Mobile menu

Dünya Kupası’nda Üçüncü Tura İki Beraberlikle Başladık!

w-c32023 FIDE Dünya Kupası’nda bugün üçüncü turun ilk partileri oynandı. Caruana ve Korobov gibi iki yıldız isim karşısında oyuncularımız ilk oyunlardan beraberlikle ayrılarak tur şanslarını istatistiksel olarak artırdılar ve ikinci partilere moralli giriyorlar.

Turun en dikkat çeken partisi bizim adımıza kuşkusuz dünya iki numarası ve 2018’de Carlsen ile unvan maçı oynamış Fabiano Caruana ile Mustafa Yılmaz arasındaydı. Siyah taşlarla Sicilya yerine 1…e5’i tercih ederek daha sağlam oynamak isteyen GM Mustafa Yılmaz karşısında Caruana son zamanlarda yeniden popülerleşen İtalyan Açılışı’nı seçti. En üst seviyede sıkça oynanan ve derinlemesine analiz edilen İtalyan Açılışı’nda Caruana gibi bir rakibe karşı oynamak hiç kolay değildi ancak GM Yılmaz her ne kadar zamanı azalsa da oyunu uzun süre beraberlik marjının içinde kontrol altında tutmayı başardı. 28. hamledeki vezir değişimi mantıklı gözükmekle beraber aslında riskli bir karardı çünkü Caruana’ya piyon yapısında bir asimetri yaratma imkânı tanıdı ve a-ve b-piyonlarından biri veya ikisini birden geçer yapma fikirleri verdi. GM Yılmaz’ın oyundaki tek ciddi hatası ise 28…Fe4? İle fili geri dönemeyeceği bir çapraza koymasıydı ancak Caruana da bunu 32. Kxc6! yerine 32.a6? oynayarak cezalandırmayınca Mustafa Yılmaz hatasını harika Fg6!-Fe8 manevrasını bularak telafi etti. Büyük ihtimalle Amerikalı oyuncunun gözden kaçırdığı bu manevra sonucunda beyaz önce b-geçerini kaybetti ve ardından da zayıf d-piyonu düşünce oyun berabere oldu. Çok gerilimli ve bıçak sırtında giden bir oyunda GM Yılmaz adına harika bir kurtuluş, büyükustamızı dünyanın en iyi oyuncularından birine karşı verdiği mücadeleden ötürü tebrik ediyoruz! Yarın beyaz taşlarla bir galibiyet neden olmasın?

Turun diğer oyununda beyaz taşlara sahip olan Vahap Şanal, Korobov’un Fransız Savunması karşısında Kırışma Varyantı’nı seçerek Abdusattorov’a karşı izlediği sonuç veren stratejinin bir benzerini uygulayacağının sinyallerini vermişti ve nitekim Korobov’un da siyah taşlarla beraberliğe bir itirazı olmayınca sade ve eşit bir konumda oyuncular hamle tekrarıyla berabere yaptı. Umarız ikinci partide Abdusattorov eşleşmesindeki senaryo tekrarlanır ve GM Şanal dördüncü tura yükselen taraf olur. Oyuncumuza başarılar diliyoruz!

FIDE Dünya Kupası’nda üçüncü turun ikinci partileri 6 Ağustos Pazar günü TSİ 14.00’te başlayacak. Umarız her iki ustamızın da ünlü rakiplerini kupanın dışına iteceği tarihi bir gün olur! Oyunları takip etmeyi unutmayın!

 

Haber: FM Tarık Selbes 

Resmi Site: https://worldcup2023.fide.com/

Chess 24: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/fide-world-cup-2023/2/5/1