Mobile menu

Dünya Yaş Grupları Hızlı Satranç Şampiyonası Sona Erdi

adsz tasarm 60Gürcistan’ın Batum kentinde 5-12 Haziran 2023 tarihleri arasında düzenlenen 2023 Dünya Yaş Grupları Hızlı Satranç Şampiyonası sona erdi. 3 gün ve 11 tur süren şampiyonada 16 yaş genel kategoride yarışan IM Ediz Gürel 7 puanla 5.sırada ve 12 yaş kızlar kategorisinde yarışan Arya Aydoğan ise 7 puanla 6.sırada noktaladı. Yıldırım Şampiyonası ise verilecek iki günlük aranın ardından 10-11 Haziran 2023 tarihlerinde oynanacak.

16 yaş kategoride 1 numaralı seribaşı olarak başlayan genç yıldızımız ilk aldığı şansız mağlubiyetin ardından ikinci turda ise açılışta sergilediği agresif oyunla önce piyon öne geçti sonrasında da alan avantajını kullanarak adeta rakibe oyun şansı tanımadı ve şık bir galibiyete imza attı. 3.tura geldiğimizde ise siyah taşlarla mücadele eden sporcumuz, eşit çıkılan açılış safhasının ardından oyunsonuna piyon önde girdi. Oyunsonunda rakibine ince bir taktik fikri çıkınca konum eşitlendi ve IM Gürel masadan yarım puanla ayrıldı. Bu sonuçlarla genç yıldızımız IM Ediz Gürel ilk günü 1,5 puanla kapattı. İkinci güne geldiğimizde 4.turda beyaz taşlarla mücadele eden IM Gürel, oyunortasında rakip şaha yaptığı baskıyla taş öne geçmeyi başardı ve sonrasında oynadığı güzel oyunla da rakibini mağlup etti. Günün kalan 3 maçından ise beraberlikle ayrılan genç yıldızımız 7 turun ardından 4 puanla son güne girdi. Son güne geldiğimizde güne çok güzel iki galibiyetle başlayan IM Gürel tekrardan üst sıralara dönmeyi başardı. 10.turda beyaz taşlarla mücadele eden sporcumuz, iki tarafın da dengeli oyunu sonucunda eşit bir oyunsonuna gitti ve masadan yarım puanla ayrıldı. Son turda ise siyah taşlarla oynayan IM Gürel, rakibinin vezir kanadından ve merkezden kurduğu baskılı oyun karşısında başarılı bir savunma oyunu sergileyerek eşit bir oyunsonuna gitti. Oyunsonunda ise iki taraf da hata yapmadı ve maç beraberlikle noktalandı. Bu sonuçlarla 7 puana ulaşan IM Ediz Gürel, şampiyonayı 5.sırada tamamladı.

12 yaş kızlar kategorisinde yarışan Arya Aydoğan’a baktığımızda ise ilk turda siyah taşlarla mücadele eden sporcumuz, açılıştan piyon önde çıktı ve sonrasında rakibini mağlup etmeyi başardı. İkinci turda ise beyaz taşlarla oynayan Arya, eşit çıkılan açılış safhasının ardından oyunortasında yaptığı doğru taş değişimleriyle çift fil avantajını aldı. Bu avantajı oldukça ustaca bir şekilde kullanan sporcumuz oyunsonunda rakip piyonları teker teker toplayarak maçı kazanmasını bildi. Üçüncü tura geldiğimizde ise siyah taşların başına geçen Arya, oyunortasında sergilediği baskılı oyunla önce piyon kazandı sonra da file karşı kale oyunsonuna girdi. Oyunsonunda ise hata yapmayan sporcumuz bu turdan da galibiyet ile ayrıldı ve ilk günü tam puanla kapattı. İkinci güne puansız bir şekilde başlayan Arya 5.turda siyah taşlarla mücadele etti. Açılışta rakibinin yaptığı şah saldırısından kaynaklı kötü konumda kalan sporcumuz, sergilediği başarılı savunma oyunuyla taşları değişip eşit oyunsonuna gitti. Oyunsonunda ise geçer piyonun gücünü çok doğru bir şekilde kullanan sporcumuz rakibini mağlup etmeyi başardı. 6.turdan ise puansız bir şekilde ayrılan Arya, 7.turda rakibini mağlup etmeyi başardı ve 7 turun ardından son güne 5 puanla girdi. Son güne girdiğimizde ise 8.turda kategorisinin tam puana sahip sporcusu karşısında puansız bir şekilde ayrılan sporcumuz, 9.turda ise beyaz taşlarla mücadele etti. Açılışta merkezde aldığı hakimiyetle piyon öne geçen Arya, piyon önde girdiği kale oyunsonunda rakibini mağlup etmeyi başardı. 10.turda da beyaz taşlarla baskılı bir oyun sergileyen sporcumuz, e hattını açarak rakibinde geride kalmış piyon yarattı ve baskılı oyununu devam ettirerek maçı kazanmasını bildi. Son turdan ise puansız bir şekilde ayrılan Arya Aydoğan, şampiyonayı 7 puanla 6.sırada tamamladı.

10 Haziran 2023 tarihinde başlayacak olan Yıldırım Şampiyonası’nda her iki sporcumuza da başarılar diliyoruz.

Chess Results: https://chess-results.com/tnr772023.aspx?lan=8&art=25&fedb=TUR&flag=30

Resmi Site : https://batumi2023.fide.com/

Chess24 – U16: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/fide-world-rapid-championship-2023-u16/1/1/1

Chess24 – G12 : https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/fide-world-rapid-championship-2023-g12/1/1/1