Mobile menu

Graz Açık Sona Erdi

thumbid101520Graz Açık 2016'da kazanan isim turnuvanın bir numaralı favorisi Li Chao (2751) oldu. Son turda Grünfeld Savunması'nda İsrailli GM Boruchovsky'yi adeta amatör yener gibi kolaylıkla yenen Çinli satranççı için Graz Açık biraz hafif kaçtı denilebilir. Turnuvanın en büyük sansasyonu 19 yaşındaki WGM Li Tingjie'yi son tur yenmeyi başaran Macar GM Banusz, Li Chao'nun yarım puan arkasında ikinci sırayı alırken, üçüncülük ödülü ise ev sahibine gitti. Son iki tur satranç dünyasının en kuvvetli çiftlerinden Polonyalı Socko çiftini yenen Avusturyalı GM Ragger, kazandığı ödülle genç çifte bir şeyler alacaktır şüphesiz.


grazacik2016Satranççılarımızın durumuna kısaca göz gezdirirsek büyükusta normu için kazanmak zorunda olan IM Marandi, GM AndreiIstratescu karşısında piyon öne geçmesine karşın hafif taşların değişilmesi Fransız büyükustaya büyük beraberlik şansları tanıyordu. Nitekim belki bir Carlsen veya Karpov'un değerlendirebileceği ama büyükustalar da dâhil diğer faniler için kazanca dönüştürmesi çok zor olan bu üstünlüğü sporcumuz bir puana çeviremeyerek yarım puanda kaldı. Kuşkusuz norma bu kadar yakınken piyon üstünlüğünden yararlanamamak Cemil Can'ı üzmüştür ama kazandığı 16 reyting puanı ve elde ettiği 10.luk sporcumuzun ne kadar başarılı bir turnuva geçirdiğini gösteriyor. Norm da bir dahaki turnuvaya kalsın artık!

Son tura Cemil Can ile eş puanda (5,5) giren diğer iki satranççımız IM Yılmazyerli ile IM Arat son turda kuvvetli rakiplerine karşı maalesef kaybettiler. Özellikle IM Yılmazyerli karşısında GM Turov'un berabere bir kale finalinde sporcumuzun ufak hatalarını değerlendirerek kazanması öğreticiydi.

Kadın satranççılarımıza gelirsek; WGM Betül Cemre Yıldız son tur kazanarak turnuvayı beş puanla tamamladı. Son tura 4,5 puanla giren WGM Kübra Öztürk ise son tur rakibi FM Kramer'e karşı kötü bir oyunsonu oynamak durumunda kalarak kaybetti ve tura girdiği puanla turnuvayı tamamlamış oldu.

Sporcularımızın başarılarını yazmayı umduğumuz diğer turnuvalarda görüşmek üzere!

Final Sıralaması

Haber: FM Tarık Selbes