Mobile menu

Ding Liren Dünya Şampiyonu!

unnamed 1Magnus Carlsen’in unvanını korumayacağını açıklamasının ardından Adaylar Turnuvası’nda ilk iki sırayı elde eden oyuncular arasında oynanan 2023 FIDE Dünya Şampiyonluğu Maçı’nda kazanan, eşitlik bozma için oynanan dört partilik hızlı satranç maçının son oyununda galibiyete uzanan Ding Liren oldu! Tüm maç boyunca geriden gelen ve Nepomniachtchi’yi yakalamaya çalışan Çinli satranççı son oyunda zeitnottaki cesur tercihlerinin karşılığını Rus satranççının hata yapmasıyla aldı.

14 partilik ve skorun durmadan değiştiği bir maçın stresinin üzerine hızlı zaman kontrolünde oynamanın da getirdiği ekstra yük binince her iki oyuncunun ne kadar yoğun bir psikolojik baskıya maruz kaldığı maç bitimi daha açık bir şekilde belli oldu. Öyle ki son oyun bittiğinde Rus satranççı kendine zor hâkim olduğu açıkça gözlenir bir şekilde tahtadan uzaklaşırken Ding Liren yoğun duygular içerisinde bir süre tahta başından kalkamadı.

Her iki oyuncuyu da ortaya koydukları büyük mücadeleden ötürü tebrik etmek gerekiyor. Her ne kadar analiz motorları çağında maç yeterli doğruluk seviyesine ulaşmadığı için eleştirilse de Astana’da-özellikle de Ding’in tercihleri sayesinde- görece daha karmaşık ve özgün konumlar oynandığı pek hesaba katılmıyor. Elbette direnç seviyesi örneğin bir Carlsen - Karjakin maçı gibi değildi ancak satranç içeriği ve drama anlamında bu unvan maçı -her ne kadar şampiyonun unvanını korumaması anlamında gölgelenmiş olsa da- satranç tarihinde yerini almayı hak ediyor.

Maçtan sonra yapılan basın toplantısında kendisini şampiyonluk unvanından ziyade bir noktada dünyanın en iyi oyuncusu olmanın daha çok ilgilendirdiğini söyleyen Ding, böylece bir anlamda Carlsen’e de bir mesaj yollamış oldu. Daha önce oynadığı “Nepo” yerine Ding’in unvanı kazanması Carlsen’i tekrar şampiyonluk maçı oynamak için teşvik edecek bir faktör olacaktır kuşkusuz. Tabii böyle bir maçın para ödülünün de hatırı sayılır bir şekilde daha yüksek olacağını öngörmek yanlış olmaz.

Umarız yeni şampiyon Ding Liren, Magnus Carlsen’i de bir anlamda tekrar satranca döndürmeyi başarır ve bir gün bu ikilinin maçını da izleme şansına erişiriz! Ancak şimdi sadece Çinli satranççıyı tebrik etme zamanı çünkü o maç boyu gösterdiği karakter ve oyunuyla bunu fazlasıyla hak etti. Tebrikler şampiyon!
Haber: Tarık Selbes

Resmi Site: https://worldchampionship.fide.com