Mobile menu

Dünya Gençler Şampiyonası Kapanış Töreni

IMG 1512Dünya Gençler Şampiyonası'nın kapanış töreni saat 18.00'de TheNess Otel turnuva salonunda gerçekleştirildi. Açılışta söz alan Garry Kasparov "Bugün burada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu yarışmada en son 33 yıl önce, 1980 yılında Dortmund'da gerçekleşen Dünya Gençler Şampiyonası'nda şampiyon olduğumda yer almıştım. Şampiyonanın final sıralamasına baktığımda şok olduğumu söyleyebilirim. Hem kızlar hem de genel listelerde çok önemli isimleri, büyük ustaları görüyorum. Ben dünya gençler şampiyonu olduğumda şampiyonayı 10,5 puan ile tamamlamıştım. Ipatov'un burada aynı puan ile ikinci olması gerçekten şaşırtıcı.

Büyük organizasyonların başarıyla tamamlanması, sporcuların gerçek güçlerini göstermelerinde çok kritik bir önem taşımaktadır. Ve Türkiye'de yarışmadan bir hafta önce yaşananlar kritik olarak değerlendirildiğinde, Türkiye Satranç Federasyonu'nun devlet desteğini de arkasına alarak, bu kadar kısa sürede başka bir şehirde böylesi başarılı ve üst düzey bir şampiyonaya imza atması oldukça yetenek gerektiren bir durumdur.

closing ceremony 28
Garry Kasparov

Türkiye'de satrancın geldiği noktaya baktığımda oldukça etkilendiğimi belirtmek isterim. Burada başarılı sonuçlara imza atan tüm sporcuları tekrar tebrik ediyorum. Gelecekte katılacağınız şampiyonalarda sizlere bol şans diliyor, Dünya satrancına çok değerli katkılar sağlamaya devam edecek olan ve bu organizasyonu gerçekleştiren Türkiye Satranç Federasyonu'na iyi dileklerimi iletiyorum."

Kasparov'un ardından söz alan Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay konuşmasında şunları kaydetti.

"Dünya Gençler Şampiyonasını 52 ülkeden 195 sporcunun katılımıyla başarıyla tamamladık. Üçüncü kez ev sahipliği yaptığımız bu elit şampiyonanın başka bir şehre taşınma aşamasında her şeyin eksiksiz olması için büyük bir fedakarlıkla çalışan ekibime bir kez daha teşekkür ediyorum.

Aynı şekilde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sürecin başlangıcından sonuna dek tüm ekibiyle yanımızda olarak şampiyonayı her şeyiyle üst düzey bir şekilde tamamlamamızda çok büyük rol oynadı.

closing ceremony 2
Gülkız Tulay

Katılımcılarımızın burada geçirdikleri süre boyunca onlara sunulan imkanlardan son derece memnun kaldıklarını bilmenin verdiği gönül rahatlığı ile bir Dünya şampiyonasını daha arkamızda bırakıyoruz. İki hafta boyunca burada sportmence yarışan, 13 turluk uzun maratonun ardından başarılı sonuçlara imza atan tüm sporcuları tebrik ediyorum.

Tüm katılımcıların buradan güzel anılarla ayrılacağına inanıyor, eve dönüş yolunda herkese iyi yolculuklar diliyorum.

Şampiyonanın gerçekleşebilmesinde çok önemli payları olan Gençlik ve Spor Bakanımıza, Spor Genel Müdürümüze, FIDE yönetimine, Kocaeli Valiliği'ne, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na, ana sponsorumuz İş Bankası'na ve emeği geçen herkese satranç ailesi adına şükranlarımı ve saygılarımı sunuyorum" dedi.

closing ceremony 32
Zekeriya Özak

Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Zekeriya Özak yaptığı konuşmada; "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi adına hepinize sevgilerimi iletiyorum. Kapanış töreninde sizlerle birlikte olmanın sevinci ve gururunu yaşıyorum. Yurtdışında olduğu için bizlere katılamayan Büyükşehir Belediye Başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu'nun sevgi ve selamlarını iletiyorum. Kocaeli satranca verdiği önem ile ve lisanslı sporcu sayısı ile böylesi önemli bir şampiyonaya ev sahipliği yapmayı hakeden en uygun şehir olma özelliği taşımaktadır. Belediye olarak, Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalıştığımız " Çocuklar için doğru hamlede buluşalım" projesiyle ilköğretim birinci sınıf öğrencilerine 36.500 satranç takımı armağan ederek satranca verdiğimiz değeri gösterdik. Bu şampiyonada başarılı sonuçlara imza atan tüm sporcuları kutluyor, hepsine satranç yaşamlarında başarılar diliyorum."

closing ceremony 36
Zeki Aygün

Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün yaptığı konuşmada şunları belirtti "Tüm konuklara içten sevgi ve saygılarımı iletiyorum. Ülkelerinin en iyi satranc sporcuları burada 15 gün boyunca çetin mücadeler verdiler. Öncelikle onları göstermiş oldukları kayda değer performanslarından ötürü kutluyorum. Böylesi sportif karşılaşmaların ülkeler arasındaki dostluk ve sevgi bağlarını güçlendirdiğine inanıyor tüm sporculara başarılar diliyorum."

closing ceremony 86
Ali Nihat Yazıcı
En son söz alan FIDE Asbaşkanı Ali Nihat Yazıcı konuşmasında şunları belirtti. " Kocaeli'nin Türk satrancındaki önemini belirterek sözlerime başlamak istiyorum. Şu an TSF'nin 327 000'den fazla üyesi bulunmaktadır ve diğer tüm spor federasyonları arasında ilk sırayı almaktadır. Şu an Kocaeli ilimizde 40.000'den fazla lisanslı satranç sporcusu bulunmaktadır. Bu ilimizdeki toplam sporcu sayısı 120000'dir. Bu da her üç sporcudan birisinin satranç sporcusu olduğu anlamına geliyor. Bu bir tesadüf değil. Bunların tümü Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü değerli dostum Muzaffer Çintımar'ın destekleriyle gerçekleşmiştir.

Sadece son 12 ayda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 63.500'den fazla satranç takımı ve 1200'den fazla gösterim panosu dağıtmıştır. Ülkemin satranca verdiği destekten dolayı gerçekten gurulandığımı belirtmek istiyorum. Bu sebeple Gençlik ve Spor Bakanımıza, Milletvekillerimize, belediyelerimize ve hükümetimize verdikleri desteklerden dolayı Dünya Satranç Federasyonu Başkanı Ekselansları Kirsan Ilyumzhinov adına minnet ve şükranlarımı sunuyorum.

Tüm finansal ve diğer sorumlulukları da göz önüne alırsak böyle büyük çapta bir organizasyonun bir hafta içerisinde turnuva alanını değiştirebilecek, tüm bu hazırlıkları yapabilecek başka bir federasyon olabileceğini tahmin etmiyorum. Umarım ülkemizde her zamanki gibi güzel bir 15 gün geçirmişsinizdir.

Daha önce 2005, 2008 ve şimdi 2013'te olmak üzere Dünya Gençler Satranç Şampiyonası'nı 3. kez düzenlemenin gururunu yaşıyoruz. Son dört şampiyonaya bakıldığında Türkiye sadece bir organizatör ülke değil, aynı zamanda son yıllarda dört kez madalya kazanan bir ülkedir. Geçen yıl şampiyon olarak, bir önceki yıl bronz madalya , ondan önce 2008 de gümüş madalya kazanan bir ülkedir.

Bugün burada bizlerle olan dünya satranç efsanesi Garry Kasparov'a teşekkürlerimi ve en içten sevgilerimi sunarken kendisinin de belirttiği gibi daha önce bu turnuvaya katılıp şampiyon olduğunu hatırlatmak isterim. Bu turnuvanın sıradan bir FIDE turnuvası olmadığını, çok eski ve geleneksel bir turnuva olduğunu belirtmeliyim ( erkeklerde 52. inci kez kızlarda ise 31. inci kez düzenlenmiştir.)
Bu turnuva geleceğin dünya şampiyonunu belirleyen bir turnuvadır. Daha önceki yıllarda Boris Spasky, Anatoly Karpov ve 1980'de sayın Garry Kasparov, daha sonra Viswanathan Anand ve Levon Aronian gibi büyük isimlerin katıldıkları ve kazandıkları bir turnuvadır. Şimdi büyük usta Yangyi Yu ve kadın büyükusta Goryachkina'nın geleceğin şampiyonları olamayacaklarını kim söyleyebilir.

Kazanan oyuncular Çinli Büyükusta Yangyi Yu ve Rus WGM Aleksandra Goryachkina'yı kutlarken TSF ve ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası'na teşekkürlerimi sunuyor, tüm katılımcıların sağ salim evlerine dönmelerini temenni ediyor, hepinize teşekkür ediyorum.

closing ceremony 7
 Ali Nihat Yazıcı ve Gülkız Tulay
closing ceremony 19
 Saygı duruşu
closing ceremony 45
 Tulay ve Şampiyonanın Başhakemi Tugan Ünal
closing ceremony 46
 Tulay ve Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Muzaffer Çintimar
closing ceremony 47
 Başiskele Belediye Başkan Vekili Köksal Ayabakan ve Tulay
closing ceremony 48
 Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Zekeriya Özak ve Gülkız Tulay
closing ceremony 53
 Zhansaya Abdulmalik ödülünü ve Mahmut Civelek ve Mehmet Kaya'dan aldı
closing ceremony 59
 Santosh Gujrathi Vidit ödülünü Aşkın Keleş ve Sait Yalazay'dan aldı
closing ceremony 63
 Alexander Ipatov ödülünü Garry Kasparov'dan aldı
g-3
 Alina Kashlinskaya'ya ödülü Gölcük Belediye Başkanı
Mehmet Ellibeş tarafından teslim edildi
g
 Şampiyon Goryachkina ödülünü Ali Nihat Yazıcı ve Zeki Aygün'den aldı
o
 Şampiyon Yu'ya kupası Gülkız Tulay ve Zekeriya Özak tarafından verildi
closing ceremony 69
 Aile fotoğrafı
closing ceremony 115
 Protokol ve sporcular bir arada

Kapanış törenine katılanlar arasında; Türkiye Satranç Federasyonu Başkan Vekili Mehmet Kaya, Asbaşkan Aşkın Keleş, Yönetim Kurulu Üyesi Sait Yalazay, Temsilcilikler Koordinasyon Kurulu Başkanı Uğur Tülüce, Eğitim Kurulu Başkanı Aşkın Taşan, Merkez Hakem Kurulu Başkanı Dr. Olgun Kulaç, Merkez Hakem Kurulu Asbaşkanı Aykut İlker Mete, Kocaeli İl Temsilcisi Halil İbrahim Berzah yer aldı.