Mobile menu

2016 Adaylar Turnuvası’nda Anand ve Karjakin Lider!

candidates1611-30 Kasım tarihleri arasında New York'ta oynanacak 2016 FIDE Dünya Şampiyonluğu maçında şampiyon Carlsen'in rakibini belirlemek için düzenlenen Adaylar Turnuvası'nda çekişmeli ve güzel oyunlara sahne olan iki tur geride kalırken, eski şampiyon Anand ve Karjakin 1,5 puanla zirvede yer alıyor. Anand'ın ilk turda yendiği Topalov ve Karjakin'in bugün oynanan ikinci turda üstünlük sağladığı Nakamura 0,5 puanla son sırayı paylaşırken, ilk iki turu iki beraberlikle kapatan Aronian, Caruana, Svidler ve Giri ise 1 puanla 3-6. sıraları paylaşarak zirveyi yakından takip ediyor. Elbette ilk iki tur sonu oluşan sıralamanın pek fazla önem taşıdığı söylenemez, önemli olan 28 Mart'ta oynanacak 14. tur sonunda kimin zirvede olacağı.

Turnuva öncesi yapılan tahminler Carlsen'in yeni rakibinin büyük ihtimalle Caruana, Nakamura, Karjakin ve Aronian'dan biri olacağı yönündeydi. Beraberliğe yatkın oyun stiliyle Anish Giri'nin turnuvayı birinci olarak tamamlayamayacağı çoğu kişinin ortak kanısıyken artık eski kuşak sayılan 40 yaşındaki Topalov ve Svidler'e hele hele daha iki sene önce 2014 Adaylar Turnuvası'nı kazanmasına karşın artık 46 yaşına gelmiş eski şampiyon Viswanathan Anand'a kimse şans vermiyordu. Ancak doğduğu yer olan Hindistan'ın Madras (Chennai) kentine atfen Madras Kaplanı lakabıyla bilinen Anand turnuvaya galibiyetle başlayarak -tıpkı 2014'te olduğu gibi- Moskova'ya turist olarak gelmediğini herkese göstermiş oldu. 2010'daki Dünya Şampiyonluğu Maçı'ndan sonraki karşılaşmalarında büyük bir üstünlük kurduğu Veselin Topalov'a karışık ve karşılıklı hataların olduğu bir oyunda bir kez daha kazanan Anand böylece 2014 Hanti-Mansiysk'teki başarısını bir kez daha tekrarlayarak Adaylar Turnuvası'na galibiyetle başlamış oldu. İkinci tur Aronian'a karşı güzel bir hazırlıkla eşit çıkmayı başaran Hintli efsane, beraberliğe kolayca ulaşırken gençlere de gözdağı vermiş oldu. Caruana, Nakamura ve Giri gibi skorunun iyi olmadığı genç nesil satranççılara karşı ne yapacak bilinmez ama yavaş yavaş Anand hayranlarının Carlsen ile üçüncü bir maç hayali kurmaya başladıkları kesin.

Sağlam oyun stili ve sakinliğiyle Adaylar Turnuvası gibi üst seviyede bir gerilimin olduğu turnuvada fazlaca şansı bulunan Sergey Karjakin ikinci tur sonu itibariyle bu beklentileri şimdilik boşa çıkarmamış görünüyor. İlk tur Svidler'e karşı açılışta bir şey elde edemeyip beraberliğe razı olan Karjakin, ikinci turda ise Vezir-Hint açılışından yapısal bir üstünlükle çıktı ve rakibine pozisyonel baskı kurmaya başladı. İzole piyon ve kötü file karşı oynayan Karjakin karşısında Nakamura'nın -genellikle izole piyonla oynayan tarafın aktif bir taş oyunu oynaması gerekir- aktif bir çözüm yaratma çabası ise bir hesap hatasına kurban gitti. 29...Axg3?? oynayıp at feda ederken doğru bir şekilde taşı geri alacağını hesaplayan Amerikalı satranççı varyantın sonunda 34. Kc7! İle f7 ve b7 filine çifte atağı gözden kaçırınca partiyi hemen terk etmek zorunda kaldı. Satrançta rakibinizden bir hamle fazla hesaplayabilmenin ne kadar önemli olduğunu gösteren güzel bir örnek! Elbette bu hataya yol açan bir faktörün de Nakamura'nın inisiyatif elinde olmadığı ve baskı altında olduğu durumlarda sabırlı olamayan satranç karakteri. Bu açıdan Kasparov'u hatırlatan genç Amerikalı yine de inatçı ve agresif oyunuyla turnuvadaki herkes için tehlikeli bir rakip ve Nakamura'nın seri galibiyetler alması da herhalde kimseyi şaşırtmaz.

Diğer oyunculara göz atarsak Fabiano Caruana ilk tur siyah taşlarla açılıştan biraz şüpheli çıktığı partide Nakamura'ya berabere yapmayı başararak ümitli girdiği ikinci turda sağlam Anish Giri karşısında ufak bir üstünlük elde etse de değerlendiremedi ve beraberliğe razı oldu. Keza Giri de Aronian karşısında ilk turda beyaz taşlarla ufak bir üstünlüğü değerlendirmeye çalışmış ancak Aronian partiyi berabere bir piyon finaline taşımıştı. Caruana, Aronian, Giri ve Svidler'in şu ana kadar fazla risk almadan sağlam bir oyun ortaya koyduklarını ve kazanmak için fırsat kolladıklarını söylemek pekâlâ mümkün.

Turnuvada üçüncü turda Nakamura-Svidler, Giri-Karjakin, Anand-Caruana, Topalov-Aronian eşleşmelerini göreceğiz. 13 Mart Pazar günü TSİ 14.00'te başlayacak tur bakalım tabloyu nasıl değiştirecek?

Turnuva Sayfası - Canlı Yayın

Haber: FM Tarık Selbes