Mobile menu

Dördüncü Tur

Round4_074Bugün 7 ve 17 yaş kızlarda beşinci tur, diğer kategorilerde ise dördüncü tur oynandı.

 17 yaş kızlar kategorisinde Emel Kaya - WFM Govher Jorayewa maçı dikkate değerdi. Değişik bir hamle sırasıyla Pirc Savunmasına transpose olan açılışta, siyahların 7..e5 hamlesine Emel, merkezdeki gerginliği korumak ya da 8.d5 ile vezir kanadında alan üstünlüğü sağlayarak Şah-Hint savunması tipi bir konuma geçmek yerine 8.dxe5 ve 9.Vxd8 ile oyunsonunda avantaj aramayı seçti. Siyahlar 13...Ah5?! hamlesi ile rakibinin vezir kanadındaki olanaklarını hafife alınca, beyazlar 14. Ab5! hamlesiyle üstünlük elde ettiler. İki fil avantajı, vezir kanadındaki üstünlük ve duble e piyonlarının zayıflığı Emel'in 1 puan almasına yetti. Bu galibiyetle Emel Kaya, tam puanla tek başına lider duruma geçti. Çekişmeli geçen 17 yaş genel kategorisinde ise birinciliği paylaşan 5 sporcu bulunuyor.


15 yaş kızlarda WFM Adriana Pachon ve Bayarjargal Bayarmaa arasındaki maçta Sicilya Savunmasının Alapin varyantını seçen beyaz, izole piyona razı olup aktif bir konum elde etti. Atları c5 ve e5 karesine yerleştirerek rakibini pasif bir duruma sürükleyen Adriana, maçın ilerleyen safhasında d4 piyonunun geçer yapsa da, ağır taş finalinde rakipler beraberlikte anlaştılar. Adriana bu grupta liderliğini sürdüren isim oldu. Aynı kategoride günün dikkat çeken diğer bir galibiyetini ise milli sporcularımızdan Ayça Fatma Durmaz, siyah taşlarla güzel bir vezir fedası ile rakibi Rodriguez Rueda'ya karşı aldı. 15 yaş açık kategorisinde ise  Ege Köksal ile Nafis Talipov (RUS) liderliği paylaşıyor.
13 yaş kızlar kategorisinde Ramilya Zamalova (RUS) 4 puanla tek başına lider iken açık kategorisinde CM Vahap Şanal önemli bir galibiyet alarak liderlik koltuğuna oturdu.
11 yaş kızlar kategorisinde Zhansaya Abdumalik (KAZ) tek başına ilk sırada yer alıyor. Çekişmeli geçen diğer bir grup olan 11 yaş açıkta ise 6 kişi birinciliği paylaşıyor.
9 yaş açık kategorisinde Bora Bölükbaşı, siyahlarla uyguladığı Cambridge Springs devam yolu ile önemli bir puanın sahibi oldu. 9 yaş kızlar kategorisinde ise Khanim Asad Qizi Balajayeva (AZE) tek başına lider durumda.
7 yaş kızlarda Mayya Elieliseeva (RUS) yenilgisiz lider durumda iken aynı  açık kategorisinde Kağan Aydınçelebi kayıpsız yoluna devam ediyor. Bu kategorinin görülmeye değer karşılaşmalarının birinde Emirhan Tarlabaşı iki piyon geri düştüğü mücadeleden fil oyunsonunda kurduğu hisarla yarım puan kazanmayı başardı.

Round4_105

 Türkiye Satranç Federasyonu standında, satrançseverler için çeşitli satranç malzemeleri ve kitapları bulunuyor.

Round4_014 Round4_081

                          Kızlar hergün turlara şık ve rengarenk kıyafetlerle gelerek turnuvaya renk katıyorlar.

Round4_042

Sporcularımızdan Ege Çelik, şampiyonanın ilk günü rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı ve apandisit ameliyatı oldu. Bu rahatsızlık onu turnuvadan sadece iki gün uzak tutabildi. Satranç sevgisi bu olsa gerek.

Round4_030

                           Sporcuların bir çoğu turnuvalara uğur getirdiklerine inandıkları maskotlarla geliyorlar.

Round4_108 Round4_110

Veliler maçları dizüstü bilgisayarlarından takip ederken aynı zamanda çocuklarını da canlı olarak izleme imkanı buluyorlar. 

Round4_033

                                                 Dünya Kupası rüzgarı Kayseri'de de devam ediyor.