Mobile menu

Dünya Emektarlar Şampiyonası

ilkmasalar tur1 - Kopya23. Dünya Emektarlar Şampiyonası 12 Kasım 2013 Salı günü yerel saatle 17.00'de başladı. Turnuva Hırvatistan'ın Opatija (Opatya) beldesinde düzenleniyor. İki kategoride düzenlenen turnuvanın genel kategorisinde 201, kadınlar kategorisinde de 25 yarışmacı mücadele edecek. Genel Kategoride Anatoly Vaisser (Fransa), Krunoslav Hulak (Hırvatistan), Evgeni Vasiukov (Rusya), Viktor Kupreichik (Belarus), Yuri Balashov (Rusya), geçen yılın şampiyonu Jens Kristiansen (Danimarka), Mihai Suba (Romanya), Miso Cebalo (Hırvatistan) favoriler arasında sayılabilir. Kadınlarda ise Nona Gaprisndashvili (Gürcistan), Galina Strutinskaya (Rusya) ilk akla gelen isimler. Ancak yakın güçte onları zorlayacak pek çok isim var.

Turnuvanın açış töreninde Turnuva Teknik Direktörü Horst Metzing, FIDE'nin emektarlar kategorisini çok önemsediğini ve 2014 yılından başlayarak dünya emektarlar şampiyonalarının da bu kategorideki resmi yarışmalara ekleneceğini ve ilk yarışmanın da Litvanya'da yapılacağını duyurdu. Horst, FIDE'nin bununla da kalmayarak bu kategoride daha fazla yarışmaya yer vermek niyetinde olduğunu da kaydetti. Yarışmanın başlangıcında başhakem IA Nenad Dorić'in (CRO) yönergeyi neredeyse baştan sona okuması ve iki dile çevrilmesi ilk tur başlangıcı heyecanı yaşayan yarışmacıların sabrını zorlayan an oldu.

İlk turda genel kategoride sürpriz yaşanmadı. Favoriler maçlarını kazandılar. Kadınlarda ise birinciliğin en güçlü adayı Nona Gaprindashvili ve üçüncü sıradaki Elena Fatalibekova ilk turda berabere kaldılar.

Türkiye yarışmaya iki sporcu ile katıldı. 2013 Türkiye birincisi Metin Kayaman ve ikincisi İsmail Doğantuğ. Doğantuğ ilk turu galibiyetle kapatırken Kayaman iyi konumda bir gafla kaybetti.

Maçlar http://www.worldsenior2013.rijekachess.com/en/live-games internet adresinden canlı yayınlanıyor.