Mobile menu

Dünya Kupası'na 3 Galibiyet 1 Beraberlikle Başladık

wc1Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 2023 FIDE Dünya Kupası, bugün oynanan ilk tur maçlarıyla başladı. İlk oyunlarda sporcularımız oldukça başarılı sonuçlar alırken GM Mustafa Yılmaz, GM Vahap Şanal ve IM Ediz Gürel rakiplerine karşı galip gelmeyi başardı. GM Emre Can ilk maçında masadan beraberlikle ayrıldı.

2023 FIDE Dünya Kupası’nda mücadele eden en genç sporcu olma özelliğiyle de öne çıkan genç yıldızımız IM Ediz Gürel, ilk turda en hızlı galibiyeti alarak turnuvada büyük ses getirdi. 2021 FIDE Dünya Kupası’nda son 16’ya kalan başarılı sporcu GM Velimir Ivic karşısında ilk oyunda beyaz taşlarla mücadele eden IM Ediz Gürel, İspanyol açılışında normalde oynadığı değişmeli varyantı yerine daha farklı bir devamyolu tercih etti. Rakibinin oynadığı şüpheli olan 19…c5 hamlesi karşısında şah kanadı atağını başlatan IM Gürel, muazzam bir fil fedasıyla rakibi mat ağına sıkıştırdı. Rakibini umutsuz savunma hamleleri karşısında hata yapmayan genç yıldızımız rakibine 1 saat zaman farkı atarak 28 hamlede rakibini mağlup etmeyi başardı. Son dönemde adından sıkça söz ettiren genç yıldızımız aldığı bu büyük başarıyla dünya satrancında büyük yankı uyandırdı. IM Gürel, kuvvetli rakibi karşısında yarın siyah taşlarla bir üst tura çıkma mücadelesi verecek.

GM Zdenko Kozul karşısında siyah taşlarla mücadele eden GM Şanal, açılışta Slav Savunması’nı tercih etti. Açılışta vezir kanadında piyon çokluğu sağlayan büyükustamız, rakibinin yaptığı hatalı kale değişimi sonucunda e5 karesinde duran rakip kaleyi adeta hapsetti. C hattında elde ettiği geçer piyonun ardından doğru taş sadeleştirmeleriyle geçer piyonunu iyice kuvvetlendiren GM Şanal, siyah taşlarla rakibini mağlup ederek ciddi bir avantaj elde etti. Rövanş oyununda beyaz taşlarla mücadele edecek olan büyükustamız puan alması durumunda adını bir üst tura yazdıracak.

İlk turda oynayan en kuvvetli sporculardan biri olan GM Yılmaz, IM Chitumbo Mwali karşısında beyaz taşlarla mücadele etti. Açılışta merkezdeki piyon üstünlüğünü alan GM Yılmaz, merkezden sürdüğü piyonlarla rakibi üzerinde ciddi baskı kurmaya başladı. Yaptığı güzel bir taktik fikirle de kalite öne geçen büyükustamız rahat bir galibiyet aldı.

GM Emre Can ise GM Luis Ernesto Quesada Perez karşısında beyaz taşlarla mücadele etti. İki tarafın da sağlam bir oyun sergilediği maçta açılışta yapılan taş değişimlerinin ardından eşit bir oyunsonuna gitti. Dengelerin hiç bozulmadığı oyun 30 hamle sonucunda beraberlikle sonuçlandı.

İlk turun rövanş karşılaşmaları yarın TSİ 14.00'te başlayacak. Dünya Kupası’nda yarışan sporcularımıza başarılar diliyoruz.

Resmi Site : https://worldcup2023.fide.com/

Chess24 : https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/fide-world-cup-2023/1/26/1

dunyakupasi 4

dunyakupasi 3

dunyakupasi 2

dunyakupasi 1