Mobile menu

Vahap Şanal ve Emre Can Dünya Kupası’nda 2. Tura Yükseldi

d8eba26e-f44a-4eef-8971-5e343b66199a2023 FIDE Dünya Kupası’nda bugün eşitlik bozma günüydü ve klasik zaman kontrolündeki partilerde rakibine 2-0 üstünlük sağlayarak işi bitiren GM Yılmaz dışında Dünya Kupası’na katılan tüm ustalarımız ikinci tura yükselme mücadelesi verdiler.

 

Sırasıyla günün bizim adımıza seyrine göz atarsak, Emre Can – Quesada Perez eşleşmesindeki denk mücadele eşitlik bozmanın ilk oyununda da sürdü. Yarı-Slav’ın ünlü ve son derece uzun bir teoriye sahip Marshall Gambiti devamyolunda her ne kadar konum bir ara siyah taşlarla oynayan oyuncumuz için tehlikeli oluyor gibi görünüyorsa da GM Can dakik oyunuyla işleri kontrol altında tuttu ve güzel bir beraberlik aldı. Beyaz taşlarla oynadığı ikinci partide ise Emre Can daha önce de birçok parlak oyununda gösterdiği dinamik anlayışını tahtaya yansıtma fırsatı yakaladı ve siyahın gelişimde oldukça yavaş kaldığı bir Katalan’da merkezde oyunu açarak örnek bir galibiyete imza attı. Böylece ikinci tura yükselen oyuncumuzun bu turdaki rakibi ise dünyanın en iyi satranççılarından biri olacak: Wesley So! (2769)

Vahap Şanal – ZdenkoKozul eşleşmesi herhalde ilk turun en heyecanlı geçen mücadelesiydi. Klasik zaman kontrolünde de olduğu gibi oyuncular hem 25+10 temposunda hem de 10+10 temposunda birer galibiyeti paylaşınca iş 5 dk+3 sn eklemeli yıldırım partilerine kaldı. İlk partide beyaz taşlarla Kozul’u, üstelik Hırvat oyuncunun büyük uzmanlarından biri olduğu Richter-Rauzer’de, yenmeyi başaran GM Şanal ikinci partide rakibinin kazanmak için orijinal bir oyun denemesine karşılık merkezi ve sağlam durmayı seçerek üstünlüğü ele geçirdi ve böylece ikinci yıldırım partisini de kazanarak ünlü Hırvat satranççıyı saf dışı bırakmış oldu. Şanal’ın ikinci tur rakibi ise yine oldukça ünlü: son zamanlarda adından çokça söz ettiren genç Özbek yıldız NodirbekAbdusattorov (2725).

Son olarak ilk turun -ilk partideki harika kazancıyla- adından belki de en çok söz ettiren ismi olan 14 yaşındaki genç yeteneğimiz IM Ediz Gürel için bugün Velimirİviç karşısında işler iyiye gitmedi. Klasik Sicilya’da rakibine kaybeden IM Gürel daha sonra ikinci oyunda sağlamlığıyla bilinen PetrovSavunması’na karşı kazanmak zorundaydı ve biraz da beraberliğin işe yaramamasından ötürü bu oyunu da kaybeden oyuncumuz böylece güzel bir başlangıcın ardından şanssız bir şekilde kupaya veda etti. Ancak şimdiden Ediz Gürel’in artık dünya satranç kamuoyunun iyi bildiği bir isim haline geldiğini söylemek mümkün ve elbette 14 yaşındaki genç bir oyuncu olarak bu kupada çok daha ilerisini görebilmek adına önünde uzun seneler var! 

FIDE Dünya Kupası’nda ikinci turun ilk oyunları 2 Ağustos Çarşamba günü TSİ 14.00’da başlayacak.Şanal -Abdusattorov, Liang – Yılmaz ve So – Can partilerini sakın kaçırmayın, zira oyuncularımız oldukça zorlu ve ünlü rakiplere karşı oynayacaklar. Ustalarımıza başarılar diliyoruz!

Haber: FM Tarık Selbes 

Resmi Site: https://worldcup2023.fide.com/

Chess24: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/fide-world-cup-2023/1/10/8