Mobile menu

12. Altın Şah Satranç Turnuvası Sona Erdi

altınsahTürkiye geneli Altın Şah Satranç Turnuvası, satranç sporunun ilköğretim öğrencileri arasında amatör manada yaygınlaşması amacıyla Hayat Eğitim Kurumları tarafından, 2003 yılında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasında, 180 öğrencinin katılımıyla başlatılmıştır. Artık geleneksel hale gelen turnuva, Ankara genelindeki öğrenciler arasında düzenleniyorken Türkiye genelindeki ilk ve ortaokul öğrencilerinin de katılımına açılmıştır.

10-11 Mayıs 2014 tarihlerinde Ankara Spor Salonu’ndaki turnuvada Türkiye genelinde ilk ve ortaokullardan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden toplam 2349 öğrenci yarışmıştır. Aralarında Türkiye, Avrupa ve Dünya çapında şampiyonluklara sahip satranç sporcularının da yer aldığı turnuvada 1 Bisiklet, 2 ıpad, 13 Tablet, 8 Yarım Altın, 49 Çeyrek Altın, 67 Mp4, 50 Scooter,24 kupa 190 Madalya, her sporcuya tişört ve katılım belgesi ve sürpriz hediyeler verilmiştir.

Turnuvanın Direktörlüğünü ve Başhakemliğini Uluslararası Hakem Hulusi Cihangir yapmıştır.

Hayat Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Songör: “Sporlar arasında çocuklarımız için en doğru ve en faydalı olanı seçmek gibi bir sorumluluğumuz var.

Hayat Eğitim Kurumları kuruluşundan bu yana bir zihin sporu olarak satranca, diğer spor dallarından farklı bir anlam yükledi. Bu spor dalına katkı sağlayacak çok önemli organizasyonlara ev sahipliği yapan Hayat Eğitim Kurumları, karakter okulu olma özelliğini de bu sayede ön planda tuttu.
 
Müfredatına bu sporu ders olarak yerleştirmenin yanı sıra Türkiye’de satrancın hak ettiği noktaya gelebilmesi ve yavrularımızın satrancı daha çok sevmesi, ilgi duyması ve kendi zihinsel gelişimlerine katkı sağlaması adına bu organizasyonları düzenledi.

Çünkü satranç, yavrularımıza bir zihin sporu yapma ayrıcalığını sunmasının yanında sayısal zekâlarının gelişmesini ve onlara sabrı, arkadaşlığı, dostluğu, disiplini, mücadele ruhunu ve rekabet etmeyi de öğretir. Tüm bunlar, satranca bizlerin de ayrı bir önem vermesine vesile olmuştur. Türkiye’nin 53 bölgesinden gelen 2350 yavrumuzun hepsini şimdiden göstermiş oldukları bu cesaret ve özgüvenden dolayı tebrik ederim.” şeklinde konuştu.

Hayat Koleji Kurucu Temsilcisi Hidayet Doğan ise turnuva hakkında yaptığı açıklamada, Türkiye genelinden 53 il ve KKTCden olmak üzere 2 bin 249 sporcunun 6-14 yaşlar arası kıyasıya yarıştıkları bir karnaval, bir şenlik ortamında geçen çok güzel bir organizasyon gerçekleştirildi. 12’ncisini gerçekleştirdiğimiz ve 2003 yılında 180 sporcu ile başlattığımız çalışma, bugün Ankaranın, hatta Türkiyenin en büyük salonu Arenaya sığmaz oldu. Çocuklarımız, turlar boyunca mücadele edip, sabırlarını ortaya koyup, kategorilerinde ödülerini alacaklar. Buradaki amaç, çocuklarımızın sabrını, yardımlaşmalarını, centilmenliklerini özellikle matematiksel, mantıksal, muhakemesel anlamda düşündüklerini ortaya koyabilmek anlamında bir fırsattır. Bu fırsatı çocuklarımızla paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.

Turnuva Direktörü ve Başhakemi Hulusi Cihangir, iki gün süren yarışmalarda puanlama sistemine göre sıralama yaptıklarını belirterek, 8 ayrı yaş kategorisinde 190 sporcuyu ödüllendirdiklerini kaydetti.
 
Turnuvaya çok fazla talep olduğunu söyleyen Cihangir, büyük kapasiteli salon bulamadıklarını için katılımı sınırlamak zorunda kaldıklarını vurguladı.
 
Cihangir, "Sporcuların yanı sıra onları heyecanla bekleyen aileleri de eklersek, sayı oldukça kabarıyor. Böyle devam ettiğimiz sürece seneye daha büyük bir salon gerekecek. Hatta 5 bin kişilik bir organizasyon yapabiliriz" dedi.
 
Dereceye giren sporculara madalyaların yanı sıra yarım ve çeyrek altın, tablet bilgisayar, müzikçalar, bisiklet ve scooter gibi hediyeler verildiğini aktaran Cihangir, şöyle devam etti:
 
"Satrancın çocuklar üzerindeki olumlu etkisini hem eğitimde hem kişisel gelişimde olsun göz ardı edemeyiz. Satranç, çözümleme yeteneğini geliştirirken, kişiye güveni de sağlıyor. Bu organizasyon da satrancı ilköğretim öğrencileri arasında amatör anlamda yaygınlaştırma amacıyla düzenleniyor. 150 kişiyle başladığımız turnuvayı, 12 yılda 2 bin 349 kişiye kadar yükselttik ve yer sıkıntısından dolayı birçok talebi de geri çevirmek durumunda kaldık." dedi.

altınsah2


Yaş kategorilerinde dereceye giren sporcuların listesi: http://www.hayatokullari.com/websatranc/satranc1.aspx