Mobile menu

Altıncı Turdan İzlenimler

IMG_7719Bugün 7 ve 17 yaş kızlarda yedinci ve sekizinci turlar oynanırken, diğer kategorilerde altıncı tur oynandı. Şampiyonanın bitimine 3 tur kala, heyecan artarak devam ediyor.

17 yaş kızlar kategorisinde Aisa Imeeva (RUS) - Selen Sop karşılaşmasında Sicilya Savunması'nın Najdorf devam yolu oynandı. Siyahlar tipik 14...d5! hamlesiyle konumu kolayca eşitlediler. Beyazlar oyunortasında Kf3-h3 manevrasıyla şah kanadında insiyatif aramaya çalıştılar. Siyahların dikkatsizce oynadığı 34...Kd3 hamlesinden sonra beyazlar 35.Af6! hamlesiyle bir mat ağı kurdu ve basit; fakat şık bir vezir fedasıyla oyunu kazandı.Bu kategoride Emel Kaya ile  Aisa Imeeva(RUS) liderliği paylaşıyor.


17 yaş açık kategorisinde bugün oynanan ilginç maçların birinde Engin Topak rakibinin 1.Af3 hamlesine, Çifte Fianchetto ile karşılık verdi. Gelişimine normal gözüken 5.Fg2 hamlesi yerine enteresan 5.e4 hamlesiyle devam eden beyazlar Kb1 ve b4 ile vezir kanadında oyun aramayı seçti. Beyazlar bu konumda Ah4 ve f4 ile şah kanadında oynamayı da seçebilirdi. Beyazın 10.b4 hamlesinden sonra c3'deki atın korunmasız durumundan yararlan siyahlar Ag4-e5 manevrasıyla taşlarını aktifleştirdi. 15...f5 hamlesi siyahın açıkça bu oyunu kazanmaya çalıştığının bir göstergesiydi. Siyahın dikkate değer diğer bir aktif hamlesi ise 27...b5! idi. 29. Af4 Axf4 30. Fxf4 hamlelerinden sonra siyahlar bir kalite vermek zorunda olsa da merkezdeki aktif geçer piyonlar konumu kompanse ediyordu. Siyahın oynadığı 31...Fe4?! hamlesi şüpheliydi. Bu durumda iki tarafın da zaman sıkışmasında olması bu hatayı biraz da olsa açıklar niteliktedir. Enteresan bir devam yolu 31...Vxb8 32.Kxe8 Vxe8 33. Şxg2 bxc4 idi. Bu devam yolunda siyahlar merkezde iki kuvvetli geçer elde ederken bu piyonları destekleyen bir de file sahipler. Maçta oynanan hamleden sonra, siyahlar bu iki piyonu korumayı başaramadı ve oyunu kaybetti.Liderlik mücadelesi için bugün karşılaşan Burak Fırat ve Maksat Atabayev karşılaşmasında galip gelen taraf Burak Fırat oldu.


15 yaş kızlarda Aytolun Gürcan ve Nur Desy Fitriyah (INA) partisinde siyahlar Kirpi sistemini oynayarak, pasif; fakat sağlam bir konum elde ettiler. Beyaz 13.b4 ve 16.g4 hamleleriyle hem vezir kanadında hem de şah kanadında oyun aradı. Beyazın 18.Vg4 hamlesine siyahın tipik 18...e5! yanıtından sonra ibreler siyahtan yana döndü. 28.Axg7 fedası yanlış olsa da psikolojik değeri bakımından dikkate değerdi. Soğukkanlılığını koruyan siyahlar 28...Ae5 ve 31...Kf8 hamleleriyle konumu savunmayı başardı. Daha sonra Vc8-c2 manevrasıyla vezirini de aktifleştiren siyahlar, beyazın verdiği taşa karşılık hiçbir karşı oyunu olmadığını kanıtladı ve oyunu kazandı. Bu kategoride WFM Adriana Pachon (COL) tek başına lider. 15 yaş açıkta ise Ege Köksal liderliği tek başına ele geçirdi.


13 yaş kızlarda zirveyi Ayyyna Egorova(RUS) ve Ramilya Zamalova (RUS)  paylaşıyorlar. Açıkta ise birinci değişti. FM Cemil Can Ali Marandi dün ilk sırada yer alan Akhmetov Ayan (KAZ)'ı yenerek liderliği devraldı.

11 yaş kızlarda Zhansaya Abdumalik (KAZ), 11 açıkta ise Alcantara Jose Eduardo Martinez (PER) tek başına lider durumdalar.


9 yaş açık kategorisinin 3. masasında oynanan Vugar Afgan Oglu Asadli(AZE) - Anton Sidorov (RUS) maçı klasik bir İtalyan Açılışı ile başladı. Beyazlar bu açılışın ana fikirlerinden olan Ab1-d2-f1-g3 manevrası ve ardından yaptığı Ah2-g4 ve Ah4-f5 manevralarıyla şah kanadında alan üstünlüğü elde etti. Siyahlar vezir kanadında veya merkezde karşı oyun bulmakta geç kalınca beyazın şah kanadı atağı tehlikeli bir hal aldı. Özellikle 22.f6! hamlesinden sonra siyahlar kendilerini savunulması zor bir durumda buldular. 22...gxf6 hamlesi 23. Fxh6! ve ardından Kxh6 ve Ka1-h1 mat yüzünden oynanamıyordu. Beyazların kuvvetli birkaç hamlesinden sonra siyahın konumu çöktü. Kitaplarda "gerisi teknik" olarak tabir edilen bu pozisyonu beyazlar rahatça kazandı.Bu kategoride 5 kişi birinciliği paylaşıyor.Kızlarda ise Balajayeva Khanim Asad Qizi hala lider durumda.


7 yaş açık kategorisinde Kagan Aydıncelebi, Emirhan Tarlabasi'na galip geldi ve Saberi Kamarposhti Mahan ile liderliği paylaşıyor. Kızlarda ise Mayya Eliseeva kayıpsız yoluna devam ediyor.

 

IMG_7661 IMG_7677

                                                         Veliler tur öncesi çocuklarına şans diliyorlar.

IMG_7708 IMG_7709

                                         Farklı kültürlerden sporcular yöresel kıyafetleriyle dikkat çekiyorlar.

round6_005 round6_010

              Günün en uzun süren karşılaşması Berk Vatansever ve Dasantha Supun Kuruppu (SRI) arasında oldu.