Mobile menu

Akdeniz Şampiyonası'nda Georgiadis ve Vojinovic Yeni Şampiyonlar, Gurevich Eş Puanla Üçüncü

resim_002

Akdeniz Şampiyonası'nda 6,5 puan alan Yunan Ioannis Georgiadis eş puanla şampiyonluğa ulaşırken Fransız Anthony Wirig ikinci oldu. 3-9.dereceleri paylaşan satranççılardan Türkiye Şampiyonu Mikhail Gurevich üçüncü olurken, Mert Erdoğdu ve Kıvanç Haznedaroğlu da 6 puanla üçüncülüğü paylaşan satranççılar arasında yer aldılar. Bayanlarda Karadağlı Jovana Vojinovic 5 puanla birinci olurken, aynı puanı alan Elena Sedina da aynı dereceyi paylaştı. Üçüncülüğü 4,5 puan olan Marina Markopoulou elde etti.



Bütün 6. Akdeniz Şampiyonası Haberleri'ni TSF İnternet sayfasının sağ tarafında bulunan "6. Akdeniz Şampiyonası Haberleri" bölümünden veya aşağıda bulunan Önceki Haberler bölümünden ulaşabilirsiniz.

medchess_logo_100px
afiskucuk
AKDENİZ SATRANÇ BİRLİĞİ (MCA)
6.Akdeniz Şampiyonası




2008 AKDENİZ ŞAMPİYONASI

Eşlendirme&Sonuç 1 2 3
4 5 6 7 8 9
Fotoğraf Galerisi Açılış Töreni 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Kapanış Töreni
PGN (Oyunları indirmek için) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Hepsi
Tahtada İzle 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Elo Değişimi
Sıralama
Çapraz Tablo


Kapanış

ad_novus_logo

17 Ocak sabah 10:00'da oynanacak dokuzuncu turun ardından Akdeniz Şampiyonası sona erdi. Kapanış törenine Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı, Akdeniz Satranç Birliği Başkanı Damir Levacic, GATAB Başkanı ve Tekirova Belediye Başkanı Yusuf Üras, Çavuşköy Belediye Başkanı ve GATAB Encümen Üyesi Dr.Yalçın Akkulak ile Akdeniz Satranç Birliği Genel Sekreteri Geoffrey Borg katıldılar.

resim_001

Gurevich, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı ve Turnuve Direktörlüğü görevini üstlenen Asbaşkan Kuvay Sanlı

resim_130

Akdeniz satranç ailesi

resim_125

Georgiadis, Yazıcı'dan kupasını alırken

resim_121

1.Ioannis Georgiadis

2.Anthony Wirig

3.Mikhail Gurevich

madalyalarını Çavuşköy Belediye Başkanı Akkulak'tan alıyorlar.

resim_108

GATAB Başkanı Üras, Bülent Erşahin'e performans ödülünü verirken

resim_105

Vahap Şanal, GATAB Başkanı ve Tekirova Belediye Başkanı Üras'tan ödüllerini alırken

resim_089

Akdeniz Bayanlar Şampiyonası

1.Jovana Vojinovic (sağdan sola)

2.Elena Sedina

3.Marina Markopolou

Geoffrey Borg'dan ödüllerini alıyorlar.

resim_051

Kemer Anatolai Beach Oteli Genel Müdür Yardımcısı Yazıcı'dan anı plaketi alırken

resim_044

Yazıcı, Çavuşköy Belediye Başkanı Akkulak'a plaketini takdim ediyor.

resim_039

GATAB Başkanı Üras, Yazıcı'dan plaketini alırken

resim_024

Yazıcı, Sanlı ve Borg



Dokuzuncu Tur

resim_002

 

resim_031

Dokuzuncu turun heyecanlı mücadelesi, final havasında geçen Wirig-Erdoğdu maçıydı. Yaklaşık beş saat süren partide Erdoğdu çok tecrübeli olduğu Şah-Hint'te rakibine üstünlük sağladı. Siyah konumda bütün yapması fikirleri uyguladıktan sonra merkezde konum açıp son darbeyi indirmek amacıyla d5 de oynadı. Piyon fazla oyunsonuna girdi; ancak oluşan oyunsonu kazanca yetmedi. 2004 Akdeniz Şampiyonu, uzun sure şanslarını denedi; fakat Fransız uluslararası usta da hata yapmayınca taraflar beraberliğe razı oldu. 6 puan alan ve üçüncülüğü paylaşan uluslararası usta 2009'da da çıkışının süreceğinin işaretlerini verdi.

Wirig bu sonuçla eş puanla ikinci olurken, Georgiadis de Parligras ile berabere yaparak 6,5 puanla şampiyonayı tamamlayan bir başka isim oldu. Eşitlik bozma ile de 2008 Akdeniz Şampiyonu oldu. 21 yaşındaki Yunan uluslararası usta büyükusta normu da alarak 17 numara başladığı turnuvada büyük bir sürprize imza attı.

resim_025

Mohr-Gurevich partisinde Moskova Devamyolu'nda sakin Ff6 oynandı ve açılıştan sonra taraflardan birisinin belirgin bir üstünlüğü olmayınca parti berabere bitti. Bu sonuçla Gurevich 6 puanla üçüncülüğü paylaştı ve eşitlik bozma ile bronz madalyanın sahibi oldu. Şampiyonanın favorisi olan Gurevich, sonuçtan hiç memnun olmasa da yine de espriliydi: "Geçen sefer dördüncü olmuştum, ilerletmişim!" (2006'da Cannes'daki sonucu)

Haznedaroğlu, son tur Suriyeli uluslararası usta karşısında kalite feda edip aldığı piyonlarla kazandı ve şampiyonayı Erdoğdu ve Gurevich gibi 6 puanla tamamlayıp üçüncülüğü paylaşan bir başka isim oldu. Haznedaroğlu, bu sonuçla 9 reyting kazandı ve 2009'a iyi bir başlangıç yaptı.

Vocaturo, Todorovic'i yenerken, Aroshidze de Odeev'I yendi. Sedina ve Abdel Razik berabere yaparken, Sedina bu sonuçla aynı puanı aldığı Vojinovic'i eşitlik bozmada geride bırakamayıp gümüş madalya aldı.

Vahap Şanal, başarılı performansını sürdürdü ve son tur üç kez Türkiye şampiyonu olmuş Umut Atakişi ile berabere yapmayı başardı. Atakişi uzun sure en iyi olduğu sahada, oyunsonunda, rakibini hataya zorladı. Konum eşit ve kazanmak imkansız görünse de uzun sure şanslarını denedi; fakat 11 yaşındaki Şanal, Atakişi'den yarım puanı koparmayı başardı ve şampiyonayı 51 reyting kazanarak tamamladı.

resim_045



Vojinovic, Yeke'ye karşı kazanarak Akdeniz Bayanlar Şampiyonu olurken, Antalya derbisinde Bülent Erşahin, Serkan Köse'yi yenerek performans ödülünü alan isim oldu. Başarılı maçlar çıkaran iki sporcunun berabere yapmayıp mücadele etmek istemeleri de alkışlanması gereken bir tutum. Beyaz, şah kanadını fazla zayıflatınca rakibin fil çiftini de kullanarak şaha saldırarak kazanması kaçınılmaz senaryo haline geldi.


resim_034a
Sekizinci Tur:

Birinci masada Wirig ve Parligras 20 hamlede berabere yaparlarken, Mohr ve Georgiadis arasındaki mücadelede Sloven büyükustanın fazla piyonu kazanca yetmedi ve parti uzun bir mücadelenin sonunda berabere bitti.





resim_041

Anthony Wirig

resim_015

Temsilcimiz Mert Erdoğdu, Vocaturo karşısında önce zor duruma düştüyse de daha sonra rakibinin hatalarından faydalanarak karşı oyun buldu ve kaliteye karşılık fil çiftiyle güçlü bir hücuma başladı. Bilgisayar durumu farklı değerlendirse de masa başında İtalyan uluslararası usta konumda üst üste kötü hamleler yapınca, Erdoğdu bunu iyi değerlendirip kazanarak  5,5 puana ulaştı.


resim_057

Yıllardır Türkiye'nin en başarılı satranççıları arasında olan ve bir bakıma yol arkadaşı olan IM Mert Erdoğdu, IM Umut Atakişi ve IM Kıvanç Haznedaroğlu aynı karede sekizinci turun en kritik anlarında.

Gurevich-Şanal maçında Şanal, siyahlarla iki farklı plana yönelik hamleler yapınca bir anda iyi konuma geçen Gurevich rahat bir galibiyet aldı; ancak maçtan sonra ilk ikişi Şanal'ın hocası büyükusta Agamaliev ile birlikte analiz yapmak, Vahap'a bazı sorular sormak oldu. Turnuva sırasında Cankut Emiroğlu'nun da bazı maçlarını inceleyen Gurevich, taktikleri görece kuvvetli fakat konumsal bilgileri az olan gençler için bulunmaz bir fırsat.

resim_059

Gurevich ve Agamaliev'den Vahap'a yakın markaj...

resim_064

Şanal ve hocası Agamaliev


Atakişi, köprüleri yakarak kazanmak için oynadığı maçta Aroshidze karşısında zor duruma düştüyse de beraberliği kurtararak 4,5 puana ulaştı. Serkan Yeke ise Mısırlı Abdel Razik'e kaybederken Bülent Erşahin de Mijovic ile berabere kaldı.

Haznedaroğlu, Türk sporculara genel olarak iyi skoru olan Gelashvili karşısında kazanarak Gelashvili'yi yenebilen ikinci Türk satranççı oldu. Her ne kadar Gelashvili, kazanca yaklaştıysa da rakibinin hatasından faydalanan ve mücadeleyi bırakmayan Haznedaroğlu Gürcü büyükustayı yendi.

Bayanlarda Vojinovic ve Serkan Köse berabere yapıp, aynı sonuç Sedina-Doric maçında da olunca Vojinovic büyük bir averaj farkıyla Sedina ile aynı puanda olmasına rağmen Akdeniz Bayanlar Şampiyonluğu'na yakın olan taraf gibi görünüyor.

 

 

resim_007

Emine Yanıık

resim_014

Ayça Fatma Durmaz

resim_055

Lobideki vazgeçilmez analiz masası...


ÖNCEKİ HABERLER

medchess_logo_100px-Derbi Berabere, Gurevich Kaybederek Ağır Yara Aldı, Vahap Şanal'dan Bir Galibiyet Daha (15 Ocak 2009)

-Altıncı Turda Gurevich Fırsat Kaçırdı, Yedinci Turda Haznedaroğlu ve Atakişi Karşılaşıyor (14 Ocak 2009)

-Vocaturo Lider, Gurevich İkinciliği Paylaşıyor, Şanal Akdeniz Bayanlar Şampiyonu'nu Yendi (13 Ocak 2009)

-Akdeniz Şampiyonası'nda Gurevich Erdoğdu'yu Yenerek Vocaturo ile Liderliğe Yerleşti (12 Ocak 2009 Pazartesi)

-Akdeniz Şampiyonası'nda Birinci Gününde Antalyalı Sporculardan Sürprizler, Erdoğdu'dan Güzel Galibiyet (11 Ocak 2009 Pazar)

-Akdeniz Şampiyonası Açılış Töreni ve Program (10 Ocak 2009 Cumartesi)

-Akdeniz Şampiyonası GATAB'ın Desteğiyle Düzenleniyor (6 Ocak 2009 Salı)