Mobile menu

Dubai'de İlk Tur Geride Kaldı

dubaiopen2016Birleşik Arap Emirlikleri'nde bu yıl 18. kez düzenlenen Dubai Açık Satranç Turnuvası, bugün oynanan ilk tur maçları ile başladı. 2015 yılında birçok dünyaca ünlü ismin önünde GM Dragan Solak'ın büyük bir başarı ile ülkemiz adına kazandığı turnuvada bu yıl da 7 sporcumuz ülkemizi temsil ediyor.

Orta Doğu'nun en uzun soluklu elit turnuvalarından biri olan turnuvada, ilk turun sonunda GM Mustafa Yılmaz, GM Emre Can, GM Kıvanç Haznedaroğlu, IM Cemil Can Ali Marandi ve iki Türk sporcuyu karşı karşıya getiren karşılaşmada IM Demre Kerigan'a karşı kazanan IM Vahap Şanal, günü galibiyetle kapayan isimler oldular. Genç yıldızımız Kaan Küçüksarı ise uzun süren karşılaşmada İspanyol büyükusta Angel Arribas Lopez (2549) ile berabere kaldı ve günün sürpriz sonuçlarından birine imza atarak ilk turu yarım puan ile kapattı.

2600 barajına her gün biraz daha yaklaşan GM Mustafa Yılmaz da Dubai'de turnuvaya galibiyetle başlayan isimlerindendi. Bu sonuç ile beraber 2595 Elo'ya ulaşan Yılmaz, kariyerinin en yüksek Elo puanına da ulaşmış oldu. Turnuvaya galibiyetle başlayan bir diğer isim olan IM Cemil Can Ali Marandi ise; Prag, Grenke ve Karpos'taki yükselişini Dubai'de de sürdürerek ilk turu kayıpsız geçti. İki Türk sporcumuzun karşılaşmasında, IM Demre Kerigan'a karşı galip ayrılan taraf ise IM Vahap Şanal oldu. Büyükusta olma yolunda tek bir norma ihtiyacı olan IM Şanal'ın, eve GM unvanıyla dönmesi ise hiç de sürpriz olmayacaktır.

Turnuvada günün en büyük sürprizi ise, seri başlarından biri olan GM Anton Korobov (2695)'dan geldi. Kendisinden neredeyse 500 rating düşük olan rakibi ile berabere kalan GM Korobov, ilk turun ardından yarım puanla yetinmek zorunda kaldı.

Turnuvaya yarın oynanacak 2. tur karşılaşmaları ile devam edilecek. 2. turda zorlu maçların beklediği sporcularımızın eşleşmeleri ise şu şekilde oldu:

2016 Dubai Açık Satranç Turnuvası (2)

FM Vugar Asadli

GM Mustafa Yılmaz

GM Emre Can

 FM  V. Ap Karthik

IM Irına Berezınga

IM Vahap Şanal

GM Kıvanç Haznedaroğlu

FM Sarin Nihal

Ramez Sameir

IM Cemil Can Ali Marandi

IM Demre Kerigan

Ernesto M. Yap

IM Rout Padmini

Kaan Küçüksarı

 

Bundan tam bir yıl önce GM Dragan Solak'ın aynı turnuvada GM Yuriy Kuzubov (2667)'a karşı galibiyeti ise hala akıllarda:

 

11.04.2015
17. Dubai Açık Satranç Turnuvası (6)

GM Yuriy Kuzubov - GM Dragan Solak 

dragan dubai21015

63... Kg3+ 64. Şh4 Şg2 0-1
(Kg4# mata çare yok)

Haber: M. Anıl Şengün

Turnuva Sayfası - 2. Tur Eşlendirme