Mobile menu

Dünyadan: Topalov, Nanjing'i Kazandı, ACP'den Basın Açıklaması

24Dünya satrancının zirvesine geri dönüş yapan Veselin Topalov Çin'in Nanjing kentinde düzenlenen "Bahar İncisi Süper Turnuvası"nı 10 turda 7 puan toplayarak kazanarak zirvedeki yerini sağlamlaştırdı. En yakın rakibi Aronian'a 1,5 puan fark atan Bulgar büyükusta,  Ekim 2008 FIDE reyting listesinde elosunu 2791'e yükseltip 1.sıraya geri dönen Bulgar büyükusta Ocak ayında 2800 barajını kariyerinde ikinci kez geçmeye hazırlanıyor.

Diğer yandan dünya şampiyonası sisteminde yapılan değişikliklerle ilgili olarak geçtiğimiz hafta bir tepki de Profesyonel Satranççılar Birliği (ACP)'den geldi. Profesyonel Satranççılar Birliği 16 Aralık'ta bir açıklama yayınlayarak FIDE'yi oyuncularla daha sürdürülebilir bir diyalog kurmaya davet etti.




Nanjing'de Topalov Birinci, 2800'ü Geçti

pearlspring01

topalov05Turnuvanın ilk yarısının son turunda, 5.turda Svidler'e karşı kazanan Topalov böylece Aronian ve Bu'yu yakaladı ve üç büyükusta turnuvanın ilk yarısını 3/5 ile lider tamamladı.

Altıncı turda, Topalov Aronian'ı yenerek üst üste ikinci galibiyetini alırken kazandığı diğer süper turnuvalarda olduğu gibi turnuvanın ikinci yarısında vites yükselteceğini haber verir gibiydi. Topalov, piyon kazanıp kazanç duruma geçtiği partide hemen sonuca ulaşamasa da önemli bir galibiyet alarak Xiangzhi Bu'yu yakalamış oldu.

Yedinci turda, Bu-Topalov maçı uzun süren mücadelenin sonunda berabere biterken, Bu konumu zorlayan taraftı. Svidler Movsesian'ı yenerken, Aronian'da sandalyesi maç sırasında kırılan Ivanchuk'u yenerek Ukraynalı büyükustanın sorunlarına sorun ekledi.

Sekizinci turda zirveyi ele geçirme operasyonunu sürdüren Topalov'un kurbanı ise bu kez turnuvanın en yüksek ikinci reytinglisi Vassily Ivanchuk'tu. Topalov'u rahatlatan bir diğer sonuç da Svidler'in ev sahibinin temsilcisi Bu Xiangzhi'yi yenip rakibine ilk mağlubiyetini yaşatıp üst üste ikinci galibiyetini alması oldu.

Dokuzuncu turda, Topalov, Svidler karşısında aldığı galibiyetle 6,5 puana ulaşıp birinciliği garantiledi ve yılın son süper turnuvasında gövde gösterisi yaptı.  Son turda da Topalov-Movsesian ile berabere kalıp yılın son süper turnuvasını 7 puanla kazandı. Turnuvanın ilk yarısında 5 turda 3, ikinci yarısında ise 4 puan toplayarak vites yükselten Topalov'un tipik turnuva zaferlerinden birisi daha gerçekleşmiş gibi görünüyor.

Çapraz Tablo

No İsim Reyting Ülke 1
2
3
4 5 6 Toplam
1 Veselin Topalov 2791 tn_bul - - ½ 1 ½ ½ 1 1 ½ 1 ½ ½ 7/10
2 Levon Aronian 2757 tn_arm ½ 0 - - ½ ½ ½ ½ 1 1 ½ ½ 5,5/10
3 Bu Xiangzhi 2714 tn_chn ½ ½ ½ ½ - - ½ 1 1 1 ½ ½ 5/10
4 Peter Svidler 2727 tn_rus 0 0 ½ ½ ½ 1 - - ½ ½ 0 1 4,5/10
5 Vassily Ivanchuk 2786 tn_ukr ½ 0 0 0 ½ 1 ½ ½ - - ½ ½ 4/10
6 Sergei Movesasian 2732 tn_rus ½ ½ ½ ½ 0 0 1 0 ½ ½ - - 4/10



acp01-logo

Profesyoneller Satranççılar Birliği'nden de
FIDE'ye Dünya Şampiyonluğu Sistemi Konusunda Tepki

Profesyonel Satranççılar Birliği (ACP) de değişen Dünya Şampiyonası ve Grand Prix düzenlemeleriyle ilgili olarak Grand Prix'lerden çekilen satranççılara yayınladığı açıklamaya destek verdi. ACP'nin açıklamasında "FIDE, Oyuncularla Sürdürülebilir Bir Diyalog Kurmalıdır" ifadesi yer alırken mektubun TÜRSEV websitesinin editörü Oğul Köseoğlu'nun çevirisiyle yer alan tam metni de şöyledir:

ACP, Dünya Satranç Şampiyonası döngüsü üzerine FIDE'nin dayattığı değişikliklere karşı çıkmaktadır. Dünya Şampiyonası sistemi, dönem başladıktan sonra değiştirilemez. Bu beyanat, 2700 rating üzeri satranç oyuncuları arasında ACP tarafından yapılmış bir fikir araştırmasına dayanmaktadır.

Devam etmekte olan Dünya Şampiyonasının yönetmeliklerinin değiştirilmesi, döngüye dahil olan zirvedeki oyuncuları olumsuz etkilemiş ve nihayetinde kimi çekilmelere yol açmıştır. ACP bu nedenle FIDE'ye Dünya Şampiyonası gibi tüm zaruri meselelerde düzenli olarak zirvedeki oyunculara danışmasını önermektedir.

Kasım ayının sonunda, Dresden'de FIDE bu yıl başlamış olan Dünya Şampiyonası döngüsü için yeni bir format ileri sürdü. Genel Kurul teklifi onayladı. Bunun üzerine ACP Kurulu 2700 üzeri ratinge sahip tüm oyuncularla iletişime geçti. Bazıları fikirlerini doğrudan basın aracılığıyla ifade ederken, pek çoğu cevaplarını gönderdiler. Tüm prosedür iki hafta vakit aldı ancak Kurulun, zirvedeki oyuncuların fikirlerini en nesnel şekilde ifade edebilmek için nasıl tepki vermesi gerektiğinin belirlenmesine imkan sağladı.

ACP şu sonuçları çıkarmıştır:

1) Dünya Şampiyonasının özü, tüm büyük satranç oyuncularının değerli Dünya Şampiyonu ünvanını almak için mücadele etmesine imkan tanımaktır. Döngü başladıktan sonra yönetmelikleri değiştirmek, oyuncuların üzerinde anlaştığı kalifikasyon sürecini değiştirmek anlamına gelir. Bu suretle, oyuncuların hakları ihmal edilmiştir.

2) Saf içeriği değerlendirildiğinde, FIDE tarafından önerilen yeni sistemin var olmaya hakkı vardır. Esasen, geçtiğimiz yıllarda denenmiş olan ile büyük bir benzerlik taşımaktadır. Ancak, sorunlu nokta, pek çok oyuncunun da muhalefet ettiği gibi, adaylar turnuvasına (yahut maçlarına) seçme hususundadır. ACP, kalifikasyon sisteminin en yeterli şekilde tasarlanmadığı inancındadır. Oyuncuları en nesnel ölçütlere göre seçmek büyük önem taşır, ancak böyle Dünya Şampiyonası mümkün olan en üst düzeyde gerçekleştirilebilecektir.

Yukarıda bahsedilen hususları da hesaba alarak, ACP, FIDE'ye satranç oyuncuları ile sürdürülebilir bir diyalog inşa etmesini önermektedir. Bu diyalogta ACP arabulucu olarak görev alabilir. İstişare ve müzakere, adil bir Dünya Satranç Şampiyonası döngüsü için temel atılmasında anahtar kelimelerdir.

ACP Yönetim Kurulu,
16 Aralık 2008"