Mobile menu

Mustafa Yılmaz Dünya Kupası’nda İkinci Turda!

img 6787Bakü’de düzenlenen 2023 FIDE Dünya Kupası’nın ilk turunun ikinci partileri bugün oynandı. İlk tur Zambiyalı IM Mwali’yi beyaz taşlarla yenen büyükustamız Mustafa Yılmaz ikinci partide siyah taşlarla açılıştan çok iyi çıkamasa da daha sonra usta bir şekilde oyunu sadeleştirmeyi başardı ve hatta oluşan berabere kale finalini de iki oyuncu arasındaki klas farkını gösterir bir şekilde kazanmasını bildi. Böylece 2-0’lık skorla ilk turu kazasız geçen GM Yılmaz’ın ikinci turdaki rakibi ise Amerikalı GM Awonder Liang (2649). Oyuncumuza bu zorlu ve oldukça denk eşleşmede başarılar diliyoruz!

İlk turun en sansasyonel partisine imza atan genç yeteneğimiz IM Ediz Gürel’e bugün GM Ivic karşısında siyah taşlarla beraberlik yetiyordu ancak Sırp satranççı az rastlanır 8.Fb3!? hamlesiyle sadece Matlakov-Faizrakhmanov, Cheboksary 2021 partisinde oynanan bir devamyoluna girince oyuncumuz tam olarak dakik oynayamadı ve rakibine alan avantajı verdi. Karşı oyunun maalesef olmadığı konumu sağlam bir oyunla kazanca çevirmeyi başaran Velimir Iviç böylece maçı eşitlik bozma safhasına taşıdı. Hızlı satranç partilerindeki kuvvetiyle de tanıdığımız Ediz Gürel’e yarın oynanacak eşitlik bozma partilerinde güveniyor ve rakibini geçeceğine inanıyoruz!

İlk günün kazanan bir diğer ismi GM Şanal bu galibiyeti siyah taşlarla elde etmiş olması nedeniyle büyük bir avantaja sahipti. Ancak Zdenko Kozul gibi bir satranç efsanesiyle oynuyorsanız yaş ve formdan bağımsız olarak oldukça dikkatli olmalısınız, özellikle de taş feda ederek karışıklıklara oyunu sokuyorsanız. Nitekim Najdorf’un az oynanan yan varyantlarından birinde tahtada oluşan ve beyazın dinamik üstünlüğünün siyahın taş fazlasıyla dengelendiği konumda GM Şanal yeterince dakik oynayamayarak rakibine taşlarını çıkma fırsatı tanıdı ve tecrübeli GM Kozul taş fazlasını kazanca çevirerek maçta durumu eşitledi. Hızlı satranç partilerindeyse elbette gençliğin tecrübeye galip gelmesini diliyoruz! 

Son olarak kupadaki diğer temsilcimiz GM Emre Can, Küba asıllı Amerikalı GM Quesada Perez karşısında siyah taşlarla berabere kaldı ve bu maçın kazananı da böylece eşitlik bozma partileriyle belli olacak. Her iki oyunda da güvenli oynamayı seçen taraflar bu eşleşmede henüz kazanç şansları elde edebilmiş değil. Oldukça denk geçen bu mücadelede bakalım hızlı satranç partileri dengeyi kimin lehine değiştirecek? GM Can’a başarılar diliyoruz!

Dünya Kupası’nda eşitlik bozma maçları 1 Ağustos Salı günü TSİ 14.00’da başlayacak. Önce 25 dk + her hamle 10 sn eklemeli tempoda iki partilik bir mini-maç oynayacak sporcular, eşitlik halinde bu denge durumu bozulana dek sırasıyla yine ikişer partiden oluşan 10 dk + 10 sn ve 5 dk+3 sn temposunda mini-maçlar oynayacaklar. Eşitliğin halen bozulmaması durumunda ise 3 dk+2 sn temposuna geçilecek ve bu tempoda ilk kazanan galip ilan edilecek.

Yarın oynanacak hızlı satranç partilerinde tüm oyuncularımıza tekrardan başarılar diler, bu heyecanlı oyunları takip etmenizi tavsiye ederiz!

Haber: FM Tarık Selbes

Resmi Site: https://worldcup2023.fide.com/

Chess24: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/fide-world-cup-2023/1/67/1

1ebae983-ce61-4106-a5e5-a3f03ffba57cimg 6787