Türk satrancının duayen ismi, 1984 ve 2000 Satranç Olimpiyatları A Milli Takım Kaptanımız, usta satranççı, güzel insan Demir Büyüközkaya iki sene önce bugün aramızdan ayrılmıştı. Demir abimizi vefatının ikinci yılında özlemle ve sevgiyle anıyoruz. FM Ateş Ülker'in Demir abimizi bize anlatışını ve WIM Nilüfer Çınar Çorlulu'nun Büyüközkaya için sitesinde hazırladığı güzel sürprizleri haberin devamında görebilirsiniz.
FM Ateş Ülker'in Demir Büyüközkaya hakkında satranç severlere aktardıklarını iki sene sonra izniyle sizlerle paylaşıyoruz;
"Türk Satrancı çok sevdiği isimlerinden birini kaybetti. 1935 doğumlu Demir ağabeyimizi 15 Ağustos 2009 günü kaybettik. Alabildiğine dostluk, alabildiğine insanlık dolu, alabildiğine sevgi ve saygı dolu bir kişiliği vardı. Son yıllarını Pendik'te ve Sapanbağları'nda Bosna Sancak Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği'nde geçirdi. Pendik'te ve Bosna Sancak Derneği'nde çok mutluydu. Çünkü burada layık olduğu sevgi ve saygıyı görmüştü. İstanbul Satranç Derneği'nin de en eski ve çok sevilen üyelerinden biriydi. Pendik'e yerleşene kadar uzun yıllar İstanbul Satranç Derneğine devam etti. Muhtemelen rahatsızlığı nedeniyle İstanbul Satranç Derneği'nin Şişli'deki yeni lokalini göremedi. 1 hafta önce yeni lokale gideceğini söylemişti. Paylaşmasını seven bir insandı. Sohbetine doyulmazdı. Uzun yıllar önce bir davet sırasında Satranç Dünyasının dışından bir şair ile sohbet ediyordu. Bir ayağındaki rahatsızlık nedeniyle baston kullanmakta olan şair sohbetin bir yerinde;
"- Allahım genç yaşımda bu bastonu neden elime verdin?"dedi. Demir ağabey bu soruya karşılık hemen şöyle dedi:
"- Öyle demeyin Üstat, bu genç yaşta size o güzel şiirleri yazdıran belki de elinizdeki o bastondur.."
Demir ağabey güzel konuşabilen, insanlara moral veren, insanlara değer veren bir kimseydi. Satranç taktiği her zaman onun ilgisini çekti. Tahtada oluşan hemen her durumda kombinezon aradı. Taş fedası ile başlayan ve fedayı yapan tarafın lehine sonuçlanan bir devamyolu(kombinezon) Ona göre satrancın çekiciliği ve güzelliğiydi. En küçüğünden en büyüğüne herkesi Satranç oynamaya ve oyununu geliştirmeye teşvik etti. Bugün onun kariyerindeki birçok oyunu genç kuşaklara göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. Benim hiç unutamadığım oyunlarından biri uzun yıllar önce yine çok değerli bir satranççı olan rahmetli Mehmet Bayegan'a "File karşı Kale oyunsonunda"kazandığı oyundur. Bayegan üstün durumda iken Büyüközkaya fil ve köşe erinin işbirliği ile kazanç yolunu bulmuştur.
1971'de Balkan Takım Birinciliği'nde Romen Drimer ile oynadığı 103 hamle süren beraberlik ve yine aynı yarışmada Kovacevic'e karşı kazandığı oyun büyük sansasyon yaratmıştır. Kovacevic'in daha önce Dünya şampiyonu Fischer'e karşı bir oyun kazanmış olması kendisi için "Fischer'i yenen adamı yenmiş"denmesine neden oldu. Bu oyun, oyunortasında vezirin nasıl kaybedilebildiğini gösteren bir örnektir. Demir ağabey, 1984'te Selanik'te ve 2000 yılında İstanbul'da düzenlenen Satranç Olimpiyatları'nda A Milli Takım kaptanlığı yaptı. 1984 Selanik Olimpiyatı'nda, Milli takımımız beklenenden daha iyi bir sonuç elde etmiştir. Demir Büyüközkaya, son yıllarda Askeri Okullarda Satranç öğretmenliği yaptı. Pendik'te küçüklere de ders verdi. Bosna Sancak derneğinde adına düzenlenecek bir köşede hatırasının sonsuza kadar yaşatılacağını sanıyorum.
Ruhu şad olsun...
Mekanı Cennet olsun..
17 Ağustos 2009
Ateş Ülker
WIM Nilüfer Çınar Çorlulu'nun Demir Büyüközkaya için hazırladıkları;
Web Sitesi Demir Büyüközkaya-Kovacevic Partisi