Mobile menu

2023 Grand Swiss'de Üç Tur Geride Kaldı

vaha-edz-mustafa25 Ekim – 5 Kasım 2023 tarihleri arasında Man Adası’nda düzenlenen 2023 FIDE Grand Swiss turnuvasında üçüncü tur maçları oynandı. Üç turun ardından GM Mustafa Yılmaz 1,5 puan, GM Vahap Şanal ile IM Ediz Gürel ise 0,5 puanla yoluna devam ediyor.

GM Mustafa Yılmaz, üçüncü turda Brezilyalı GM Alexandr Fier karşısında siyah taşlarla mücadele etti. Açılışta vezir kanadında piyon çoğunluğu elde edip buradan yaptığı piyon sürüşleriyle baskı uygulamaya çalışan GM Yılmaz, rakibinin merkezden yaptığı agresif piyon sürüşleri karşısında kalite öne geçti. Rakibinin aleti geri almasına karşın rakibinin piyon yapısını ciddi bir şekilde bozan büyükustamız, oyunsonuna üç piyon önde gitti. İki ata karşı kalesi olan GM Yılmaz piyonların gücünü kullanarak önce taşları sadeleştirdi, sonrasında da geçer piyon elde edip şık bir galibiyete imza attı. Böylece 1,5 puana yükselen büyükustamız, üçüncü turda ise 8 numaralı seribaşı GM R Praggnanandhaa ile karşı karşıya gelecek.

GM Vahap Şanal ise Alman GM Matthias Bluebaum karşısında siyah taşlarla hamle yaptı. Açılışta bir anlık hata ile rakibine güzel bir mat fikri tanıyan büyükustamız, şanssız bir mağlubiyet aldı. Turnuvada yarışan genç yeteneğimiz IM Ediz Gürel ise GM Yuriy Kuzubov ile karşı karşıya geldi. Beyaz taşlarla agresif bir şekilde açılışta iki piyon feda eden IM Gürel, siyah filine açık bir çapraz elde edip rakibi üzerinde baskı kurmaya çalıştı. Rakip şah üzerinde kurduğu baskıya karşı kuvvetli rakibinin bulduğu sağlam savunma fikirleriyle karşılaşan IM Gürel, istediği avantajı elde edemedi ve günü puansız bir şekilde kapattı. Böylece ilk üç maçtan 0,5 puan alan ustalarımız dördüncü turda ise birbirleriyle eşleşti.

Dördüncü turu TSİ 16.30’da başlayacak olan turnuvada mücadele eden ustalarımıza başarılar dileriz.

Heyecan dolu karşılaşmalara sahne olacak bu turnuvanın canlı yayını IM Melih Yurtseven'in sunumuyla Federasyonumuzun #turkishchess isimli Youtube hesabından canlı olarak takip edilebilecek.

Resmi Site : https://grandswiss.fide.com/

Chess-Results : https://chess-results.com/tnr793016.aspx?lan=1&art=25&fedb=TUR&flag=30

Chess24 : https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/fide-grand-swiss-2023/1/1/1