Mobile menu

Olimpiyatlara 4-0 Galibiyetlerle Başladık

olimpiyatbirinciturunardindan 310-23 Eylül 2024 tarihleri arasında Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen 45. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda ilk tur sona erdi. İlk turda A Milli ve Kadın A Milli takımlarımız rakiplerini 4-0 skorla geçmeyi başardı.

A Milli takımımız 118. sırada başlayan Porto Riko takımı ile karşı karşıya geldi. Beyaz taşlarla oynadığımız karşılaşmaya GM Mustafa Yılmaz, GM Ediz Gürel, GM Yağız Kaan Erdoğmuş, GM Emre Can kadrosu ile çıktık. İlk masada beyaz taşların avantajını kullanıp erken safhada alan üstünlüğünü alan GM Yılmaz, doğru taş değişimleriyle rakip taşları adeta rakip sahada hapsetti. Açılıştan piyon önde çıkan büyükustamız yavaş yavaş konumu sadeleştirerek rakibini yendi. 2.masada mücadele eden GM Gürel, eşit çıkılan açılış safhasının ardından rakip şahın konumunu zayıflatarak kazanç fikirleri yaratmaya çalıştı. Bu çabaların sonucunda güzel bir fil fedası fikri yaratan genç yıldızımız güzel bir galibiyete imza attı. 3.masada oynayan GM Erdoğmuş, açılışta şah kanadından agresif piyon sürüşleri yaparak inisiyatif almaya çalıştı. Rakibin hatalı vezir değişimi sonucunda güçlü bir şah atağı yakalayıp avantajı alan genç yıldızımız rakibini mağlup etmesini bildi. 4.masada mücadele eden GM Can ise alan avantajını aldığı açılış safhasının ardından taşlarını rakip sahaya konuşlandırarak oyunu iyice lehine çevirdi ve güzel oyunuyla rakibini mağlup etmeyi başardı. Böylece A Milli takımımız Olimpiyat’a rahat bir galibiyetle başladı.

Kadın A Milli takımımız ise 104. sırada başlayan Honduras takımı ile karşılaştı. İlk masada beyaz taşlarla mücadele eden WGM Betül Cemre Yıldız Kadıoğlu, piyon öne geçtiği açılış safhasının ardından konumu sadeleştirerek avantajını iyice arttırdı ve rakibini mağlup etmesini bildi. 2. masada oynayan WGM Kübra Öztürk Örenli ise açılışta d hattının hakimiyetini rakibine kaptırsa da taş değişimleriyle konumu tutmaya çalıştı. Güzel savunma oyunuyla rakibine üstünlüğü kaptırmayan ustamız güzel bir açmaz fikriyle üstünlüğü ele geçirdi ve rakibini yenmeyi başardı. 3. masada mücadele eden WIM Gülenay Aydın, açılışta piyon önde çıkmasının ardından rakibini yaptığı hatalı at fedası sonucunda at önde kaldı ve rahat bir galibiyete imza attı. 4. masaya baktığımızda ise siyah taşlarla mücadele eden WIM Hayale Isgenderova, açılışta şah kanadından agresif piyon sürüşleri yaparak inisiyatifi aldı. Güzel oyunuyla rakip şahın konumunu iyice zayıflatan sporcumuz, şah üzerindeki baskısını arttırarak rakibini mağlup etmeyi başardı. Böylece Kadın A Milli Takımımız ilk turda 4-0 skorla galip gelerek ayrıldı.

İkinci turu TSİ 16.00’da başlayacak olan olimpiyatlarda mücadele edecek olan takımlarımıza başarılar dileriz.

Haber: Mert Tırak

Fotoğraflar: Fatma Koç

Chess.com : https://www.chess.com/events/2024-fide-chess-olympiad-open

Chess-results : https://chess-results.com/tnr967173.aspx?lan=1

Resmi Site : https://chessolympiad2024.fide.com/

Fotoğraf Galerisi: Açılış Günü - 1. Tur

olimpiyatbirinciturunardindan 7

olimpiyatbirinciturunardindan 4

olimpiyatbirinciturunardindan 11

olimpiyatbirinciturunardindan 2

olimpiyatbirinciturunardindan 8

olimpiyatbirinciturunardindan 1

olimpiyatbirinciturunardindan 9olimpiyatbirinciturunardindan 5olimpiyatbirinciturunardindan 6olimpiyatbirinciturunardindan 10

olimpiyatbirinciturunardindan 3