Mobile menu

Azerbaycan 15 milyon dolara İstanbul'un rekoruna göz dikti!

11.28 Baku 1Bakü'de, 2016 Dünya Satranç Olimpiyatları ve 2015 Dünya Kupası için resmi imza töreni gerçekleştirildi. Kirsan Ilyumzhinov imza töreni için Bakü'ye gitti. Tören, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in himayesinde ve katılımıyla gerçekleştirildi. Aliyev ve Ilyumzhinov arasında bir de satranç maçı oynandı.

Azeriler bu iki önemli etkinliği düzenleme hakkını, İstanbul'da Eylül 2012'de düzenlenen FIDE Genel Kurulunda kazandı. Bu iki etkinliği de tek yeterli teklifi sunan Azeriler kazanırken, teknik ve büroratik işlemler daha sonraya bırakıldı. 2016 Olimpiyatlarının ev sahipliğini yapacak olan Azeriler, bu etkinliklere ilişkin tüm detayları bu sözleşme ile açıkladılar.

Azerbaycan Satranç Federasyonu adına açıklama yapan Maira Mamedov, iki etkinlik için 15 milyon ABD Doları gibi rekor bir bütçe harcayacaklarını belirtti. Bu bütçenin 3 milyon dolarının Dünya Kupası için, geri kalanı ise Olimpiyat için harcanması öngörülüyor.

Ilyumzhinov gerek Azerilerin gerek se FIDE'nin bu iki önemli faaliyetin en iyi şekilde düzenlenebilmesi için ortak bir ses oluşturmaya çalıştığını ifade etti.

Hemen belirtmek gerekiyor ki, 'Bakü'nün Çocukları' son yıllarda, dünyanın tüm önemli satranç faaliyetlerinde önde yer alıyor ve boy gösteriyor. Organizasyona gelince, çok sayıda önemli satranç faaliyetine ev sahipliği yapan Bakü, etkinlikleri resmi süreçlerde gerekli koşulları taşıyarak yapmanın ötesinde her birini unutulmaz yapmak için çaba harcıyor. Ülkenin gençlik ve spor bakanı Azad Ragimov, Olimpiyatların en üst düzeyde ve en iyi koşullarda yapılacağının garantisini verirken, tarihte önemli bir yer alacağını da ekledi. Ragimov ayrıca 'Eğer Türkiye 160 ülke rekorunu kırdıysa, bunu geçebileceğimize kesinlikle eminim' diyerek, yeni bir rekor sözü verdi.

Whychess olarak, güvenilir kaynaklardan aldığımız bilgiye göre, Olimpiyatlara ilişkin tüm hususlar, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in kontrolünde olacak. Aliyev imza töreninde, Ilyumzhinov'a turnuva mekanını gezdirdi. Her zamanki gibi tören bir dostluk çayı ile sona erdi.

(Özgün Metin Evgeny Atarov)
Kaynak: Whychess.com