Mobile menu

Şampiyona'da Yolun Yarısı

round5_1986. Dünya Okullar Arası Satranç Şampiyonası'nda 5 tur geride kaldı. 17 yaş açık kategorisi ve 15 yaş kızlar kategorisinde seyirciler birkaç kısa maça şahit oldular.

17 yaş açık kategorisinde Burak Fırat ile Irmak Sipahioğlu arasında oynanan oyunda beyazların 11.Fe3 hamlesinden sonra siyahlar vezir ile b2 piyonunu almak yerine Fb4+ hamlesini oynadı. 12.c3 hamlesinden sonra beyazın açık üstün olduğu pozisyonda Irmak, terketmeyi seçti. Bu kategoride Burak Fırat ve Maksat Atabayev (TKM) 4'er puanla birinciliği paylaşıyorlar. 17 yaş kızlar kategorisinde ise Emel Kaya, Altanulzii Enkhtuul'ye (MGL) kaybetmesine rağmen liderliğini sürdürüyor.

 

15 yaş kızlar kategorisinde günün diğer bir kısa süren karşılaşmasında Büşra Soydan, rakibi Abadan Gurtgeldiyeva'yı (TKM) İskoç Gambiti oynayarak şaşırttı. 7.Vd5 hamlesinden sonra konumu ümitsiz olan siyahlar, oyunu terketti.  Adriana Pachon (COL) bugünkü maçını da kazanarak birinciliğini korudu. Çekişmeli geçen 15 yaş açık kategorisinde ise 4 kişi liderliği paylaşıyor.
13 yaş açık kategorisinde Ayan Akhmetov (KAZ) CM Vahap Şanal'ı yenerek 1. sıraya yükseldi. Aynı yaş grubunun kızlar kategorisinde ise Ramilya Zamalova (RUS) tek başına ilk sırada.
11 yaş açık kategorisinin ilk masasında Reza M Asgharzadeh, Utku Senan Öntürk karşısında güzel bir maç kazandı. 11. Ae5 ve 13. f4 hamleleriyle beyazlar şah kanadında atak fikirleri olduğunu açığa vurdu. Siyahın birkaç hatasından sonra beyaz inisiyatifi ele geçirdi ve siyaha terketmekten başka seçenek bırakmadı. Bu kategoride Volkan Sevgi, Reza M. Asgharzadeh (IRI) ve Alcantara Jose Eduardo Martinez (PER) liderliği paylaşıyorlar. 11 yaş kızlar kategorisinde ise Zhansaya Abdumalik (KAZ) tek başına ilk sırada.
9 yaş açık kategorisinde Aryan Gholami ve Belurkar Nitish 4,5'ar puanla birinciliği paylaşıyor. 9 yaş kızlar kategorisinde Bengü Sena Ayan, Parnian Abbasi'ye (IRI) karşı galip gelerek bugünkü maçında Fatemen Seyed Hashemi ile berabere kalan Khanim Asad Qizi Balajayeva'ya yetişti ve birinciliği paylaşıyor.
7 yaş kategorisinde Saberi Kamarposhti Mahan bugünkü maçını kazanarak liderliği ele geçirdi. Aynı yaş kızlar kategorisinde Mayya Eliseeva kayıpsız yoluna devam ediyor.

 

IMG_5433

Maçtan önce Türk hakemlerden Simten Kamber, çocuklarla satranç şarkısını söyledi. Şarkıdan kısa bir bölüm:
                                                                    'Bu oyun çok güzelmiş.
                                                                     Amaç şahı korumak.
                                                                     Kazan yada kaybetsen de
                                                                     El sıkışarak kalk masadan.'

round5_159 round5_213

                                                             Mücadele ve centilmenlik bir arada

round5_237

Kulaklarını tıkayıp, sadece satranç tahtasına odaklanarak kendini dünyadan soyutlamak bu olsa gerek.

round5_201 round5_205

                                                                                   Yorgun bakışlar

round5_242

Bülten ekibi çalışanlarından Arapça bilen Ethem Büyükaşık, hakemlere tercümede yardım ediyor.  

round5_234 round5_235

                                       Her sporcunun, hamlesini düşünürken kendisine has bir duruşu var.