Mobile menu

Graz Açık’ta Son Tura Giriliyor

t0181947 dsc04478Avusturya'nın Graz şehrinde düzenlenen Graz Açık'ta bugün TSİ 11.00'de son turlar oynanacak. Son tura genç sporcularımız IM Marandi, IM Yılmazyerli ve IM Arat 5,5 puanla lider Li Chao'nun 1,5 puan gerisinde girerken WGM Öztürk 4,5; WGM Yıldız ise 4 puana sahip.

Oyuncularımızın durumuna kısaca göz gezdirirsek IM Marandi'nin son tura 2573 performansla girdiğini ve Fransız GM Istratescu (2609) beyaz taşlarla yenmesi halinde GM normu şansı bulunduğunu belirtmemiz gerekiyor. Bu kritik mücadelede sporcumuza başarılar diliyoruz. Cemil Can'ın bu turnuvada iyi oyunlar çıkarttığını ve formda olduğunu göz önüne alırsak son tur galibiyet alması işten bile değil.

5,5 puanlı diğer sporcularımızdan IM Yılmazyerli'nin son tur rakibi ise GM Maxim Turov (2603). Son turda FM Minko'ya karşı oyunsonunu iyi oynayarak kazanmayı başaran ve turnuvada henüz mağlubiyeti bulunmayan Mert Yılmazyerli'nin bu sağlam oyununu GM Turov karşısında da sergileyeceğine kuşkumuz yok.

Son tur Sergey Matsenko'ya karşı açılıştan tehlikeli bir konumla çıkmasına karşın beraberliği kurtaran IM Arat'ın son tur rakibi Romen IM Deac-Bogdan(2469). Her üç sporcumuzun da son tur kazanarak turnuvayı 6,5 puanla zirveye yakın bitirmesini temenni ediyoruz.

Oldukça iyi bir turnuva geçirdiklerini söyleyebileceğimiz WGM Öztürk ve WGM Yıldız ise sırasıyla FM Kramer ve Wieser'e karşı galibiyet mücadelesi verecek. Özellikle Betül'ün GM Bruchovsky ve GM Istratescu'ya siyah taşlarla berabere yaparak çok başarılı bir altı turla turnuvaya başladığını söylememiz gerek. Betül'ü durduran isim ise gayet tanıdık: Ufuk Sezen Arat! Kübra'nın da sadece turnuva favorilerinden GM Ragger (2682)'e ve IM Vogel'a kaybettiğini göz önüne alırsak kadınlarımızın Graz'da iyi iş çıkardığını söyleyebiliriz.

Genel tabloya gelince, sekizinci tur sonunda zirvenin sahibi şaşırtıcı olmayan bir şekilde 7/8 puanla Çinli GM Li Chao (2751). Dünyanın en iyi ilk yirmi satranççısı arasında bulunan Li Chao böylece beklentileri boşa çıkarmamış oldu ve şimdiye kadar aldığı puanlarla sıralamada 15. sıraya kadar çıktı. Çin satrancının hem erkeklerde hem kadınlarda geldiği noktayı gösterir bir şekilde WGM Lei Tingije'nin son tura 6,5 puanla 2-4. sıraları paylaşarak girdiğini de belirtmemiz lazım. Bu harika performansıyla GM normuna da imza atan Lei Tingije'nin yakın zamanda kadınlarda daha da üst sıralara yükseleceğini söylemek herhalde büyük bir kehanet olmasa gerek. Lei Tingije'ye eşlik eden diğer isimler Macar GM Banusz ve İsrailli GM Boruchovsky. Ev sahibi Avusturyalı GM Ragger ise 6 puanda ve onları beşinci sıradan takip ederek zor da olsa ilk üç sıra iddiasını devam ettiriyor.

Turnuvada bütün sporcularımıza son turda tekrar başarılar diliyoruz.

Haber: FM Tarık Selbes


Eşlendirme-Sonuç / Turnuva Sayfası / Canlı Yayın

graz8