Mobile menu

Vishwanathan Anand 6,5-4,5 Kazanarak Dünya Şampiyonluğu Unvanını Korudu!!

anandsmileAnand-Kramnik Dünya Şampiyonluğu Unvan Maçı'nın onbirinci partisinde beyazlarla berabere yapan Vishwanathan Anand, maçın 12. ve son partisinin oynanmasına gerek kalmadan 6,5-4,5 kazandı ve unvanını korudu. Foidos'un canlı yayınını izleyen Özgür Akman, yorumcuların (GM Yasser Seirawan, GM Daniel King ve GM Adrian Mikhalchishin) maçı bitiren onbirinci partiye ilişkin açıklamalarını, basın toplantısına ilişkin notları ve Anand'ın eski sekondantı olan 2008 Türkiye Şampiyonu GM Mikhail Gurevich'in son değerlendirmelerini aşağıda bulabilirsiniz.


Canlı Yayın Maçın Resmi websitesi

wcc08-logo04

OYUNLAR(PGN)

print2

Foidos'un canlı yayın penceresinden bir görüntü. Canlı yayının yanı sıra, salonu ve oyuncuları gösteren ikinci bir kamera, IM Tea Lanchava'nın yaptığı röportajların yayınlandığı bir kamera, Almanca (GM Artur Yussupov, GM Helmut Pfleger ve GM Klaus Bischoff), İngilizce (GM Yasser Seirawan) ve Rusça (GM Adrian Mikhalchishin) yorumlar da maçla birlikte dinlenebiliyor.

11.Parti Berabere Bitti ve Anand Unvanını Korudu

İsim 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Skor
Anand ½ ½ 1 ½ 1 1 ½ ½ ½ 0 ½ 6,5
Kramnik ½ ½ 0 ½ 0 0 ½ ½ ½ 1 ½ 4,5

 

Anand,Vishwanathan (2783) - Kramnik,Vladimir (2772) [B96]

Dünya Şampiyonluğu Unvan Maçı Bonn, Almanya (11), 29.10.2008

1.e4 c5 2.Af3 d6 3.d4 cxd4 4.Axd4 Af6 5.Ac3 a6 6.Fg5 e6 7.f4 Vc7 8.Fxf6 gxf6 9.f5 Vc5 10.Vd3 Ac6 11.Ab3 Ve5 12.0–0–0 exf5 13.Ve3 Fg7 14.Kd5 Ve7 15.Vg3 Kg8 16.Vf4 fxe4 17.Axe4 f5 18.Axd6+ Şf8 19.Axc8 Kxc8 20.Şb1 Ve1+ 21.Ac1 Ae7 22.Vd2 Vxd2 23.Kxd2 Fh6 24.Kf2 Fe3 ½–½

printdraw2

Foidos'un canlı yayınından ilk görünü, Kramnik, Fe3 oynayıp beraberlik teklif ediyor ve Anand kabul ettiğinde ise onu samimi bir şekilde tebrik ediyor.

Türkiye Şampiyonu ve Anand'ın eski sekondantı GM Mikhail Gurevich:

"Kramnik Son Oyundan Önce Maçı Kafasında Bitirmişti"

"Anand, maça teorik anlamda daha iyi hazırlandı. Karmaşık konumlara ulaştı ve bu sayede taktik becerilerini en iyi şekilde kullandı. Maçın sonundaki tedirginliği Kramnik'in eşit bir mücadeleye girmesine ve kazancı zorlamasına neden oldu. Maçta böylece eline birkaç fırsat geçti. Bununla birlikte, Vladimir en iyi performansından uzaktı ve bana kalırsa oyununa bakınca son oyundan önce Kramnik psikolojik olarak erken terk etmiş."


Foidos'un Canlı Yayınından Notlar

Anand, maçta ilk ve son kez 1.e4 oynarken, maça yeniden ortak olabilmek için kazanmak zorunda olan Kramnik de bu olasılığa karşı maçtan sonraki basın toplantısında da anlattığı gibi Najdorf'u hazırlamıştı. Maç sırasında yapılan yorumlardan, IM Lanchava'nın GM Daniel King ve GM Adrian Mikhalchishin'e sorduğu sorulara aldığı yanıtlardan açılış seçimini otoritelerin genellikle beğendiğini anlıyoruz.

Seirawan, birçok yorumcu ve gazetecinin dikkat çektiği gibi Kramnik'in "Bir saat geride ve hafif altta çıkmadığım zamanlarda iyi satranç oynayabilirim." diyen Kramnik'in sözlerinin altını bir kez daha çizerken, bu sözlerin maçın gidişatını özetlediğine inandığını söyledi.

Rusça yorumlarına ara verdiği sırada IM Lanchava'ya konuşan GM Mikhalchishin "Kramnik'in oyunu zorlayabilmesi için dengesiz bir konum ve sabit olmayan bir merkezle oynaması gerekiyordu. Tahtada oluşan konuma baktığımızda Kramnik'in amacına ulaştığını söyleyebiliriz" diyerek Kramnik'in doğru varyant hazırladığını ifade etti.

Yayına katılan GM Daniel King'in işaret ettiği gibi oyun boyunca Anand için konumdan ziyade psikolojik zorluklar daha fazlaydı; çünkü kazanç ve beraberliği yettiği durumlarda en üst seviyedeki satranççıların bile bu durumla baş edemediği zamanlar olabileceğini anlattı:

"Anand'ın problemi tahtadaki konumdan ziyade kafasında; çünkü sadece sonuca ihtiyacı var. Beyazla oynarken berabereye mi yoksa kazanca mı oynaması gerektiği onun için zor bir tercih. İki amacın da yettiği durumlarda ne yapacağına karar vermek çok zor bir şey. Üstelik bu durum sürekli kafasını kurcalıyor. Najdorf'ta bu agresif varyantta beraberlik düşüncesine kafasından atıp normal bir satranç partisi oynayıp konumun gereklerini yapmak istiyor. İlginç ve pragmatik bir karar. Bence bu nedenle harika bir parti olacak."

Bununla birlikte parti beklendiği kadar heyecanlı geçmedi ve en azından az sayıda hamlede parti berabere sona erdi; çünkü Anand hafif üstünlüğü ele geçirirken, Kramnik'in kazanç şansları da hızla eridi. Oyunortasında Seirawan, Karamnik'in Fg7 ve fe4 hamlelerini beğenmediğini söyledi.

Siyahlarla oynanan varyantın uzman isimlerinden olan Adrian Mikhalchishin ise, son partide 0-0, Şh8 ve Kg8 fikrini de önerdi. Bu fikir, Kramnik tarafından basın toplantısında da şu sözlerle dile getirdi: "Fg7 tuzak dolu bi hamle ama Vg3'ten sonra rok atabilirdim. İyi hamle demiyorum, beyaz nesnel olarak iyi konumda olsa da 0-0'u denemeliydim bir şeyler yapabilmek için. Vf4'ü görmedim açıkçası."

Kapanış Töreni ve Basın Toplantısı

Maçın ardından kısa bir kapanış töreni yapıldı ve maçın organiztörü olan Resch ve FIDE Onursal Başkanı Campomanes'in konuşmalarının ardından taraflar da kısa bir konuşma yaptı. Kramnik, organizasyonu çok beğendiğini söylerken "Genellikle kaybeden taraf bir mazeret bulmak ister. Benim tek sorunum kendimle ilgiliydi. Bonn'da her şey çok güzeldi ve fırsat olursa buraya yine gelip daha iyi performanslar göstermek isterim." diye konuşurken , Dünya Şampiyonu Vishwanathan Anand "Son günler çok zor oldu, özellikle hedefe yaklaşınca da...Ekibime, yani eşime ve sekondatlarıma ,Frederic'e teşekkür ederim." diye sözlerine başladıktan sonra Almanca konuşarak seyircilere teşekkür etti ve Bonn'da çok iyi vakit geçirdiğini söyledi.

anandprint3

Anand, Foidos'un canlı yayın kamerasından ödülünü alırken. Ödülünü, FIDE Onursal Başkanı Florencio Campomanes veriyor.



Basın toplantısında iki oyuncu da beyazın hafif üstün olduğu konusunda hemfikir görünürken, Kramnik rakibinin oyununu şu sözlerle övdü: "ef5 ile oynu karıştırmak istedim ama Ve3 gibi hamlelerle Anand iyi yanıt verdi, Fg7 dışında da bir şey bulamadım. Oluşan konum beyaz için açıkça daha iyi hiç kazanç şansı yoktu. Yani siyah konumu tutabilir; ama artık kazanç şansı olmayınca berabere teklif ettim. Elimden geleni yaptım; ama mucizeler çok ender oluyor."

anandsmile

Foidos'un yayınından basın toplantısı sırasında aldığımız görüntü pek net değil; ancak Anand'ın gülümsemesi her şeyi anlatıyor.

Soru-cevap bölümünde ise ilk soru Anand'a geldi ve "Madras Kaplanı" şöyle konuştu:

"Çok mutluyum; ama bu bile ifade etmez sözlerimi. Unvanı tutmak çok güzel. 3 te 0,5 yapmak çok zor görünmese de sinirler çok önemli hale geliyor. Ayrıca Vlady de beni çok zorladı. Beyaz taşlarla oynadığıam göre bugün şampiyon olacağımı düşündü; ama örneğin dün hiç eğlenceli değildi. Bir oyun varken dinlenme günü gelmesi çok kötü oldu benim açımdan. Çok zor bir şey. Biraz rahatlamaya çalıştım; ama başarılı olduğumu hiç düşünmüyorum."

Kendisine, dünya şampiyonlarının bazen aktif satrançtan uzaklaşmasıyla ilgili sorulan soru üzerine kahkaha attıktan sonra cevap verdi:

"Tabii ki emekli olmayı düşünmüyorum;ama programımı da tam bilmiyorum. Gelecekle ilgili plan yapmak için çok erken. Ekibim ilk kez buraya, salona geldiler, Radik, Rustam ve Peter ile bu akşam biraz kutlama yapmak istiyorum."

Kramnik, maçtaki performansıyla ilgili gelen bir soru üzerine şöyle cevap verdi:
"Durumumu tam anlamıyla ifade etmek zor. Hazırlıklarımda bazı hatalar yaptığım kesin. Analiz ettikten sonra daha daçok anlayacağım. Gelişmek istiyorum ve hazırlık biçimimde hatta oynadığım satrançta değişiklikler yapmayı düşünüyorum. Şu anda burada benim açımdan çok zor bir maç olduysa bile bu maçı oynamaktan memnunum. Vishy gibi büyük bir oyuncuyla oynamak çok ilginçti. Sonuçtan hiç memnun değilim; ama buradan aldığım dersleri ileride kullanacağım. 5.oyun maçın sonucunu belirledi, belki de aynı varyantı tekrarlamak hataydı.

Hiç hazırlanmamış değilim; fakat Vishy'nin bütün hazırlıklarının tam ortasına düştüm. Bizden daha net hazırlıklar yapmışlar. Maçın ikinci yarısında hazırlığın genel hatlarını anladıysam da artık çok geç olmuştu."

Anand, Campomanes'in "1987'den itibaren geriye dönüp baktığında neler değişti senin açından?" sorusuna

"Çok şey değişti; ama hala satrancı çok seviyorum. Böyle bir zafer de çok anlamlı ve harika bir sonuç."diye cevap verdi.

"1.d4'ü 1.e4'ten daha fazla bekliyordum. Açıkçası e4'e de hazırlığım vardı ve Najdorf oynamayı planlamıştım."

Anand maç hazırlığıyla ilgili soruya şöyle cevap verdi:

"Turnuvalarda 7-8 rakip olduğu için hazırlıklar daha genel oluyor; ancak maçta hazırlanmak daha farklı. Daha tahmin edilebilir şeyler oluyor."

printdraw

Dünya satrancının iki önemli ismi maçın son partisinden hemen sonra masa başında kısa bir analiz de yapıyorlar.

mihalchishin02

15 gündür maçın Rusça resmi yorumculuğunu yapan isim ise Bayan Milli Takımımızı çalıştıran GM Adrian Mikhalchishin'nden başkası değil. Mikhalchishin'in bugün ChessBase'deki haberde yayınlandığı gibi Anand ve Kramnik'in (hatta Karpov'un da) yer aldığı Agrouniverzal takımına kaptanlık yaptığı günlerden daha TSF'deki röportajında da bahsetmişti. Mikhalchishin'in maçla ilgili yorumları önümüzdeki günlerde TSF'de yer alacak.

game08-03


İsim 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Skor
Anand ½ ½ 1 ½ 1 1 ½ ½ ½ 0 ½ 6,5
Kramnik ½ ½ 0 ½ 0 0 ½ ½ ½ 1 ½ 4,5

Haberleri Nereden İzleyebilirsiniz ?

chessbaselogo Chessbase
chessdom-logo-3196 Chessdom
logo Chessvibes

titul12 Chesspro
ejidze Crestbook
titlebarddnew Chessninja
logo_u Europe Echecs