Mobile menu

Grand Swiss'de İlk Yarı Sona Erdi

whatsapp image 2023-10-27 at 11.46.35 1Man Adası’nda 25 Ekim – 5 Kasım 2023 tarihleri arasında düzenlenen 2023 FIDE Grand Swiss turnuvasında 6. tur maçları oynandı.  Geride kalan turların ardından ardından GM Mustafa Yılmaz 3,5 puan, IM Ediz Gürel ve GM Vahap Şanal ise 2 puanla yoluna devam ediyor. Turnuvada böylece ilk yarı sona ererken bugün verilecek bir günlük aranın ardından maçlar 1 Kasım'da devam edecek. 

GM Mustafa Yılaz, altıncı turda 10 numaralı seribaşı GM Jan-Krzysztof Duda ile karşı karşıya geldi. Beyaz taşlarla  sağlam bir açılış tercihinde bulunan büyükustamız, açılışta yaptığı taş değişimleri sonucunda eşit bir oyunortası konumuna gitti. Oyunortasında rakibinin açık olan g hattına baskı kurmasına karşılık d hattından baskı kurarak cevap veren GM Yılmaz, kaleleri de değişerek eşit bir oyunsonuna gitti ve masadan yarım puanla ayrıldı. Böylece ilk yarıyı 3,5 puanla tamamlayan GM Yılmaz, yedinci turda ise GM Sam Shakland ile mücadele edecek.

IM Ediz Gürel ise Brezilyalı GM Alexandr Fier karşısında siyah taşlarla mücadele etti. Açılışta rakibinin şahı üzerinde baskı kurarak avantaj elde etmeye çalışan IM Gürel, rakibinin taş değişimleri sonucunda eşit bir oyunsonuna gitti. Oyunsonuna taşları iyice sadeleştirip kale oyunsonuna giden IM Gürel, rakibi ile berabere kaldı. Genç yeteneğimiz yedinci turda ise GM Leon Luke Mendonca ile karşılaşacak.

GM Vahap Şanal, altıncı turda GM Alon Greenfeld ile karşılaştı. Beyaz taşlarla rakibinin Sicilya Savunması tercihine karşı fil çiftini vererek piyon yapısında zayıflıklar yaratan GM Şanal, oyunortasında rakibinin zayıf d6 piyonu karşısında ciddi bir baskı yarattı. Atlarıyla adeta tahtada dans eden büyükustamız çok güzel bir mat fikriyle rakibini 29 hamlede mağlup etmeyi başardı. Böylece 2 puana yükselen büyükustamız yedinci turda ise IM Shreyas Royal ile karşı karşıya gelecek.

Yedinci turu Çarşamba günü TSİ 17.30’da başlayacak olan turnuvada mücadele eden ustalarımıza başarılar dileriz.

Heyecan dolu karşılaşmalara sahne olacak bu turnuvanın canlı yayını IM Melih Yurtseven'in sunumuyla Federasyonumuzun #turkishchess isimli Youtube hesabı ve Satranç365 'in Youtube hesabından canlı olarak takip edilebilecek.

Resmi Site : https://grandswiss.fide.com/

Chess-Results : https://chess-results.com/tnr793016.aspx?lan=1&art=25&fedb=TUR&flag=30

Chess24 : https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/fide-grand-swiss-2023/1/1/1