Mobile menu

Ushenina Dünya Şampiyonu mu?

11.29 Ugra2Dünya Şampiyonası final turunun, Ushenina-Stefanova arasında oynanan üçüncü oyunu, Ushenina'nın galibiyeti ile noktalandı. Artık, Ushenina'nın adını tarihe yazdırmak için, son oyunu kaybetmemesi yeterli. Stefanova ise, maçı eşitlik bozma turuna taşımak için mutlaka kazanmak zorunda...

Finalin ilk iki oyunundan sonra, herkesin aklından, eski dünya şampiyonunun turun kontrolünü eline aldığı geçiyordu. Ancak, üçüncü oyunda yaptığı bir anlık hata belki de unvana ulaşmamasına neden olacaktı. İki sporcu, Slav Açılışının nadir oynanan devam yollarından birini seçtiler. Bu devam yolunun özelliği ise, siyahın, e7-e5'in üstünlüğünü nasıl, ne zaman ya da kullanıp kullanmayacağına dayanıyordu. Stefanova, 15.... e5 hamlesini göstere göstere yaptı ve rakibini, kaleye karşı iki taş fedası ve merkez piyonu almak için davet etti.

Acaba, Stefanova, bu hamlenin ardından gelecek her şeyin riskini göz önüne almış mıydı? Anna'nın d5'te feda yapmasını gerçekten istedi mi acaba? ne dersiniz? Kesinlikle istedi! Büyük bir olasılıkla, rakibini bu karışık konumda tuzağa düşürmek istedi, ama herşey tersine döndü.

11.29 Ugra

17.Axd5! hamlesinden sonra tahtada herşey karıştı, oyunun kaderi her hamleye bağlı olmaya başladı. 20. hamlede, siyahın, f8 karesindeki atı almak için birden fazla seçeneği vardı. At, Fil ya da Vezir ile. Stefanova, 20....Vf8 oynamayı tercih etti, bir kaç hamle sonra da buna çok pişman oldu. 20....Axf8 hamlesi oynasaydı, b7 düşmeyecekti, örneğin, 21.c6 bxc6 22.Kxc6 Ve5 23.Kb6 Ka7 24.Kc1 sonrasında, siyahın konumu tehlikel görünse de, aslında beyazın doğrudan bir tehditi yoktu. Konu rahatlıkla oynanabilecek haldeydi.

Ancak, f8 karesinde, vezirin taş almasından sonra, beyaz önce b7'yi aldı, ardından c piyonunu geçer hale getirdi. Üstüne üstlük, siyahın merkezdeki taşları artık iyi yerlerde değildi. Taşların koordinasyonunun kaybedilmesi, siyaha kötü anlar yaşatacaktı, oysa beyazın taşları arasındaki işbirliği çok iyiydi.

Stefanova'nın, oyunun akibetini değiştirmek için son şansı, 23....Ae4! hamlesiydi. Böylece file saldırıyordu. Oysa, siyah, 23...Axb7 hamlesini oynadı. Bu beyaz vezirin a7'ye girmesine müsaade etti, defans çöktü.

25.c7! hamlesi öldürücü hamleydi. Beyaz, bir kale daha kazanıyor, üstelik geçer c piyonunu da koruyordu.

Sonraki 12 hamle bir şey değiştirmedi. Ushenina, soğukkanlılıkla, önüne çıkan tüm taşları birer birer aldı. Rakibini mat tehdidiyle, vezir değişimine zorlayacaktı, Stefanova, 37. hamlede yenilgiyi kabul etti.

11.29 Ugra3

(Özgün metin Evgeny Atarov)

Kaynak: Whychess.com