Mobile menu

Dünya Satranç Olimpiyatı - 1. Tur Raporu

Russia - Dominican Republic thumb
Merakla beklenen 40. Dünya Satranç Olimpiyatı bugün İstanbul Fuar Merkezi'nde ilk tur ile beraber başladı. Genel kategori 158 takımın katılımıyla bir rekor kırdı. Kadınlar kategorisinde ise 124 takım yarışıyor. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Çin - Bangladeş maçında GM Zhao Xue adına sembolik ilk hamleyi yaptı. FIDE Başkanı Kirsan Ilyumzhinov ve Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı da açılışta Bakan'ın yanında yer aldılar.

 

İsviçre sistemi turnuvalarında alışılageldiği üzere ilk seribaşları görece daha düşük reytingli rakiplerle karşılaştılar.

Olimpiyat'ın ilk turunda dünyanın en iyi oyuncularının çoğu oynamadı. Bununla birlikte, dünyanın 4 numaralı ismi Teimour Radjabov Azerbaycan'ın ilk masasında oynadı ve Lüksemburg'dan IM Michael Wiedenkeller karşısında önemli bir galibiyet elde etti. Azerbaycan takım maçını 4-0 gibi net bir skorla kazandı.

Genel kategoride Ukrayna altın madalya kazandığı 2010 Khanty-Mansiysk Olimpiyatı'nda da olduğu gibi Irak'ı 4-0 yenerek turnuvaya başladı. Acaba Ukrayna için tarih tekerrür mü ediyor?

Russia - Dominican Republic

 

ABD, Ürdün karşısında puan kaybetmeden 4-0 ile kazanırken Ermenistan Bolivya karşısında 3-1'lik maç skoruyla galip gelen taraf oldu. Bolivya'nın ilk ve tek büyükustası Oswaldo Zambrana kendisinden oldukça yüksek bir reytinge sahip olan GM Sergei Movsesian'ı şaşırtmayı başardı.

Rusya, Dominik Cumhuriyeti karşısındaki ilk üç maçı çabuk kazandıysa da günün en uzun oyunlarından biri olan maçta FM William Puntier GM Evgeny Tomashevsky karşısında beraberliği tutmayı başardı.

Kadınlar kategorisinde ilk seribaşları net galibiyetler aldı. Çin, Rusya, Gürcistan, ABD, Hindistan ve Polonya rakipleri Bangladeş, Bolivya, Guatemala, Yeni Zelanda, Makedonya ve Dominik Cumhuriyeti'ni 4-0'lık skorlarla yendiler.

Ancak Ürdün'den WIM Lougain Dahdal, Ermeni rakibi IM Lilit Galojan'ı yenerek takımının kaybı bir nebze de olsa hafif atlatmasını sağladı.

Women section r1

 

El Salvador'dan WFM Gabriela Maria Avelar Bonilla kendisinden yüksek bir reytinge sahip olan Ukrayna'dan IM Anna Ushenina karşısında beraberliği elde etmeyi başarsa da Ukrayna 3,5-0,5 maç skoruyla kazanmasını bildi.