Mobile menu

Kadınlar Dünya Şampiyonluğu Maçı’nda Hou Yifan Önde!

chess-women-lviv-2016-03-05 3974sa hbrAynı zamanda 2015 FIDE Dünya Kadınlar Şampiyonu GM Mariya Muzychuk'un de doğduğu şehir olan Ukrayna'nın Lviv kentinde düzenlenen Hou Yifan-Muzychuk Dünya Şampiyonluğu Maçı'nda ilk üç oyunu geride bırakırken Çinli misafir oyuncunun ev sahibi tarafa göre daha mutlu olduğunu söylemek mümkün. Judit Polgar'dan sonra gelmiş geçmiş en iyi kadın oyuncu olduğunu pekâlâ söyleyebileceğimiz Çinli Yifan, maçın tartışmasız favorisi ve ilk üç parti de bu yargıyı -en azından şimdilik- haklı çıkardı.

İlk oyun dünya şampiyonluğu maçlarında genellikle rakiplerin esas açılış silahlarını saklayarak sakin oynamaya çalıştığı ve böylece maça kayıpsız bir giriş yapmayı amaçladıkları bir stratejiye sahne olur ve 2016 Lviv Kadınlar Dünya Şampiyonluğu Maçı'nda da olan tam olarak buydu. Beyaz taşlarla Yifan'a karşı İspanyol'da teorik bir mücadeleye girmek yerine daha sakin Giuoco Piano Açılışı'nı oynayan Muzychuk, bir üstünlük elde edemedi ve oyun seri kırışmalarla berabere sonuçlandı. Hem siyahlarla rahat bir beraberlik elde eden Yifan'ın hem de favori olmadığı on partilik bir maçta ilk partiyi kaybetmeden kapatmış olan Muzychuk'un bu sonuçtan memnun olduğunu tahmin etmek zor değildi.

Ancak Ukraynalı şampiyonun esas sınavı siyah taşlarla oynayacağı ikinci partiydi ve ev sahibi bu testten geçer not alamadı. Genellikle oynadığı Sicilya'dan vazgeçerek Açık İspanyol varyantını oynayan Mariya Muzychuk, rakibinin dinamik planına doğru karşılığı bulamadı ve 32. hamlede terk etmek durumunda kaldı. Böylece berabere kalsa psikolojik olarak baskı altına alabileceği Yifan'ın rahatlamasına izin vermiş oldu.

Üçüncü parti Muzychuk için böylece büyük bir önem kazanmıştı. Ukraynalı yıldız, 2012 Dünya Şampiyonluğu Maçı'nda Gelfand'a kaybettiği yedinci oyundan hemen sonra sekizinci oyunu kazanmayı başaran Anand'ın başarısını tekrarlamak istiyordu. İlk partinin aksine 1.d4 ile oyuna başlamayı seçen Muzychuk karşısında Yifan hazırlıklıydı ve Çinli satranççı yine sağlam bir oyun ortaya koyarak rakibine belki optik denilebilecek bir üstünlük haricinde şans tanımadı ve oyunu berabere yaparak üstünlüğünü sürdürmeyi başardı. Öyle görünüyor ki Mariya Muzychuk'un Yifan'ı alt etmek gibi zorlu bir iş için bir şekilde tahtada bir kaos oluşturması lazım, zira Çinli satranççının çok üstün bir tekniği ve pozisyonel anlayışı mevcut.

Genç yeteneklerimize de antrenörlük yapan IM Grabinsky'nin öğrencilerinden Mariya Muzychuk ile kadın satrancının en iyisi Hou Yifan'ın mücadelesinde dördüncü parti 6 Mart Pazar günü saat 15.00'de. Satranç severlerin bu heyecanlı oyunu kaçırmamasını öneririz!

Şampiyona Sayfası

Haber: FM Tarık Selbes