Mobile menu

Olimpiyatlarda Son İki Tura Giriliyor

sitedokuzuncutur 110 - 23 Eylül 2024 tarihleri arasında Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen 45. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda dokuzuncu tur sona erdi. 9.turda Açık kategoride İspanya takımıyla 2-2 skorla berabere kalırken Kadınlar kategorisinde ise 4 numaralı Çin karşısında Filipinler takımını 1-3 skorla mağlup olmaktan kurtulamadık.

Açık kategoride İspanya takımıyla karşı karşıya gelen A Milli takımımız maça GM Mustafa Yılmaz, GM Ediz Gürel, GM Yağız Kaan Erdoğmuş, GM Vahap Şanal kadrosuyla çıktı. 2.masada GM David Anton Guijarro karşısında siyah taşlarla mücadele eden GM Gürel, sağlam bir açılış olan Petroff Savunması tercihinde bulundu. Rakibinin de sergilediği sağlam oyunu sonucunda taşları hızlı bir şekilde sadeleştiren büyükustamız eşit bir kale oyunsonuna giderek masadan yarım puanla ayrıldı. 3.masada GM Alan Pichot ile karşılaşan GM Erdoğmuş, rakibinin açılışta yaptığı piyon fedasının ardından sağlam oyunuyla rakibinin inisiyatif almasına izin vermedi. Oyunortasında sağlam bir oyun sergileyen genç yıldızımız taşları sadeleştirerek rakibiyle berabere kaldı. 4.masada siyah taşlarla mücadele eden GM Şanal ise açılışta rakibinin agresif piyon sürüşleri karşısında inisiyatifi rakibe kaptırdı. Oyunortasında sergilediği başarılı savunma oyunuyla oyuna denge getiren büyükustamız risk almayarak oyunu beraberlikle sonuçlandırdı. Maçın kaderini belirleyen oyun ise 1.masada oynanan GM Yılmaz-GM Shirov oyunu oldu. İspanyolların efsane sporcusu karşısında açılış safhasından dengeli bir şekilde çıkan GM Yılmaz, oyunsonunda güzel birkaç piyon fedası yaparak rakibin filini aldı. Sonrasında taşları sadeleştiren büyükustamız kale+file karşı kale oyunsonuna gitti. Büyükustamız kazanç için son ana kadar zorlasa da tecrübeli rakibinin doğru savunması sonucunda oyun beraberlikle sonuçlandı ve rakibimizle 2-2 skorla berabere kalmış olduk.

Kadınlar kategorisinde ise 4 numaralı seribaşı Çin takımı karşısında mücadele eden Kadın A Milli Takımımız maça IM Ekaterina Atalık, WGM Kübra Öztürk Örenli, WIM Gülenay Aydın, WIM Hayale İsgenderova kadrosuyla çıktı. 2.masada IM Yuxin Song karşısında beyaz taşlarla mücadele eden WGM Öztürk Örenli, açılış safhasında sağlam bir oyun sergileyerek rakibine oyun şansı tanımadı ve erken bir hamle tekrarıyla masadan yarım puanla ayrıldı. 3.masada IM Guo Qi karşısında mücadele eden WIM Aydın ise oldukça taktiksel varyantlar içeren açılış safhasından karşılıklı taş değişimleri sonucunda eşit bir oyunsonuna geçti. Oyunsonunda ise rakibinin avantaj elde etmek için uyguladığı oyunlara çok başarılı cevaplar veren sporcumuz kuvvetli rakibiyle berabere kaldı. Kalan iki masada ise kuvvetli rakiplerimiz karşısında puansız ayrıldık ve günü 1-3 skorla puansız bir şekilde kapattık.

Onuncu turu TSİ 16.00’da başlayacak olan olimpiyatlarda mücadele edecek olan takımlarımıza başarılar dileriz.

Haber: Mert Tırak

Fotoğraflar: Fatma Koç

Fotoğraf Galerisi: Açılış Günü - 1. Tur - 2. Tur - 3. Tur - 4. Tur - 5. Tur - 7. Tur - 8. Tur - 9. Tur

Chess.com : https://www.chess.com/events/2024-fide-chess-olympiad-open

Chess-results : https://chess-results.com/tnr967173.aspx?lan=1

Resmi Site : https://chessolympiad2024.fide.com/

sitedokuzuncutur 1sitedokuzuncutur 2sitedokuzuncutur 3sitedokuzuncutur 4sitedokuzuncutur 5sitedokuzuncutur 6sitedokuzuncutur 7sitedokuzuncutur 8sitedokuzuncutur 9sitedokuzuncutur 10