar yaklaşımı. Bir anda Kramnik, keskin konumlard mücadele etmek zorunda kaldı ve bunu yapamadı.

Bu sonuç, Kramnik'in büyük bir maç oyuncusu olduğu illüzyonunu da bitiriyor. Londra'da istisnai bir durum oldu ve ben Leonid Yudasin'le beraber Kramnik'in yenebildiği iki oyuncudan birisiyim bir maçta! Kramnik'in biraz çalışması gerekiyor. Aşırı defansif oyunu, genel anlamda gücünün gerilemesine neden olmuş.

Anand ve satranç adına harika bir sonuç. Vishy, kazanmayı her açıdan hak etti ve onun adına çok sevindim. Genç jenerasyonun aşması kolay olmayacak."

anand21

Vishy Anand: "Kasparov'u İstiyorum"

Son olarak Anand'ın her zaman çok yakın olduğu Hint gazetecilere verdiği bir röportajın çevirisiyle derlemeyi bitiriyoruz. Anand'ın 31 Ekim Cuma günü DNA'dan Vijay Tagore'ye verdiği röportajdan bazı bölümlerin çevirisi aşağıdadır:


Neyi doğru yaptın?

Bazı riskler aldım. Bana gayet şık bir şekilde geri dönen bir kumardı. Benim 1.e4'üme hazırlanacağını biliyordum ve 1.d4'ü tercih ettim. 1.e4'e yaptığı bütün hazırlık boşa gitti.  Bana kalırsa bu ona bir sürpriz olmadı; çünkü d4'e hazırlanmıştı. Ona yine de vezir eri açılışlarıyla biraz baskı kurabildim. Ayrıca siyahlarla keskin ve ilginç şeyler

hazırlamıştım. Fantastik bir konseptti ve siyahla iki oyun kazandım. Bana büyük şeylerkazandırdı.

Maçın tek taraflı olması sizin için sürpriz mi oldu?

Evet, Kramnik üç parti üst üste kaybetti.

Dünya şampiyonluğuna ulaşmak ne kadar zor?

Sizi .Çok çaba ve enerji gerektiriyor. Son üç günün çok yoğun olduğunu söyleyebilirim. Üç gün önce maçı bitirebilirdim. Aslında, son yarım puanı almak beni önceden topladığım altı puan kadar zorladı. Onuncu partideki yenilgimi bir koca gün boyunca düşünmek zorunda kaldım. Kramnik'in berabere teklif etmesi çok rahatlatıcıydı.

Onuncu oyunu kaybetmek size Sanghi Nagar'ı hatırlattı mı?

Bir noktada aklımda geçtiyse de aslında gerçekten aklıma girmedi. Her şey çok farklı. Üç puan avantajım var ve huzurlu bir şekilde oturuyordum.

En tatmin edici galibiyet hangisiydi?

3.ve 5.oyunları siyahla kazandım. 6.oyundaki galibiyetim bile çok tatmin ediciydi; ama  hiçbiri bugünkü beraberlikle karşılaştırılmaz. O en tatmin edici andı.

Dönüm noktası neydi?

Üç puanlık avantaj herhalde dönüm noktasıydı. Daha açık olmak gerekirse, ikinci galibiyetim (5.oyun) dönüm noktasıydı.

Kramnik'e hazırlıkta üstünlük sağladınız değil mi?

Öyle görünüyor. Bayağı hazırlanmamız gerekti. Maçın gidişatını kontrol ettik. Özellikle de ilk bölümde. İkinci yarıda ,kesinlikle o da yakaladı aynı seviyeyi ve baskı kurdu.

Kramnik maçtan önce bazı nahoş açıklamalarda bulundu. Bu sizi ateşledi mi?

Eğer ortalıkta dönene her şeyi dinleseydik maçı kaybederdim. Böyle şeyler gördüğünüzde tabii ki size ekstra motivasyon sağlıyor. Böyle şeyleri dinlemek zorunda kalmayacağım için çok mutluyum.

Bilbao'da maçtan hemen önce kötü bir sonuç aldınız. Kozlarınızı mı saklamıştınız?

Çok üzücüydü, ama oraya tamamen yoğunlaşamayacağım belliydi. Kozlarımı saklamıyordum; ama 1.d4 de oynayamazdım. Sonuçta artık o hayalkırıklığını geride bırakabilirim.

Sanıyorum özellikle Rusya'dan gelen sizin maç kazanamadığınız yönündeki eleştirilere yanıt verdiniz?

Evet. Sanıyorum böyle şeyleri artık dinlemek zorunda değilim. Sonuç o işi çözdü.

Bütün formatlarda- eleme, turnuva ve maç-. kazandınız. Sizce sizin kadar çok yönlü bir oyuncu olmadığı yönündeki yorum doğru mu?

Ben hiçbir formatta sorun görmüyorum; ama hepsinde kazanmayı başardığıma göre artık çok yönlü olduğumu söyleyebilirim.

Topalov veya Kamsky'i düşünüyor musunuz?

Şu anda sadece kutlamayı düşünüyorum.

Siz de eski şampiyonlara verilen rövanş hakkını talep edecek misiniz?

Ben bunu asla yapacağımı zannetmiyorum; ama bu konu üzerine ciddi anlamda kafa yormadım. Şu anda böyle konuları düşünmek için çok yorgunum.

Niye maçtan sonra ikiniz de doping testine tabi tutuldunuz?

Aslında gerekli değil; ama FIDE tarafından oluşturulan bir kural sonuçta. Bir çeşit elektronik testti.

Bu galibiyet için kimlere teşekkür etmek istersiniz?

Birçok kişi. Ailem ve özellikle eşim Aruna deli gibi çalıştı. Bütün yıl bütün müzakereleri ve anlaşmaları o yürüttü. Daha sonra ekibim, Peter Heine Nielsen, Rustam Kasimdzhanov, Radoslaw Wojtaszek ve Surya Shekhar Ganguly. Bu adamlar inanılmaz bir iş çıkardılar. Ben uyurken, onlar sabah 6-7'lere kadar çalışıyordu.

Kasparov dışında herkesi yendiniz değil mi?

Eğer fikrini değiştirip satranca geri dönerse çok güzel olur. Kesinlikle denemek istiyorum. Onunla oynamak çok heyecan verici olurdu.

Olimpiyat için çok yorgunsunuz değil mi?

Kesinlikle oynamıyorum. Bütün bu çalışmadan sonra yorgunum.

Her şeyi kazandınız kazanılanılabilecek. Hala kazanma ateşiniz var mı?

Evet, hala var. Bununla ilgili daha sonra düşüneceğim. Şu anda zihnim başka şeylerle meşgul.

Son olarak Anand'ın satranca mirası nedir?

Bilmiyorum. Daha onu düşünmüyorum. Şimdi kutlama zamanı!

http://www.dnaindia.com/

Derleyen: Özgür Akman

c_9s2t0505

Önceki Haberler

-Vishwanathan Anand 6,5-4,5 Kazanarak Dünya Şampiyonluğu Unvanını Korudu!!

-
Kramnik Pes Etmedi ve İlk Galibiyetini Aldı: 6-4!

-Anand-Kramnik Dünya Şampiyonluğu Maçı: Tamam mı Devam mı?

- Yedinci Oyun Berabere, Anand'ın Unvanını Korumasına 1,5 Puan Kaldı

-Anand Durdurulamıyor: 4.5-1.5!

-Anand Siyahlarla Yine Kazandı!!

-Dünya Şampiyonluğu Maçı Anand: 2,5 Kramnik: 1,5

- Anand Bir Adım Önde

- Dünya Şampiyonası'nda Sakin Başlangıç

-Satrancın Devleri Buluşuyor: Anand-Kramnik Dünya Şampiyonluğu Unvan Maçı Yarın Başlıyor

*Düzeltme: Grivas'ın yaptığı yorumda bir çeviri hatasından kaynaklanan bir yanlış anlaşılma olmuştur.  Bu nedenle,

"A Milli Takım Antrenörü GM Efstratios Grivas : "Kramnik Önümüzdeki 130 Yıl Şampiyonluk İçin Mücadele Edemez" şeklindeki başlık A Milli Takım Antrenörü GM Efstratios Grivas : "Kramnik Bir Daha Şampiyonluk İçin Mücadele Edemez" şeklinde değiştirilmiştir.Ayrıca yorumlarının içindeki "Bana kalırsa bu Kramnik döneminin de bittiğinin bir işareti; çünkü Kramnik'in önümüzdeki 130 yıl içinde bir daha en üst ve en saygın satranç unvanı için mücadele edebileceğine inanmıyorum" şeklindeki ifade "Bana kalırsa bu Kramnik döneminin de bittiğinin bir işareti; çünkü Kramnik'in bir daha son 130 yıldır satrancın en üst ve saygın unvanı olan dünya şampiyonluğu  için mücadele edebileceğine inanmıyorum." şeklinde düzeltilmiştir. Düzetlmeyle ilgili yorumcunun kendisinden ve ziyaretçilerimizden özür dileriz." (Not: Değerli yorumlarını paylaşan büyükusta Grivas da düzeltmeyle ilgili olarak bilgilendirilmiştir.)