Mobile menu

Adaylar Turnuvası’nda Dokuz Tur Tamamlandı

karjakin-anandMoskova'da düzenlenen 2016 FIDE Adaylar Turnuvası'nda son beş tura girilirken Anand ve Karjakin 5.5/9 skoruyla liderliği paylaşıyor. Onları 5 puanla Caruana ve Aronian takip ederken, 9 berabere(!) ile Anish Giri ise 4,5 puanda. Turnuva tablosunun altında yer alan isimler ise 4 puanlı Peter Svidler, 3,5 puanlı Hikaru Nakamura ve 3 puanlı Veselin Topalov. Bu isimlerin eğer bir satranç mucizesi gerçekleşmezse Kasım'da Carlsen karşısında şampiyonluk için oynayamayacağını şimdiden söyleyebiliriz.

Üst sıralara baktığımızda birincilik yarışının muhtemelen son tura kadar süreceğini gözlemlemek mümkün. Karjakin ve Caruana'nın çoğu oyunda kötü hatta kayıp konumlardan mücadelecilikleri sayesinde beraberliği kurtardıkları göz önüne alınırsa bu iki ismin şansının oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Kötü konumlardaki direnç kadar iyi konumlar elde etmek de önemli kuşkusuz ve bu konuda şu ana kadar Svidler haricindeki en başarılı isim eski şampiyon Anand. 90'larda rakiplerine göre nispeten daha zayıf olan açılış hazırlığını özellikle 2005'ten sonra bir üst seviyeye çıkarmayı başaran Hintli satranççı ilerlemiş yaşına rağmen ne kadar büyük bir yetenek olduğunu göstermeye devam ediyor ve şu ana kadar turnuvanın en iyi performanslarından birini gösterdiğini söylemek herhalde yanlış olmaz. Sadece Karjakin'e siyah taşlarla kaybeden Anand, buna karşın sırasıyla Topalov, Svidler ve Aronian'a kazandı ve turnuvada üç galibiyeti olan şu an tek satranççı. Üçüncü bir Carlsen-Anand maçı için satranç kamuoyu o kadar istekli olmasa da Hintli satranççının bu düşüncelere pek aldırdığı yok gibi gözüküyor ve şu an üçüncü bir maç hiç de uzak bir ihtimal değil.

Turnuvanın 10. turu kritik eşleşmelere sahne olacak. Özellikle Caruana-Anand eşleşmesi turnuva sonu açısından belirleyici partilerden biri. Keza diğer lider Karjakin'in beraberlikler kralı Anish Giri'ye karşı ne yapacağı da merak konusu. Bu iki eşleşmeden galip çıkan isimlerin unvan maçı yolunda büyük avantaj elde edeceği muhakkak.

Adaylar Turnuvası'nda onuncu tur bugün TSİ 14.00'te başlayacak.

Turnuva Sayfası 

Haber: FM Tarık Selbes

karjakin-anand

Karjakin - Anand