Mobile menu

Finale 2 Kala

round7_026Boş günün ardından şampiyonluk mücadeleleri bugün hız kazandı. Finale iki tur kala sporcular ilk üçe girebilmek için çekişmeli maçlar oynuyorlar.

Bugün 17 yaş kategorisinde FM Burak Fırat ile Ege İlkin Okay arasında oynanan karşılaşmada, Caro-Kann'ın yakın tarihte vefat eden eski Dünya Şampiyonlarından Vasily Smyslov'un adını verdiği devam yolu oynandı. Beyazın 16.Ad2! hamlesi dikkate değerdi. Beyazlar bu konumda direk 16.Fxc4 de alabilirler; fakat bu siyaha karşı şans verir. Örnek bir devam yolu göstermek gerekirse: 16.Fxc4?! g5 (16...Vxc4 hamlesi 17.Vd8# yüzünden oynanamaz.) 17.Ve4 Fb7 18.Ve2 Fxf3 19. gxf3 Fxh2+ ve karşı şansların olduğu karışık bir konum ortaya çıkar.   






Siyahların 16.Ad2 hamlesine cevabı 16...g5 17.Vh3 e5 oldu. 17...e5 hamlesi c8-h3 çaprazını açarak, vezirin h3'deki konumundan yararlanmaya çalışıyor. Bu konumda bilgisayarın önerisi olan 17...Fa6 18.b3! Şg7 19. Axc4 Ab6 20. Axd6 Fxe2 21.Vg3! diğer bir seçenek idi. 19...e4? 20. Vf6 hamlelerinden sonra siyahın konumunun kötü olduğu aşikardır. Fakat nerede hata yaptığını söylemek ise güç. Belki 19...Axc4!? 20.Vxa8 exd4 oynayabilirdi. 23. g3'ten sonra beyazlar açık üstündür ve oyunu zorlanmadan kazandılar. Aldığı bu galibiyet ile Burak Fırat, 6 puan ile liderliğini korudu. 17 yaş kızlar kategorisinde ise Emel Kaya, bugün maçını kazanarak tek başına lider konumuna geçti.


15 yaş açık kategorisinde Nafis Talipov (RUS), Rail Makhmutov (RUS) ve Ufuk Sezen Arat liderliği paylaşan isimler olup kızlarda WFM Adriana Pachon (COL) 6,5 puan ile hala tek başına zirvedeki isim oluyor. 

13 yaş açık kategorisinin 6. masasında oynanan Vasily Vasilyev (RUS) - Ada Yilmaz maçında Vezir Gambiti Slav Savunması'nın yan varyantlarından biri oynandı. Beyazlar c4 piyonunu feda ederek ve siyahın onu b5 ile korumasına izin vererek, karşılığında merkezde oyun aramaya çalıştı. Siyahların 9...Fe7?! hamlesine beyazlar konumun doğasına uygun ve tipik bir yarma hareketi olan 10.b3! ile cevap verdi. Bu hamleye izin vermeyen 9...Fb4 daha kuvvetliydi. Beyazlar oyunu 14.a6?! ile gereksiz yere karıştırmak yerine basit 14.Kfc1 a6 15. Ae4 ile devam ederek hafif; fakat uzun süreli bir üstünlük elde edebilirdi. Siyahlar doğru devam yolunu buldular ve özellikle dikkate değer olan 17...b4! ara hamlesiyle konumu eşitlediler. Oyunun ilerleyen safhalarında yapılan karşılıklı hatalardan sonra beyaz oyunu kazandı. Bu kategoride Cemil Can Ali Marandi  tek başına ilk sırada yer alıyor. Kızlar kategorisinde ise Ayyyna Egorova (RUS) tek başına lider durumda.

11 yaş açıkta Volkan Sevgi ve Reza M. Asgharzadeh (IRI) liderliği paylaşan iki isim olup kızlarda ise  Zhansaya Abdumalik (KAZ) kayıpsız liderliğini sürdürüyor.

9 yaş kızlar kategorisindeki önemli maçta siyah taşlarla oynayan Khanim Asad Qizi Balajayeva (AZE) rakibi Duru Okuyaz karşısında İskandinav Savunması'nın aktif; fakat riskli bir devam yolunu seçti. Yarım puan önde lider olmasına rağmen siyah taşlarlar kazanmaya oynaması onun iyi bir oyuncu adayı olduğunu gösteriyor. Daha 8. hamleye girilirken siyahın bütün taşları aktif durumda ve beyazın merkezine savunulması güç bir baskı uyguluyordu. Beyazlar 9.Kh2? hamlesiyle rakibini şaşırtmayı denese de, 9...Fxf3 yanıtından sonra beyazın konumunun iyice kötüleştiği açıktı. 10.Fxf3 Ve5+ yüzünden fil'i fil ile alamayan beyazlar 10.gxf3 ile duble piyona razı olarak şah kanadını zayıflatmak zorunda kaldı. Siyah bu zayıflıkları iyi değerlendirdi ve maçı zorlanmadan kazandı. Bu galibiyet ile  Khanim Asad Qizi Balajayeva zirveyi yine kimseye kaptırmadı. Açık kategorisinde ise Bora Bölükbaşı ve Rad Jannessar maçlarını kazanarak liderliği paylaşıyorlar. 

7 yaş açık kategorisinde bugünde maçlarını kazanan Kagan Aydıncelebi ve Saberi Kamarposhti Mahan (IRI) liderliği paylaşmaya devam ediyorlar. 7 yaş kızlarda Mayya Eliseeva (RUS) 9 puan ile liderliğini sürdürüyor.

IMG_7876 IMG_7877

Bugün turnuva salonunu Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı ve FIDE Başkanvekili Georgios Makropoulos ziyaret ettiler.

round7_018

                           Birleşik Arap Emirliklerini temsil eden sporcular, benzer kıyafetlerle maça çıktılar.

round7_051

                                                                          Tırnak kontrolü!

round7_084

 

                                              ' Birazcık düşünürsem doğru hamleyi bulucam sanırım '

round7_033 round7_038

                   Şampiyonada yarışan birçok kardeş sporcu olup kimi zaman rakip olarak da karşılaşabiliyorlar.

round7_056

                                    Maç öncesi birbirlerini motive eden farklı yaş gruplarından iki sporcu.