Mobile menu

Son Kurtuluş Savaşı Gazisi Aramızdan Ayrıldı

mustafa_sekip_birgolİstiklal Madalyası sahibi, Kurtuluş Savaşı'na katılan hayattaki son gazi Mustafa Şekip Birgöl, İstanbul'da vefat etti. Büyük Taaruz'u gören iki gaziden birisi olan Birgöl'ün aramızdan ayrılmasıyla Kurtuluş Savaşı'nı gören hiçbir gazi hayatta kalmadı.

Türkiye Satranç Federasyonu ve Büyük Satranç Ailesi olarak Kurtuluş Savaşı kahramanımız ve son gazimize Allah'tan rahmet, milletimize ise başsağlığı diliyoruz. Ruhu şad olsun!

Türkiye Satranç Federasyonu




Özgeçmişi

1903 yılında Üsküdar’da doğan Mustafa Şekip Birgöl ’ün babası ve dedesi, deniz subayı idi. İlkokulu Hasanpaşa, ortaokulu Bursa Işıklar Askeri Okulu’nda, liseyi Edirne Kuleli Askeri Lisesi’nde okuyan Mustafa Şekip Birgöl, daha sonra Harp Okulu’na girdi. Birgöl, 7 kuşaktan deniz subayı olan dedelerinin aksine, 15. Fırka 45. Alay’dan Piyade Mülazım (Asteğmen) rütbesi ile Afyon Cephesi’nde Kurtuluş Savaşı’na katıldı. Büyük Taarruz’da da bulunan Mustafa Şekip Birgöl, 9 Ekim 1922’de düşmanın İzmir’e dökülmesinin ardından Samsun’daki kıtasına döndü. 1928 yılına kadar Samsun’da görev yapan Mustafa Şekip Birgöl, daha sonra Sarıkamış, Bayburt ve Muğla’da görev yaparken, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra çıkan bazı ayaklanmaların bastırılmasında fiilen görev yaptı. Çanakkale Eğitim Alayı, Ezine Dağ Tugayı ve Gelibolu 4. Tümen’de de görev yapan Mustafa Şekip Birgöl, 13 Eylül 1952 yılında Albay rütbesinde iken emekli oldu. TBMM’de kabul edilen İstiklal Madalyası Kanunu gereğince, Mustafa Şekip Birgöl, Milli Ordu’da vazife alması dolayısıyla muhariplere verilen kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ile taltif edildi.

Bilgi Notu: Geçtiğimiz haziran ayında vefat eden Yakup Satar vefat ettiğinde birçok kaynakta kendisinin son gazi olduğu duyurulmuştu; ancak em.Albay Birgöl'ün ortaya çıkmasıyla bu yanlışlık düzeltilmişti.