Mobile menu

İkinci Tura Üç Beraberlikle Başladık

396c6364-3183-43c2-837e-a23f5b5c9841Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 2023 FIDE Dünya Kupası’nın ikinci turu bugün başladı. Birbirinden ünlü ve zorlu rakiplerle eşleşen büyükustalarımız ilk turda oldukça iyi oyunlar çıkardılar ve rakiplerine kazanç şansı neredeyse hiçbir oyunda tanımadılar diyebiliriz. Hatta Sicilya Savunması’nın Moskova Varyantı’nda ünlü rakibi Wesley So’nun merkez piyonunu veren riskli oyununa karşı oldukça sağlam oynayan Emre Can üstün bir final de elde etti etmesine ancak azalan zamanının -ve de elbette siyah taşlarla beraberliğin iyi bir sonuç olması dolayısıyla- etkisiyle hamle tekrarına izin verince oyun berabere oldu.

 

Siyah taşlarla ikinci tura başlayan bir diğer oyuncumuz Mustafa Yılmaz karşısında Awonder Liang’ın tersten Sicilya denemesine GM YılmazSo-Can oyununda da görülen,Sicilya’nın Moskova Varyantı’nı oynamayı seçince partide çok erkenden orijinal bir konuma ulaşıldı. Beyazın piyon karşılığı pozisyonel baskısının bulunduğu bir pozisyonda materyali -hatta faiziyle- geri veren GM Yılmaz, bunun karşılığında hem oyunu sadeleştirdi hem de taşlarına aktiflik kazandırarak oyunu eşitledi. GM Yılmaz’dan aktif savunmanın güzel bir örneği! 

Turun diğer eşleşmesinde ise beyaz taşlarla oynayan GM Vahap Şanal, belli ki genç Özbek yıldız Abdusattorov karşısında sakin ve güvenli bir oyun oynamak için tura çıkmıştı. Her ne kadar GM Şanal Dört At Açılışı’nda bir yerde hamleleri karıştırıp rakibine üstünlük şansı verdiyse de Abdusattorov bunu değerlendiremedi ve daha sonra oluşan finalde GM Şanal hata yapmayarak sadeleştirmelerle oyunu beraberliğe taşıdı.

Yarın oynanacak ikinci oyunlarda ustalarımıza başarılar diliyoruz!

Haber: FM Tarık Selbes 

Resmi Site: https://worldcup2023.fide.com/

Chess 24: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/fide-world-cup-2023/2/5/1