Mobile menu

Şampiyon Karjakin!

evp94036Moskova'da 11 Mart'tan bu yana devam eden 2016 FIDE Adaylar Turnuvası'nı Rus Büyükusta Sergey Karjakin kazandı. Karjakin, bu galibiyet ile beraber 2016 Kasım'ında Amerika Birleşik Devletleri'nin New York şehrinde gerçekleştirilecek olan Dünya Şampiyonluğu maçında Magnus Carlsen'in rakibi oldu.

Son turda turnuvanın final mücadelesine sahne olan karşılaşmada Fabiano Caruana ile karşılaşan Karjakin gülen taraf oldu. 14 tur döner sistem ile oynanan turnuvada son tura 7.5 puan ile giren iki oyuncu belki de kariyerlerinin en önemli maçında karşı karşıya geldiler.

Son tura girilirken, Caruana'nın şampiyon olabilmesi için kazanması veya berabere kaldığı durumda bu ikiliyi yarım puan geriden takip eden Anand'ın siyah taşlarla Peter Svidler'i mağlup etmesi gerekiyordu. Çünkü 3 sporcu da eşit puanda olduğunda, 10. turda Anand'a karşı kazanan Caruana şampiyon oluyordu. Bu yüzden Caruana'nın bir gözü sürekli Svidler – Anand karşılaşmasında olacaktı. Diğer tüm sonuçlar ise Karjakin'i şampiyon yapıyordu.

Uzun süre sonra Topalov karşısında 1.e4 hamlesiyle başlayan ve galibiyet elde eden Karjakin'in bu karşılaşmada da tercihi aynı şekilde oldu. 1... c5 hamlesi ile cevap veren Caruana, izleyicilere tam bir final karşılaşması izleteceklerinin müjdesini veriyordu. Fakat işler Caruana için yolunda gitmiyor, baştan sonra eşit devam eden karşılaşmada Svidler ile Anand'ın karşılaşması berabere sonuçlanıyordu. Artık şampiyonluk için mutlaka galibiyet elde etmesi gereken Caruana için daha fazla risk almaktan başka bir yol görünmüyordu. Ve tam bu noktada 36... Ke4 hamlesiyle hata yapan Caruana'yı cezalandıran Karjakin, güzel bir galibiyete imza atarak 2016 Dünya Şampiyonası için adını yazdırıyordu.


2016 FIDE Adaylar Turnuvası(14)
Karjakin - Caruana

karjakin - caruana 1

37. Kxd5!!


Bu sonuçla beraber Caruana ikincilik ile yetinmek zorunda kalırken, üçüncü sırada ise eski dünya şampiyonu Viswanathan Anand yer aldı. Hollandalı Büyükusta Anish Giri ise ilginç bir istatislikle beraber turnuvadaki 14 maçını da berabere tamamladı.

18 gündür devam eden turnuvanın ardından son sıralama ise şu şekilde oluştu:

#

İsim

Puan

1

Sergey Karjakin

8.5

2

Fabiano Caruana

7.5

3

Viswanathan Anand

7.5

4

Anish Giri

7

5

Peter Svidler

7

6

Levon Aronian

7

7

Hakaru Nakamura

7

8

Veselin Topalov

4.5

 

Turnuva Sayfası 

Haber: M. Anıl Şengün