Mobile menu

Stefanova Finalist

1Khanty Mansysk'te devam eden Dünya Kadınlar Şampiyonası'nın, yarı final ilk maçları Cuma günü oynandı. Stefanova, Harika'yı beyaz taşlarla rahatça yendi. Ushenina, Ju Wenjun'u yenmeye yakınken, Çinli sporcu beraberlik yapmayı başardı.

Bulgar eski Dünya Şampiyonu, bu şampiyonada beyaz taşlarla çok iyi performans gösteriyor. Cumartesi günü kazandığı maçla, dördüncü beyaz galibiyetini elde etti. Stefanova'nın Harika ile oynadığı maç, Taşkent'te devam eden Grandprix'de oynanan, Mamedyarov-Kasımcanov maçıyla ilk 13 hamlede aynı şekilde oynandı. Ardından, Harika, 13...Fe6 yerine 13...Afe4 hamlesi ile devam etti, bu hamle kısa süre sonra rakibin bir piyon kazanmasına yol açtı. Stefanova Pazar günü de siyah taşlarla berabere kalınca, ilk finalist olmayı başardı.

2

23. hamlede, beyaz bir seçim yapmak zorunda kaldı; ya gelişimi tamamlayıp, beyaz şahın açık durumuna karşı tehdit yaratmak, ya da zoraki bir değişim devam yoluna girmek. Dronavalli, 23...d4 ve ardından 25....Axf33 devam yolunu seçti. Beyazın konumu tehlikeli görünüyordu,ama Harika'nın da harika oynaması gerekiyordu. Harika, çabuk oynayıp hata yapmaya başlayınca bu fırsatı kullanamadı.

27....Fd7? 28.Kad1! hamlelerinden sonra, rakibinin bir taş geri olmasından iyi yararlanıp maçı kazanmayı bildi.

3

Ushenina-Ju Wenjun maçı daha az ilginçdeğildi kuşkusuz. iki oyunda berabere bitti ama biz size ilk oyunun kısa bir özetini sunacağız. İlk oyunda, Çinli sporcu, Şah Hint açılışında 6.h3 ve 8.g3 hamlelerine yakalandı. Taktik bir değişim yolunu seçen Wenjun, 11...Af4!?, oynadı. Ama 16.Ab5! mükemmel hamlesinden sonra, Anna'nın bu konuma iyi hazırlandığı ortaya çıktı ve siyahların konumu çatırdamaya başladı.

Ju, yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalıştı. Bunun için bir kalite fedasını da denedi, ama Anna daha fazlasını ummalı ki, bu fedayı, 19.Fg5 Fxb5 20.cxb5 reddetti. Çinli büyük bir süprizle konumu savunmayı başardı ve yarım puanı kurtardı.

Bu turnuvada, Ju bir kaç kez kötü konuma girse de, hepsinden kurtulmayı iyi başardı. Şimdi tekrar eşitlik bozma maçı finalisti belirleyecek.

(Özgün metin Evgeny Atarov)

Kaynak: Whychess.com