Mobile menu

Kadınlar Dünya Şampiyonluğu Maçı’nda Son İki Oyuna Hou Yifan İki Puan Önde Giriyor

chess-women-lviv 2016-03-12 7190sa kovLviv'de 01-18 Mart 2016 tarihleri arasında düzenlenen 2016 Kadınlar Dünya Şampiyonluğu maçında bugün oynanan sekizinci parti sonunda Hou Yifan'ın iki puanlık üstünlüğü devam ediyor ve son iki partide Karpov'un Baguio'da Korchnoi'a karşı yaşadığı türden bir çöküşe imza atmazsa Yifan 2016 Dünya Şampiyonu olacak. Maçın erken bitmemesi için Mariya Muzychuk'un 14 Mart Pazartesi günü oynanacak dokuzuncu oyunu mutlaka kazanması gerekiyor ve Ukraynalı satranççının yarın köprüleri yakacağı muhakkak! Şimdiden heyecanlı bir partinin bizleri beklediğini söyleyebiliriz.

Maçta Muzychuk'un esas trajedisi açılıştan elde ettiği avantajı kullanamadığı gibi yaptığı hatalarla rakibine galibiyeti hediye ettiği altıncı partiydi kuşkusuz. Üst üste siyah taşlarla oynadığı dördüncü ve beşinci partilerde mükemmel hazırlığıyla rakibine kazanç şansı vermeyen Muzychuk altıncı partiye skoru eşitlemek hedefiyle umutlu başlamıştı. Giuoco Piano'nun genelde ismiyle müsemma yavaş temposundan uzak karışık bir mücadelede beyaz karelerde dominasyon fırsatı elde eden Mariya, birkaç yerde f6 oynayıp g4 piyonunu alarak hem h4'te hapis olan atına kare, hem de b1-h7 diyagonalini ele geçirme fırsatını gözden kaçırdı. Bunun sonucunda oyun dışı kalan bir at ile kötü oyun sonuna girmek durumunda kalan Muzychuk partiyi de kaybetmek durumunda kaldı.

Aslında Ukraynalı satranççı maça çok iyi hazırlandığını 4-8. partiler arasında gösterdi ancak açılıştan iyi çıkmak tek başına yetmiyor, devamını da getirmek gerekli! Hele de Yifan gibi elit bir oyuncuya karşı oynuyorsanız. Bu seviyelerde kazanç ince detayları gözden kaçırmayarak son derece dakik olabilmeye bağlı ve maalesef Muzychuk, bütün yeteneğine ve kuvvetine rağmen bu konuda rakibinden geride. Gerçi Yifan'ın da maçta çok iyi performans gösterdiğini söylemek zor, rakibi biraz daha dikkatli olabilse şu an kendini geride bulması işten bile değildi. Mücadele anlamındaysa kadınların erkeklerden üstün olduğunu kabul etmek gerekiyor sanırım. Kısa beraberliklerle geçen dünya şampiyonluğu maçlarını düşünürsek Lviv'de ter döken kadın satrancının iki yıldızının mücadeleci tutumu takdire şayan.

Bakalım dokuzuncu partide Muzychuk nihayet şeytanın bacağını kırıp maçı son oyuna taşımayı başarabilecek mi? Yoksa Hou Yifan galibiyeti garantileyip Lviv'de boş bir günün tadını mı çıkaracak? Pazartesi günü saat 15.00'te başlayacak dokuzuncu ve belki de maçın son partisini kaçırmayın!

Şampiyona Sayfası

Haber: FM Tarık Selbes

 

chess-women-lviv-2016-03-12 8684sa hbr chess-women-lviv-2016-03-12 8702sa hbr
GM Mariya Muzychuk GM Hou Yifan