Mobile menu

Grand Swiss 2023'te İlk Tur

1.tur202325 Ekim – 5 Kasım 2023 tarihleri arasında Man Adası’nda düzenlenen 2023 FIDE Grand Swiss turnuvasında ilk tur maçları oynandı. FIDE tarafından düzenlenen en prestijli açık turnuva olan bu turnuvanın ilk turundan 1 beraberlik ve 2 mağlubiyetle ayrıldık.

Turnuvaya 63.sırada başlayan GM Mustafa Yılmaz, ilk turda Dünya 11 numarası ve turnuvaya da 6 numaralı seribaşı olarak başlayan GM Richard Rapport ile karşılaştı. Siyah taşlarla Sicilya Savunması tercihinde bulunan GM Yılmaz, agresif ve yaratıcı oyun sitiliyle tanınan rakibi karşısında siyah taşlarla açılıştan dengeli bir şekilde çıktı. Oyunortasında yaptığı piyon fedasıyla inisiyatifi ele geçirip rakip şah üzerinden baskı yaratan beyazlar, çok güzel bir taktik fikirle vezire karşı iki kalesini verdi. Genelde kötü olarak değerlendirilen bu değişim sonrasında veziriyle çift geçer yaratan rakibi karşısında direnmeye çalışan GM Yılmaz, sağlam savunma fikirleri bulsa da kuvvetli rakibi karşısında kaybetmekten kurtulamadı. Büyükustamız ikinci turda ise GM Daniel Dardha karşısında mücadele edecek.

Turnuvaya 89.sırada başlayan GM Vahap Şanal ise ilk turda 32 numaralı seribaşı olan GM Andrey Esipenko karşısında siyah taşlarla mücadele etti. Carlsen karşısında aldığı sansasyonel galibiyetleri ile adından sıkça söz ettiren kuvvetli rakibi Esipenko karşısında sağlam bir açılış tercihinde bulunan büyükustamız, oyunortasında rakibinin bulduğu harika bir 24.e6!! piyon fedası karşısında oldukça sıkışık bir konum elde etti. Şah kanadına adeta sıkışan vezirini kurtarmaya çalışan GM Şanal, piyon geride oyunsonuna girip konumu tutmaya çalışsa da rakibinin doğru zamanda yaptığı taş değişimleri sonucunda günü puansız bir şekilde kapattı. Büyükustamız ikinci turda ise GM Alexander Donchenko ile karşı karşıya gelecek.

Turnuvaya 108.sırada başlayan genç yeteneğimiz IM Ediz Gürel ise ilk turda 51 numaralı seribaşı olan GM Mateusz Bartel ile karşılaştı. 7 maçta 7 puan toplayarak genel performans listesinde Carlsen’in önünde zirveye oturduğu 2023 Avrupa Kulüpler Kupası’nın 4.turunda çok şık bir galibiyet aldığı rakibi karşısında bir nevi rövanş maçına çıkan IM Gürel, rakibinin Fransız Savunması tercihi karşısında sağlam bir devam yolu tercih etti. Açılışta rakibinde izole piyon bırakıp merkez hakimiyetini ele geçiren sporcumuz, hızlı bir vezir tercihine giderek konumu sadeleştirdi. Oyunun ilerleyen safhalarında da risk almayan genç yeteneğimiz, sağlam oyunuyla konumunda zayıflık yaratılmasına izin vermedi ve masadan yarım puanla ayrıldı. Sporcumuz ikinci turda ise GM Anton Korobov ile karşılaşacak.

İkinci turu TSİ 16.30’da başlayacak olan turnuvada mücadele eden ustalarımıza başarılar dileriz.

Heyecan dolu karşılaşmalara sahne olacak bu turnuvanın canlı yayınnıı IM Melih Yurtseven'in sunumuyla Federasyonumuzun #turkishchess isimli Youtube hesabı ve Satranç365 'in Youtube hesabından canlı olarak takip edilebilirsiniz.

Resmi Site : https://grandswiss.fide.com/

Chess-Results : https://chess-results.com/tnr793016.aspx?lan=1&art=2&rd=1&flag=30

Chess24 : https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/fide-grand-swiss-2023/1/1/1