Mobile menu

Stefanova, Harika ve Ju Yarı Finalde

11.22 UgraFransız sporcu Sebag'a karşı iki kez skoru eşitledikten sonra, eski dünya şampiyonu Antoaneta Stefanova yarı finale kalmayı başardı. Harika Dronavalli ve Jun Wenjun ise, Çinli rakiplerini yenerek, daha iyi oynadıklarını gösterip yarı final kapısından geçtiler. Yarı finaller bugün başlıyor.

Çeyrek finalde, rakiplerini eleyip finale kalan iki sporcu, bu turun ikinci oyununda, rakiplerinin armağan ettiği puanlarla eşitlik bozma turuna kalmayı başarmışlardı. Dünkü yazımda da söz ettiğim gibi, biraz daha dikkatle yarı finale ikinci oyunda gidebilecek bu sporcular, aslında, ellerinden kaçan turun moral bozukluğu ile, eşitlik bozma maçlarına çıktılar. Nakavt sisteminin, hatayı affetmediğinin dramatik örnekleri bunlar.

Stefanova'nın başarısının arkasında, aslında gidip gelen tur olduğunu söylemek gerekiyor. Eşitlik bozma maçlarının ilk oyununda, forse bir devam yolu seçen Stefanova, 18nci hamlede daha iyi bir konum elde etti. 18...Fg6? gafından sonra, 19 dxc5 ile vezirini feda edebilir ve karşılığında rahat kazanabilirdi. Bunun yerine, insani bir hamle yaptı, sonunda da bir taş eksik çıktı devam yolundan. Bu yine de, efsane ismin moralini bozmadı, tehditler yaratmaya devam etti, bunun ardından, Fransız sporcu, feci zaman sıkışmasında ölümcül bir hata yaptı.

11.22 Ugra3

İkinci oyunda mücadele yoktu. ilk oyunda Sebag'a kaybettiği İspanyol açılışını tercih etti. Sebag beyaz ile herhangi bir varlık gösteremedi açılışta, Stefanova, 20....Ag4 hamlesinden sonra kontrolü eline aldı. Marie'nin, 26....Ab3, hamlesini görmediği çok açıktı. Bu hamlenin ardından, Stefanova'ya o eşsiz tekniğini gösstermekten başka bir şey kalmıyordu. 45. hamlede, Fransız sporcu terketti ve dönüş biletinin rezervasyonunu yaptı.

Zhao Xue, ilk hızlı satranç oyunundan sonra bilincini tamamen kaybetmiş gibi görünüyordu. Konumunun bir kaç hamlede bu kadar kötü bir sona gidebileceğine inanamıyordu. 25. hamlede, tamamen kapana kısılmış bir durumda d-piyonunu alacak gibi görünüyordu. Ama ne oldu? Birkaç hamle sonra, bu zayıf piyon birden güçlü bir askere dönüştü. Beyaz materyal üstünlüğüne sahip görünüyordu, rakibinin tehditlerine çok önem vermemenin cezası ağır olacaktı beyaz için.

İlk oyuna devam edelim. 31.Ve3'ten sonra, konum hala belirsizliğini koruyordu, belki siyahın biraz daha iyi olduğunu düşünenler vardı izleyiciler arasında. 32.Fe3?? felaket hamlesine, Harika 32....Vb3! yanıtını verip hemen bitirebilirdi işi. Hızlı satranç işte, bunun ardından Zhao da sürekli şahı kaçırdı.

Zhao, kayısızca d2'yi aldı, bir sonraki hamlede de terk etti. Zhao'nun ikinci oyunda geri dönmek için çırpınması yetmedi, Harika'nın yıldırımları oynamaya hiç niyeti yoktu. Oyunu kazanmak için risk de almadı, tamamen ölü bir beraberlik konumu için çok ama çok sağlam oyynadı. ardından ters renkli fillerle olan bir oyun sonunda 40 hamle daha oynandı. Bu Harikanın, ilk kez yarı finale çıkmasıydı aynı zamanda.

11.22 Ugra2

Jun Wenjun, yarı finale kalmak için, dört oyunda Hoang Qian'a karşı 280 hamle oynamak zorunda kaldı. ilk iki hızlı satranç oyunu berabere bittikten sonra, ilk 10 dakikalık oyunda yine berabere bitti. İkinci on dakikalık oyunda berabere bitseydi, kimin tur atlayacağı yıldırım oyunlarının sonunda belli olacaktı. Jun ne yaptı, bu dört oyunda, rakibi Hoang'ın net üstünlüğe sahip olduğu oyunu kazanmayı bildi. Naısl peki? Hoang, bu oyunda rakibini iyice kıstırdı. 21nci hamlede Jun, zugzwang durumundaydı. Hoang, bu durumu değerlendirip dikkatli bir şekilde yavaşça kazanmak yerine, taş almaya gidince, konumu birden yıkıldı.

Oyunun son bölümü, JUn tarafından gayet güzel bir teknikle oynandı. Siyahın geçer piyonu, oyunda belirleyici oldu ve 47. hamlede Hoang, oyunu, turu ve turnuvayı terk etti.

Yarı finalde bugün, Stefanova-Harika ve Ushenina-Jun Wenjun maçları oynanacak.

Dünya Kadınlar Şampiyonası Çeyrek Final maçları şu şekilde oldu: 11.11-2.12.2012. 1/4 final. Anna Ushenina - Nadezhda Kosintseva 1,5:0,5; Antoaneta Stefanova - Marie Sebag 3:1 (2:0); Jun Wenjun - Hoang Qian 3,5:2,5 (1:1, 1,5:0,5); Dronovalli Harika - Zhao Xue 2,5:1,5 (1,5:0,5).

11.22 Ugra4

(Özgün makale Evgeny Atarov)
Kaynak: Whychess.com