Mobile menu

Şampiyonlar Belli Olmaya Başladı

round8_041Şampiyonada son tura girilirken iki yaş kategorisinde şampiyonlar belli oldu. 11 yaş kızlarda Zhansaya Abdumalik (KAZ)  ve 15 yaş kızlarda WFM Adriana Pachon şampiyon oldular. Diğer yaş gruplarında ise sıralamaları değiştiren kritik maçlar oynandı.

Kapanış ve ödül töreni yarın saat 19.00'da Kadir Has Kongre Merkezi'nde yapılacaktır.




17 yaş kategorisindeki Efe Arda Okay ve Burak Fırat arasındaki oyunda siyahlar oyunun başından sonuna kadar aktif oynadı ve güzel bir kombinezonla, 23...Kxc1! ve ardından 24...Ae3+, oyunu sonuçlandırdı. Yine aynı kategorinin ikinci masasında beyaz taşlarla oynayan Zurab Javakhadze (GEO) rakibi Burak Komut'a karşı güçlü bir taş fedası yaptı. 23.Ae6! hamlesiyle başlayan taktik olanak ile siyahın konumu bir anda çöktü ve bundan 2 hamle sonra oyunu terketmek zorunda kaldı. Bu kategoride FM Burak Fırat 7 puanla son tura lider olarak girdi. 17 yaş kızlar kategorisinin birincilik için önemli olan karşılaşmasında, Emel Kaya rakibi Aisa Imeeva (RUS) karşısında sicilya savunmasının hızlandırılmış dragon devam yolunu oynadı. İlk hamlelerin çok defa oynanılmış bilinen hamleler olduğu maçta, Emel 9.hamlede 9...Ab4 10.Fe3 d5 şeklindeki aktif devam yolunu seçmek yerine 9...d6 hamlesini oynadı. Siyahın 17...Ff6 hamlesi şüpheliydi. Bunun yerine 17...Fh6 ve 18...Ke8 ile devam edebilirdi. Beyaz 19.Kad1 yerine 19.Ked1! oynayarak açık bir üstünlük elde edebilirdi. 19.Kad1'den sonra siyahlar 19...Axa4 ile oyunu karıştırma şansı buldu. Karışıklıklar bittiğinde, beyaz vezir çıkmak üzereydi ve siyahın sürekli şah çekmekten daha iyi bir seçeneği yoktu. Oyun berabere bitti. Bu sonuçla Emel Kaya 8 puan ile liderliğini koruyor.

15 yaş açık kategorisinde bugün de Nafis Talipov (RUS), Rail Makhmutov (RUS) ve Ufuk Sezen Arat liderliği paylaşan isimler oldular.

13 yaş açık kategorisinde FM Cemil Can Ali Marandi, Batuhan Daştan ile kısa süren bir maç sonunda berabere kaldı. Ayan Akhmetov (KAZ) ise rakibi Vasily Vasilyev'i (RUS) yenerek Marandi'ye yetişti. Bu tur sonunda, iki sporcu birinciliği paylaşıyor ve ilk sırayı son maçlar belirleyecek. Kızlarda ise Ayyyna Egorova (RUS) 7 puan ile tek başına lider durumda.

11 yaş açık kategorisinin 1.masasında Reza M. Asgharzadeh (IRI), rakibi Bahadır Özen ile karışık bir pozisyonda beraberlik yaptı. Çok çekişmeli geçen bu kategoride Reza M. Asgharzadeh (IRI) ve Alcantara Jose Eduardo Martinez (PER) birinciliği paylaşıyor.

9 yaş açık kategorisinde  Rad Jannesar (IRI) bugün liderliği 7 puan ile  ele geçirdi. 9 yaş kızlar kategorisinde ise Khanim Asad Qizi Balajayeva (AZE) ve  Alexandra Obolentseva (RUS) son tura girilirken 6,5 puanla liderliği paylaşıyorlar.

7 yaş açık kategorisinde Saberi Kamarposhti Mahan (IRI) 6,5 puanla son tura lider olarak girdi. 7 yaş kızlar kategorisinde ise Mayya Eliseeva (RUS) 10 puanla lider durumda.

Zhansaya pachon

11 yaş kızlarda Zhansaya Abdumalik (KAZ) 8 tam puan ile 15 yaş kızlarda ise WFM Adriana Pachon (COL) 6,5 puan ile şampiyonluklarını ilan ettiler.

round8_013

                                       Türk sporcuları turdan önce tribünde toplu fotoğraf çektirdiler.

arbiters_028

Şampiyona hakemlerine katkılarından dolayı Başkanvekili Tahsin Aktar ve Asbaşkan Gülkız Tülay tarafından şampiyona anı plaketleri verildi.

round8_004

                      Satrancın henüz çok popüler olmadığı Tunus'tan şampiyonaya katılan iki başarılı sporcu.