Mobile menu

Dünya Takımlar Şampiyonası - Tur 1

levon vladimirDünya Takımlar Şampiyonası'nın ilk turu tamamlandı. Turun en önemli eşlendirmesi Ermenistan-Rusya arasında gerçekleşti. İlk masada oynanan Kramnik-Aronian partisi karışık bir oyunun ardından beraberlikle neticelendi. Diğer oyunların da büyük çekişmeye sahne olduğu maçta kalan son partide Grischuk Akopian'a karşı piyon önde kale finalini zorladıysa da kazanmayı başaramadı ve böylece maç berabere bitti.

Turun bir diğer önemli eşleşmesi Ukrayna-Amerika arasındaydı. Gata Kamsky'nin Korobov karşısında yaptığı piyon fedası bekleneni vermeyince henüz turun başındayken ikinci masada ibre Ukrayna'ya döndü. Oyunun başından sonuna kadar dengelerin değişmediği Ivanchuk - Nakamura ve Moiseenko - Onischuk partileri beraberlikle sonuçlandı. Dördüncü masada konumsal olarak avantaj yakalayan Akobian, rakibinin taktik oyunu karşısında bu avantajı kazanca çeviremedi. Piyon üstünlüğünü iyi kullanan Korobov masadan kazançla ayrıldı ve Ukrayna'ya önemli bir galibiyet getirdi.

Çin Hollanda'yı, Bu Xiangzhi'nin Tiviakov'a karşı yaptığı iyi hazırlık sonucu kazanmasıyla 2,5-1,5 yendi. Maçta diğer partiler beraberlikle noktalandı.

Turun en heyecanlı partisi Mısır - Almanya maçından geldi. Dördüncü masada Mısırlı satranççı Bassem Amin hamle tekrarı yapmamak için henüz 21. hamlede şahını h4'e oynayarak risk aldı. Ancak rakibi David Baramidze beyaz şahın tehlikeli konumunu etkili bir şekilde değerlendirerek, rakibini cezalandırdı. Maçın diğer partilerinde iyi bir performans ortaya koyan Mısırlı oyuncular kendilerinden güçlü rakipleri karşısında 1,5 puan elde etmeyi bilseler de bu Mısır'a yetmedi ve maçı 2,5 -1,5 Almanya kazandı.

Türkiye-Azerbaycan mücadelesi ise her masada çok çekişmeli partilere sahne oldu. Azeri oyuncular dezavantajları olan partileri iyi savundu ve Nidjat Mamedov'un Mustafa Yılmaz'a karşı elde ettiği galibiyet takıma maçı kazandırdı.


Şampiyona Sayfası