Mobile menu

Mikrofon Karşısında: Ermenistan, Spassky,Ilyumzhinov ve Topalov'un Basın Toplantıları

boris_spassky_022
38.Satranç Olimpiyatları'nda birçok önemli basın toplantısı oldu. Şampiyon Ermenistan Milli Takımı, Eski Dünya Şampiyonu Boris Spassky, FIDE Başkanı Kirsan Ilyumzhinov ve Ekim 2008 Reyting listesinin bir numarası Veselin Topalov'un açıklamalarından derlemeler aşağıdadır:

 

 

Fotoğraf:Paul Truong 38. Satranç Olimpiyatları Resmi websitesi Fotoğraf Galerisi

 

Ermenistan Milli Takımı

img_8024

Şampiyon olan Ermenistan takımı, kapanış töreninden hemen önce basın toplantısına geldi. GM Levon Aronian, GM Vladimir Akopian, GM Gabriel Sargissian, GM Tigran Petrosian ve sadece iki maç oynayan son eski Sovyetler Birliği Şampiyonu GM Artashes Minasian'ın yanı sıra takım kaptanı GM Arshak Petrosian, ülkelerini ikinci kez Olimpiyat Şampiyonu yapmanın haklı gururu ve neşesini taşıyordu. Açıklamalarından bölümler aşağıdadır:

Levon Aronian her zamanki gibi sıcak ve esrpiliydi: "En güçlü takım olmamaıza rağmen iyi bir takımız. Bu sayede kötü bir alışkanlık (gülerek) edindik ve Olimpiyatları ikinci kez de kazandık.

"En büyük korkumuz Tigran (4.masa)'ın açılış repertuvarındaki eksiklerin ortaya çıkmasıydı. Her maç açılıştan çıkamayadak diye korktuk!" diyerek takım arkadaşıyla şakalaştı. İsrail maçından önce de tehlikeler yaşadık; ama kritik maç İsrail maçıydı. Aslında bir yenilgi almak normal tabii; ama çok kritik bir andı. Yeniden kazanmamız gerekiyordu .Son tura girerken bence oldukça rahattık ve kazanacağımızdan emindik.

Bu sabah kalktığımda kendimi çok iyi hissetim ve içimden 'Tamam, bu iş oldu' dedim. Bu kadar güçlü bir Olimpiyatta, bu kadar güçlü takımlar varken kayıplar da önlenemeyebiliyor." dedi.

img_7924

Takımın ağabeyleri Artashes Minasian ve Vladimir Akopian

"Takım turnuvalarında en önemli şey takım kimyasıdır" diyen 1999 Dünya Şampiyonası Finalisti Vladimir Akopian (2.masa),Botvinnik ile ilişkisi ve Mikhail Botvinnik'in kendisini "geleceğin dünya şampiyonu" olarak göstermesiyle ilgili bir soruya  da şöyle cevap verdi:

img_7905

"Botvinnik ile çok yakın ilişkimiz vardı. 3-4 defa Moskova'daki evine gimiştim. 1986'da Arjantin'deki Dünya Yaş Grupları Şampiyonası'ndan önce bana tavsiyelerde bulunmuştu ve bende orada 16 Yaş Dünya Şampiyonu olmuştum. Benim için çok sıkı çalışırsam dünya şampiyonu olabileceğim söylemişti; fakat ben de hiç yapmadım. Böyle de çok mutluyum. Güçlü takımımıza ağabeylik etmekten zevk alıyorum."

img_7935

Ermenistan'da satrancın ne kadar popüler olduğuyle ilgili bir soruya Akopian şöyle cevap verdi: "Satranç, Ermenistan'da çok prestijli bir spor. Artan da bir ilgi var. Bizi sokakta tanıyabiliyorlar. Beni gösterip fısıldaşan insanlar oluyor. Devlet Başkanımız'ın da bunda çok etkisi var.

Beni genellikle Aronian ile karıştırıyorlar. İkimizi de herkes tanıyor; ama beni gören bana 'Levon' diye sesleniyor. Önceleri düzeltmeye çalışıyordum, baktım olmuyor, şimdi "Evet, evet Linares'e gideceğim haftaya ve yine kazanacağım" diye cevap veriyorum!"

img_7956

Olimpiyatın kahramanlarından olan ve genel kategoride en yüksek reyting performansını gösteren Gabriel Sargissian ise "Geçen sefer de kötü oynamıştım. Bu kez iyi oynayıp takımın yeniden şampiyon olmasına daha fazla katkıda bulundum. Bu yüzden çok mutluyum dedi."

img_7915

1991 yılında son Sovyetler Birliği Şampiyonası'nı kazanan Artashes Minasian sadece iki oyun oynamasına rağmen çok mutluydu: "Tabii ki oynamak hep güzel; ama takımın şampiyon olması ve bu güzel takımın bir parçası olmak daha da güzel."

img_7920

Takımın kaptanı olan Arshak Petrosian (Leko'nun kayın pederidir aynı zamanda): "Çok iyi bir takımız. Sakın bize nasıl takım ruhunu yakaladığımız sormayın, 2010'da bu gizli silahımızı kullanmak istiyoruz." dedi. "İsrail yenilgisinden sonra kritik bir eşikteydik. Kendimizi topladık ve son 2 maçımızı kazanarak unvanımız koruduk."

img_7910


9.Dünya şampiyonuyla aynı ismi taşıyan ve hiçbir arkabalığı olmayan 4.masadaki oyuncu Tigran Petrosian
"İsmini taşıdığım kişi çok büyük bir oyuncu. Bu nedenle hep iyi oynamak zorundayım." dedi.

closing_up_022

Basın merkezi yavaş yavaş son saatlerine yaklaşırken her zamankinden daha hareketliydi....Fotoğraf: Paul Truong/Resmi websitesi




Boris Spassky ile Bir Saat
img_7655

Boris Spassky, 1969-1972 yıllarında Dünya Şampiyonu'ydu ve 1972 yılında Fischer ile ünlü "Asrın Maçı"nı oynadı. 1985 yılında satrancı bıraktığını söyleyen Spassky, Fransa'da yaşıyor ve son yıllarda turnuvalarda özel davetli olarak boy gösteriyor.

img_7457

Esprili tarzı, uzun açıklamaları ve jestleriyle basın mensuplarına eğlenceli ve hareketli bir saat yaşatan Spassky, 1992'de Fischer'le oynadığı rövanş maçıyla ilgili espriyle toplantıya başladı :"Eğer üçüncü kez üst üste kazansaydım Fischer maçı bırakır diye korktum."

img_7485

Spassky'nin sağlığındada hep iyi ilişkileri olduğu Fischer'i şöyle andı : "Onu hep pozitif hatırlayacağım. Olduğu gibiydi. Çok açık birisiydi. Onu satranç dünyasında birçok kişiden daha çok seviyorum. En önemli özelliği hiçbir zaman diğer satranççılar uğraşmamasıydı. Örneğin Korchnoi için aynısını söyleyemem. Fischer, sadece organizatörlerle uğraşırdı. Neredeyse bir centilmendi diyebilirim."

img_7508

Spassky'den inciler:
"Artık ölümü bekliyorum. Yakında biyografim çıkar diye umuyorum."

img_7535

Tigran Petrosian ile 1969'da yaptığı maçta Petrosian'ın Vezir Gambiti Tarrasch savunmasını oynamasıyla iligli "İlk partide sorun yarattı; ama dördüncü kez oynadıktan sonra sorunlar çıkmaya başladı."

img_7508

Rusya'nın Olimpiyat'taki başarısızlığı :"Karpov'u takımın lider olmadığı görüşüne katılıyorum. Hatta takım da yok ortada, sadece kuvvetli oyuncular topluluğu var. Takım olamıyorlar. Bence çok doğal sonuç."

img_7577

Vassily Ivanchuk ile ilgili: "Son dönemin en büyük yeteneklerinden. Bununla birlikte bir kere beni kendisine havlayan köpekten korumamı isteyip sonraki üç saat iptal olmasından anladım ki dünya şampiyonu olamayacak; çünkü sinirleri o gerilimi kaldırmıyor. Yine de son yıllarda bir denge yakaladı."

img_7597

Satranç ve psikoloji: "Satrancın yüzde ellisi tenis gibi psikolojiktir. Savaşçı olmanız çok önemlidir. Rakibinze karşı verdiğiniz savaş da onun direncini kırmak olmalıdır."

img_7614

Viktor Korchnoi ile ilgili olarak: "Biz oynarken sıra bendeyken rahat durmazdı. Bir takım mimikler yapardı, manyeller yapardı. Ben de sıra bendeyken oturmayı bıraktım artık. Buna rağmen Korchnoi iyi çocuktu, bense kötü çocuk."

img_7627

Dünya şampiyonluğuyla ilgili: "FIDE Şampiyonlarının tarih boyunca gerçek şampiyonlar, en güçlü oyuncular olmadığı zamanlar oldu. Örneğin Botvinnik'in Sovyet bürokrasisi hep korudu. Lasker böyleydi. Şu anda Anand gerçek bir şampiyon ve bu yüzden seviniyorum. Kasparov da gerçek bir şampiyondu ve zirvedeyken nasıl kendini yenileyeceğini bulabilmiş tek isim."

img_7643

Anand-Kramnik maçıyla ilgili: "Meran Varyantı bu maçın kritik açılışıydı ve Kramnik ne yapacağını bilmiyordu. Daha iyi hazırlanan Anand, o konumun dinamiklerini daha iyi kavramıştı. Anand'ı gerçekten çok beğeniyorum."

img_7542


FIDE Başkanı Kirsan Ilyumzhinov: "Hedef 200 Üye!"

img_7848

"Hedefimiz FIDE'yi 200 üyeli bir federasyon haline getirmek. Satrancın yeni bir din olmasını istiyorum."

"Zamanında salonda olma kurallarını bütün FIDE turnuvalarında uygulayacağız. Artık Olimpiyat salonlarının yarısı tur başlarken boş olmayacak."

"Katar'da yapılması plananan Grand Prix yaklaşan seçimler nedeniyle iptal oldu ve Elista'ya alındı. Dünya şampiyonluğu sistemini yine değiştireceğiz. Adaylar Maçları'nın mağdur durumda olmaması için 6 kişilik bir turnuvaya dönüştüreceğiz."

(Bu konuyla ilgili detaylı bir inceleme önümüzdeki günlerde hazırlanacaktır.)

img_7851


img_1612

1 Numara Veselin Topalov: "Yeniden Zirveye Dönmek İstiyorum"

Boş günde bir basın toplantısı düzenleyen Topalov'un basın toplantısından notlar:

"Kamsky'nin çok evrensen bir stili var. Çok motiveydi gençken. Belki de çok kısa sürede fazla maç yapması onu olumsuz etkiledi."

"Linares'e katılmayıp bu maçı oynamak açıkçası hoşuma gitmedi. Kontrat iptal etmeyi sevmem. Bununliar birlikte Linares Belediye Başkanı Fernandez beni anlayışla karşıladı ve bu iş oldu. Başka çarem olmadığı için Linares'te oynamamaya karar verdim."

"Her iki ayda bir dünya şampiyonluğu sistemini değiştiremezsiniz. Bir plan yapıp onu uygulamalısınız."

"Bizim kuşak hala gençlerle mücadele edebiliyor; çünkü fiziksel ve mental hazırlıklarımız hala çok iyi. Satrançta farklı jenerasyonlar şu anda zirvede yer alabiliyor. Kasparov oynarken içimizde en iyiydi; ama onun dışında kimseye karşı daha kötü durumda değilim 2001-2008 yılları arasında."