Mobile menu

Astana’da İlk Altı Oyun Sonunda Durum Eşit

52821394645 be2d9555b7 c2023 FIDE Dünya Şampiyonluğu Maçı’nda ilk altı parti tamamlandı. Adeta bir tenis maçı havasında geçen ve şu ana kadar sadece iki beraberliğin görüldüğü maçta durum şimdilik eşit. Özellikle son üç parti için her iki tarafın da siyah taşlarla daha açılıştan baskı altına girdiğini ve daha sonra bu baskıyla baş edemeyerek kaybettiğini söylemek mümkün. Öyle görünüyor ki siyah taşlar problemini çözecek isim maçta öne geçecek ancak henüz her iki taraf da açılış hazırlığı konusunda buna dair bir emare göstermedi.

Maçın tüm oyunları son derece zevkli ve öğretici elbette ama son iki partiye bilhassa dikkat çekmek gerekiyor. Hem Nepomniachtchi’nin beşinci oyunda c3-d3’lü bir Ruy Lopez’de piyonunu h5’e ilerlettikten sonra beyaz kare stratejisiyle rakibini tamamen çaresiz hale getirip bitirici g4-g5 sürüşüyle oyunu sonlandırması hem de Ding’in Londra Sistemi’nde a5-Ac5-h5 gibi konumsal fikirleri ustalıkla uygulamasının ardından alan avantajı ve rakibinin zayıflıklarından faydalanarak başlattığı hücum satrançseverler için adeta ders niteliğinde. Belki de satranç dünyasının böyle ilginç bir maçın oynanmasına sebep olduğu için Magnus Carlsen’e teşekkür etmesi gerekiyor!

Maçın yedinci partisi 18 Nisan Salı TSİ 12.00’da oynanacak. Nepomniachtchi’nin beyaz taşlara sahip olacağı bu partide bakalım yine servis atan kazanacak mı yoksa Ding Liren siyah taşlarla rahatça eşitleyip maçta inisiyatifi eline mi alacak?

FotoÄŸraf : Stev Bonhage (Resmi Site)

Haber: Tarık Selbes

Resmi Site: https://worldchampionship.fide.com
Canlı Yayın (Chess24): https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/nepo-ding-world-chess-championship-2023#live
Canlı Yayın (Chess.com): https://www.chess.com/events/2023-fide-world-chess-championship