Mobile menu

Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği Kuruldu

8292ba79-227f-40fb-9b82-07afd4fa98deMacaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen 45. Dünya Satranç Olimpiyatı sırasında yapılan FIDE Genel Kurulu’nda, Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği’nin kurulması kabul edildi.

Birliğin kurulmasına ilişkin öneri federasyonumuzun, FIDE’ye sunduğu mektupla FIDE Genel Kurulu gündemine alındı. Başkanımız Gülkız Tulay, Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği’nin kurulması için yaklaşık 2 yıldır yoğun çaba gösteriyordu.  Başkanımız Tulay, “Böyle bir organizasyonun kurulmasına ön ayak olduğumuz için Türkiye ve Türk satrancı adına gurur duyuyorum. Çok mücadele ettik. Başarıya da ulaştık. FIDE’de yoğun bir destekle kabul edilen bu  karar tüm Türk dünyası için çok önemli. Kurucu ülke olmaktan da onur duyuyoruz. Artık birbirimize güç vereceğimiz, dünyada destekleyeceğimiz bir birliğimiz var. Diplomatik bir zafer diyebiliriz” dedi. 

Bu birliğin kurulmasıyla; Türkçe konuşulan ülkelerde satrancın geliştirilmesi ve sosyal projelerin hayata geçirilmesi amaçlanıyor. Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği, bünyesinde yürütülecek her türlü proje için müzakere faaliyetlerini oluşturarak, koordineli biçimde yatırım ve dağıtımını organize edecek. Bu birliğin kurulması, aynı zamanda Türkçe’nin, FIDE’de kullanılan resmi dillere eklenmesinde önemli bir adım olacak.  

Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği üyesi ülkeler Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’dan oluşuyor.

Azerbaycan’da, 7-10 Kasım 2023 tarihlerinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gençlik ve Spordan Sorumlu Bakanlar 7. Toplantısı’nda Türk Dünyası Satranç Birliği (TDSB) kurulması kararı alınmıştı. 

Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Farid Gayibov ve TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev'in ev sahipliği yaptığı toplantıya, Gençlik ve Spor Bakanımız Osman Aşkın Bak, Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakan Yardımcısı Chyngyz Esengul uulu, Özbekistan Spor Geliştirme Bakanı Adkham Ikramov, Kazakistan Kültür ve Spor Bakan Yardımcısı Bektenova Aigul, Türkmenistan Fiziksel Kültür ve Spor Dairesi Başkanı Serayev Şamyrat ve Macaristan’ın Bakü Büyükelçisi Tamas Torma ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Atoğlu katılmıştı.  

“Türk dünyası ve satranç sporu için tarihi bir adım” 

Başkanımız Gülkız Tulay, FIDE Genel Kurulu'nda alınan kararla, Türkçe Konuşan Ülker Satranç Birliği’nin resmen kurulmasının sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.

Birliğin kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Tulay, “Gençlik ve Spor Bakanlığımızla yürüttüğümüz bu çalışmanın bugün sonuçlanmış olmasından memnunum. Bundan dolayı Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Osman Aşkın Bak’a çok teşekkür ediyorum. Bu birliğin kurulmasıyla satranç sporu Türk dünyasında daha güçlü bir şekilde temsil edilecektir. Bu gelişme hem Türk dünyası hem de satranç sporu için tarihi bir adımdır. Birliğin kurulması, satranç kültürünün ortak bir paydada buluşarak daha geniş kitlelere yayılmasına katkı sağlayacak, özellikle genç satranç sporcularımızın uluslararası alanda daha fazla deneyim kazanmalarına olanak sunacaktır. Türkçe konuşan ülkeler arasındaki beraberliği ve dayanışmayı güçlendirecek bu birliğin, satranç sporunun gelişimine büyük katkılar sunmasını diliyorum” dedi.

Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği'nin tüm satranç camiamıza hayırlı olmasını temenni ediyoruz. 
8292ba79-227f-40fb-9b82-07afd4fa98de