Mobile menu

Kurallarda Devrim: Masaya Oturmayan Kaybeder!


wmsg_logo1.Zihin Sporları Oyunları'nın ilk gününde FIDE'nin Dresden'deki Satranç Olimpiyatları'nda da uygulayacağı yeni kurallar damgasını vurdu. WFM Kübra Öztürk, GM Hoang Thanh Trang'a karşı masaya maç başladığında gelmediği için kazandı. Milli Takımlar Menajeri ve aynı zamanda Uluslararası Hakem  olan Özgür Solakoğlu'nun yeni kuralları ve izlenimlerini anlatan yazısı aşağıdadır.

1.Zihin Sporları Oyunları'nın ikinci gününde Bireysel Yıldırım Kategorisi'nin yarı finalleri ve Hızlı Satranç yarışmalarının ilk üç turları oynanacak.


Resmi Websitesi Canlı Yayın Sonuçlar

banner_e

Özgür Solakoğlu'nun İzlenimleri

Pekin'deki ikinci günümüzde, Çinlilerin organizasyona gösterdikleri yaklaşım ve istekli, saygılı, ciddi ama hep güler yüzlü tavırları bana Çin'in son yıllardaki inanılmaz yükselişinin ardında bu anlayışın katkısı olduğunu düşündürdü.
 
Dünün aksine, bugün organizasyon oturmuştu ve gayet başarılıydı. Teknik toplantının 1 saat geç başlaması dışında her şey güzeldi. Turnuva salonu, maçların zamanında ve hatasız organize edilmesi, naklen yayın yapılması ve yukarda bahsettiğim genel anlayış, organizasyonun başarısını sağladı.

Yeni yapılan eşofmanlarımız ve uzun kollu formalarımız ile turnuva salonunda yerini alan ekibimiz, TSF'nin prestijini, farklılığını, öncülüğünü ve saygınlığını bir kez daha gösterdi ve beğeni topladı. Bunu ilk dile getiren kişi ise FIDE Başkan Yardımcılarından  Zurab Azmaiparashvili oldu ve kendisi yanımıza gelerek beğenilerini iletti.

Bugün Turnuvanın Bireysel yarışmalar bölümü oynandı. Her ülke federasyonların gösterdiği en fazla 5 aday arasından en yüksek ELO, ülke ve bireysel başarılara göre seçilen 50 erkek ve 50 bayan oyuncu bu bölüme davet edildiler. 17 Ekimde başlayacak olan Avrupa Kulüpler Kupası ve oyunların öncesinde yaşanan organizasyon sıkıntıları turnuvanın Erkekler bölümünün çok güçlü olmasını engelledi ve geleceğini bildirip gelmeyen davetli oyuncular yüzünden erkekler turnuvası 32 sporcu ile oynandı. Bayanlar turnuvasında ise 46 sporcu vardı.
 
Erkeklerde daha önceki listede olan Topalov gibi üst düzey büyükustların  Gurevich'i turnuva başlangıç sıralamasında 6. sıraya yükseltti. Turnuvanın seri başı halen FIDE Grand Prix sıralamasında lider olan Wang Yue oldu.

Misha yarı finale yükselme şansını son 2 turda sadece yarım puan alarak kaybetti. Ancak buna rağmen genelde iyi bir performans gösterdi turnuvayı beşinci sırada tamamladı. 10.tur maçında ise son saniyelerde Kaleyi  filin ayağına koyması , yıldırım temposunun cilvesiydi. Turnuva performansı ise 2708 oldu.

Bayanlar turnuvası ise tam aksine oldukça güçlü bir turnuvaydı. Son Dünya Şampiyonu Kosteniuk ve finali oynadığı Hou Yifan'ın yanı sıra birçok ünlü kadın satranççıi turnuvada oynadılar.

Oldukça zevkli ve heyecanlı geçen 46 oyuncunun katıldığı turnuvaya Kübra 37. ve Betül 43. sırada başladı. Kübra ilk 3 turda üçte üç yaparak dördüncü turda Hou Yifan ile oynadı. Kübra'nın üçüncü turda güçlü Macar GM Hoang Thanh Trang'a karşı ,bu turnuvada uygulanmaya başlanan yeni kurallar nedeniyle hükmen kazandığını belirtmeliyim. Bu kuralları aşağıda ayrıntılı açıklayacağım. Güçlü rakibi Hou Yifan'a kaybeden Kübra kalan turlarda sadece 1 puan alınca turnuvayı 4,5 puanla 33. sırada bitirdi. Rakiplerinin ortalamasının 2452 ve performansının 2387 olduğu düşünülürse iyi bir performans gösterdiğini anlayabiliriz. Betül ise kendi gücünde bir turnuva oynayarak 4 puan ve 39. sırada tamamladı.

DEVRİM NİTELİĞİNDE YENİ KURALLAR:

Bu turnuvada oldukça önemli yeni kurallar uygulanıyor.

1) Maç Başlama saatinde, masasında oturmayan maçı kaybediyor :

Turnuva süresince turların başlamasına 5 dakika kalıca Başhakem oyunculara uyarı anonsu yapıyor ve büyük bir ekrandaki elektronik saat geri sayıma başlıyor. Tur başladığı anda masasında oturmamış olan oyuncu maçı kaybederek "0" puan alıyor. Kübra 3.tur maçında güçlü Macar GM Hoang Thanh Trang'a karşı bu şekilde kazandı. Maçlar başladığında rakibi gelmemişti. Tur başladıktan 10-15 saniye sonra gelmesine rağmen maçı hakem kararı ile kaybetti.
 
Ve çok önemli ve dikkat çekici olan, Satrançta yeni bir sayfa açan bu kural Dresden olimpiyatlarında da uygulanacak. Yani olimpiyatlarda maç başlama saatinde masasında olmayan oyuncu ,maçı kaybetmiş sayılacak.

2) Taşı deviren ama kendi zamanında düzeltmeyen oyuncu, maçı kaybediyor:

Bu yeni kural ,özellikle zaman sıkışmasında sıkça gördüğümüz, taşları devirerek veya atarak oynayan oyunculara artık izin vermiyor. Kuralın uygulamasında eğer hamle yaparken bir taşı devirirseniz ,kendi zamanınız içinde düzeltmeniz gerekiyor. Eğer saate ,devirdiğiniz taşınızı düzeltmeden basarsanız, diğer oyuncunun saati durdurarak hakemi çağırarak durumu belirtmesi gerekiyor ve maçı hakem kararı ile kazanıyor. Ve daha ilginci,bunu yapmaz oyuna devam ederse ve hakem taşların düzeltilmeden oyuna devam edildiğini görürse ,2 oyuncuya da sıfır puan vererek maçı bitiriyor.

3) Satrançta Sarı Ve Kırmızı Kart!

Satranç hakemleri burada Sarı ve Kırmızı kartları kullanıyorlar. Hakemler ilk uyarıda sarı ve ikinci uyarıda ise kırmızı karı masaya, kart gören oyuncuya göstererek bırakıyorlar. Üçüncü uyarıyı alana ise hakem kayıp kararı verebiliyor.  -Kullanılan kartların resmini gönderdim- Hakemler aşağıdaki durumlarda kartlarını kullanıyorlar.

1) Eğer oyuncu taşını 2 kare arasına koyarsa , yani taşın hangi kareye oynadığı net olarak anlaşılamıyorsa,
2) Yanlış beraberlik isteğinde
3) Rapid maçlarda , kuraldışı hamle yapılarsa,
4) Oyuncu saate parmağını basılı tutuyor veya gereksiz yere sert basıyorsa