Mobile menu

İlk Yarı Finalist Ushenina

IMG 3484Bugün, çeyrek final maçlarının iki oyunu bittikten sonra ilk yarı finalistin kim olduğunu biliyoruz. Khanty-Mansysk'te devam eden Dünya Kadınlar Şampiyonasının ilk yarı finalisti, Ukrayna'dan Anna Ushenina. Ama, kalan üç ismi ancak bugün oynanacak eşitlik bozma maçlarından sonra öğrenme şansımız olacak.

Ushenina için, bu yarı finale ulaşmak açısından ikinci denemeydi. Dört yıl önce, Nalçık'ta, turnuvayı Dünya Şampiyonu olarak bitiren, Kosteniuk'a karşı kaybetmişti. Bu kez, başka bir Rus sporcuya karşı yarı final şansını denedi; Kosintseva. Çeyrek final maçlarının ilk oyununda, Anna, siyahlarla, rahat bir şekilde berabere yapmayı başardı ve ikinci oyunda beyazla oynamanın avantajını iyi kullandı. Siyah taşlarla, Nimzo-Hint açılışında, Nadezhda, sağlam fakat pasif bir devam yolu seçti. Bu devam yolunda, Anna'nın fil çifti, Nadezhda'nın at çiftine karşı kalınca, belirleyici unsur, Anna'nın atak kabiliyeti oldu.

1

Kosintseva açılışı çok hızlı oynadı, çok net anlaşılan bu devam yolunu önceden hazırladığıydı. Anna ise zamanını sonuna kadar kullandı. 19ncu hamlede, siyah a4 karesindeki piyonu alarak, merkezde ve şah kanadındaki bir atağa izin verdi. 24ncü hamlede, Kosintseva merkezdeki durumu kabul etti ve olaylar kötü gitmeye başladı. Vezri kanadında, piyonlarını geliştirerek karşı atak yapmaktansa, Kosintseva pasif bir savunmayı tercih etti. 27...Ad5?! ve ardından 28...f5? kötü hamlesindden sonra, kontrol artık elinden çıkmıştı. Ushenina, saldırmak için faza taşı olmasını (b3'teki siyah at oyuna giremiyordu) ve f8 karesinin siyah kalelerce kullanılamamasını çok iyi değerlendirdi ve kolayca zafere ulaştı. Kosintseva 46. hamlede saati durdurarak oyunu terk etti.

Yarı finale geldiği yolda, Ushenina, Peru'lu sporcu Cori'yi 1,5:0,5, Anna Muzychuk'u 3:1, Pogonina'yı 1,5:0,5 yendi. İlk rakibi dışında tüm rakiplerinin ELO'su kendisinden iyiydi. Aynı durum yarın finalde Çin'li sporcular, Ju - Hoang maçının galibi için de geçerli olacak.

Bu iki sporcu, ilk gün büyük bir mücadeleyle berabere kalırken, ikinci oyunda sadece 17 hamleden sonra beraberlikte anlaşarak, kazananın eşitlik bozma turu sonunda belli olmasına karar verdiler.

2

Çin'liler, yarı finalde iki sporcuya sahip olabilirlerdi. Ama, Zhao Xue'nun konsantrasyonu buna yetmedi. Hint'li sporcu, Harika, ya karşı, Zhao, açılıştan bir piyon üstte çıktı, ardından kısa sürede rakibinin taşlarının aktifliğine son vermeyi başardı.

Beyazın taşları, tahtanın merkezinde askıda duruyordu. Beyaz, tek bir tehdit bile bulamıyordu. Oysa siyahlarla oynayan Zhao, önce e5 karesini ele geçirdi, ardından, piyonunu e5 karesine getirerek, atıyla, çok önemli d4 merkez karesinin kontrolünü de kazandı. Bu durumda bile Dronovalli bir tehdit bulamadı oyunda. Zhao, a5 piyonunu da aldığında, iki geçer piyonla büyük bir üstünlük yakaladı.

60. hamlede, Zhao, hiç bir risk almadan üçüncü piyonu da alabilirdi. Ama Zhao, e4'teki piyonu, atla almaktansa, üç hamle sonra, Vezir ile almayı tercih etti. Ama bu tercih, Harika'nın vezirini taşlarının gerisinde tutmasına yetti. Zhao için aslında, bu durum çok farketmedi.

3

Ama, Zhao, bunun yerine, inanılmaz gaf olan 66...exf3?? hamlesini tahtada yaptı. Beyaz, bu şansı iyi kullandı ve 3 piyon geri berabere yapmayı başardı. Zhao'nun f3'teki zararsız atı hangi akılla aldığını kimse bilmiyor, ama oyundan sonra Harika mutluluktan uçarken, Çin'li sporcu, gözyaşlarına boğuluyordu. Bugün, Zhao, Harika ile eşitlik bozma oynuyor.

Fransız sporcu Sebag da sinirlerini kontrol edemeyen sporculardandı. İlk oyunda, eski Dünya Şampiyonu Bulgar sporcu Stefanova'ya karşı aldığı galibiyetten sonra, berabere yapması yeterliydi yarı finalist olmak için. Aslında bu şansa ulaştı da. Ama bu şansı kullanmadı! İnanılmaz kötü hamle olan 33. hamlesine kadar, Sebag mükemmel oynadı.

4

Stefanova ikinci oyunu mutlaka ama mutlaka kazanmalıydı. Bu yüzden Slav defansı seçti. Ama Fg5-e3 zayıf hamlesinden sonra merkezde kontrolü kaybetti ve şah kanadında sorunları oluşmaya başladı. Sebag 21...a4, hamlesiyle ikinci bir piyon feda etti, böylece sürekli şahı garanti altına aldı. Normalde tur, 30...Bd4 hamlesiyle sona erebilirdi.

Beyazın, b7'yi alıp, e3'te kale fedasından başka şansı yoktu. Ardından, siyah bir iyi hamle daha yapıp, 33...Kd7!, oynamalıydı. Bu iki şekilde oyunu berabere bitirecekti. Ama bunun yerine, 33...Fd2+ oynandı.

Bu kötü hamleye karşı, siyah çok şey kaybetmedi ve oyun eşit devam etti. Ama artık, Stefanova, sürekli şah tehditi haline gelen Domeklesin Kılıcından kurtulmuş oluyordu. Artık daha çok risk alarak oynama şansı bulunuyordu. Sebag, bu aşamadan sonra hata yapmaya başladı.

36...Ve6? gafının hemen ardından, Stefanova 37.Fc4! ile mükemmel bir yanıt verebilirdi tahtada. Ama kalelerin değişimi ve ardından oynanan 42.Ae3 hamlesinden sonra, beyaz artık tahtada üstün bir konuma sahip oldu. Vezirler değişildikten sonra, Antoaneta, teknik olarak hatasız bir oyun oynayarak üstünlüğünü kazanca çevirmeyi başardı.

Sebag'ın, eşitlik bozma turunu oynayacağı için ne kadar moral bozukluğu yaşadığını kestirmek hiç zor değildi. Bir kaç hamle taş geri oynadıktan sonra mağlubiyeti kabul etti.

(Makale: Evgeny Atarov).
Kaynak: Whychess.com