Mobile menu

Vahap Şanal FIDE Dünya Kupası’nda Dördüncü Tura Yükseldi!

whatsapp image 2023-08-07 at 17.43.30 1Vahap Şanal Bakü’de tarih yazmaya devam ediyor. FIDE Dünya Kupası’nda üçüncü tura yükselerek bunu başaran – Mustafa Yılmaz ile birlikte- ilk Türk satranççı olan GM Şanal bu turda da ünlü Ukraynalı büyükusta Anton Korobov’a eşitlik bozma partilerinde 2-0 üstünlük sağlayıp son 32’ye kaldı ve böylece bir anlamda rekorunu da geliştirmiş oldu. GM Yılmaz ise özellikle ilk partide yorumcular Naroditsky ve Leko’dan da övgü alan büyük mücadelesine karşın aynı skorla Fabiano Caruana’ya mağlup olarak kupaya veda etti.

İlk oyunda Korobov’un Fransız Savunması’na karşı bu sefer daha önce oynadığı Kırışma Varyantı’ndan daha hırslı bir tercih olan Tarrasch devamyolunu seçen GM Şanal baştan sona üstün oynadığı oyunda rakibin kalite kaybına yol açan hatalarını iyi değerlendirdi ve sonra oluşan konumda bir hisar olmadığını şah kanadında oyunu açarak gösterdi. Bu rahat galibiyetin ardından ikinci partide oyuncumuza beraberlik yetiyordu. Kapalı, çok taşın oyunda kaldığı ve kontrollü bir oyun oynamak isteyen Korobov biraz fazla yavaş ve dikkatsiz oynayınca – ki bunda oldukça kafa karıştırıcı Vd3 sortisinin de payı büyük- GM Şanal en uygun anda merkezi açmayı başardı ve bir anda tüm beyaz taşlar pasif konumda kaldı. Figürlerinin aktifliğini iyi kullanan oyuncumuz oluşan çif kale+hafif taş finalinde üstünlüğünü giderek artırdı ve mat yahut fil kazancının olduğu bir konumda rakibini terke zorladı.

Yılmaz-Caruana eşleşmesinde ilk oyun her iki oyuncunun da saniyeleri gördüğü çok heyecanlı bir partiydi. Aslında açılıştan iyi çıkan GM Yılmaz daha sonra tam olarak dakik oynamayınca konum siyahın şah kanadında net bir atak planının olduğu, Caruana için oynaması daha basit bir konum halini aldı. Özellikle hızlı satrançta bu tarz konumlar son derece tehlikelidir çünkü az zamanda çığ gibi gelen bir atağı durdurmak kolay iş olmadığı gibi böyle pozisyonlar zaman olarak da büyük farkların açılmasına sebep olur. Saniyelerle oynamasına karşın birçok savunma fikri ve tuzak bulan GM Yılmaz, ünlü rakibine birçok güçlük çıkarmayı başardı ancak zamanını iyi kullanan Amerikalı satranççı maalesef net bir hata yapmayarak kazanca ulaşmasını bildi. İkinci partideyse GM Yılmaz’ın siyah taşlarla Caruana’ya kazanmak gibi çok zor bir görevin üstesinden gelmesi gerekiyordu. Kazanca oynayabilmek için Benoni’yi seçen Yılmaz karşısında d5 sürmeyerek bu açılışa girmeyen Caruana, oyuncumuzun açılıştaki hatasını değerlendirip çok üstün bir konum elde etti ve güvenli bir şekilde oyunu finale taşıyarak oyunsonunu kazandı. Fabiano Caruana gibi birçoklarına göre dünyanın en iyi ikinci satranççısı olan bir isim karşısında GM Mustafa Yılmaz’ın direnci ve mücadelesi her türlü övgüye değer kuşkusuz.

Her iki büyükustamıza ve elbette daha önce elenen GM Can ve IM Gürel’e de bizleri gururlandırdıkları için tekrar teşekkür ediyoruz. Fakat turnuva bitmiş değil! Dördüncü turda Vahap Şanal’ı bu sefer bir satranç efsanesi bekliyor: bugün Wei Yi’yi eşitlik bozmada geçen son 30 senenin en önemli satranççılarından Vasil İvançuk! Elbette işimiz kolay değil ama yine doğru bir stratejiyle niye İvançuk’u da elemeyelim?

2023 FIDE Dünya Kupası’nda dördüncü tur boş günün ardından 9 Ağustos Çarşamba günü TSİ 14.00’da başlayacak. İlk oyunda beyaz taşlara sahip olacak GM Şanal’I İvançuk karşısında başarılar diliyoruz!

Fotoğraf: Resmi Site 

Haber: FM Tarık Selbes 

Resmi Site: https://worldcup2023.fide.com/

Chess 24: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/fide-world-cup-2023/2/5/1