Mobile menu

Astana’da İlk Galibiyet

52806722824 dc1af1b958 c 12023 FIDE Dünya Şampiyonluğu Maçı’nda ilk iki oyun geride kaldı. İlk oyunda da kazancı zorlayan taraf olan Rus Ian Nepomniachtchi siyah taşlarla ikinci partiyi beklenmedik derecede kolay bir biçimde kazanmayı başararak maçta avantajı ele geçirdi. Ding cephesinde ise işler skordan da bağımsız olarak hiç iyi görünmüyor.

Çinli satranççı ilk oyundan sonra basın toplantısında da itiraf ettiği gibi unvan maçının stresiyle baş etmekte ve sinirlerine hâkim olmakta zorlanan bir görüntü çiziyor. Unvan maçı oyun kuvveti, hazırlık gibi faktörlerin yanı sıra oyuncuların sinirlerinin de en üst düzeyde sınandığı bir platform ve özellikle de üst düzeyde seviye-bilgi farklarının çok azalmasıyla psikolojik faktörler giderek daha da önem kazanıyor. Ding Liren’in bu mağlubiyetin ardından acilen kendini toplaması lazım zira bunu başaramazsa bizi tek taraflı bir unvan maçı bekliyor olabilir.

İlk partide İspanyol Açılışı’nın Gecikmeli Kırışma Varyantı’nda bazı sorunlar yaşayan Ding Liren, konumdaki beraberlik marjının fazlalığı nedeniyle oyunu kurtarmayı başarmış ve kendisinin de itiraf ettiği gibi psikolojik durumu nedeniyle hiç hazırlanamadığı bir oyunda kaybetmeyerek aslında ikinci partiye daha moralli girmişti. Beyaz taşlarla 1.d4 Af6 2.c4 e6 3. Af3 d5 hamlelerinin ardından -sekondantı Rapport’un tarzında bir hamle olduğu söylenebilecek- 4.h3!? ile rakibini şaşırtan Ding karşısında Rus satranççı prensipli bir şekilde oynamayı seçerek oyunu 4…dxc4 ile Kabul Edilmiş Vezir Gambiti’ne götürdü. Aslında Çinli satranççı bir anlamda açılışta istediğini de elde etmiş olmalıydı, zira 12.Axc5 ile oyunu sakin ve çift fil avantajı nedeniyle beyazın belki üstünlük için iddiada bulunabileceği simetrik bir piyon yapısına sahip güvenli bir konum oynama şansı vardı. Ancak bunun yerine riskli 12. Axf6?!’yı seçen Ding, 12…gxf6! alışını kaçırınca siyaha şah kanadında karşı oyun şansları verdi. Oyunun devamında da çok kötü oynayarak oldukça basit ve doğrudan hamlelerle gelişen hücuma karşı direnç gösteremeyen Çinli satranççı 29 hamlede terk etmek zorunda kaldı. Elbette Rus satranççı adına kusursuz bir oyun, ancak Ding’in de üst seviyede bir satranç oynamadığının altını çizmek gerekiyor.

Maçın üçüncü partisi boş günün ardından 12 Nisan Çarşamba TSİ 12.00’da oynanacak. Üçüncü partide Ding Liren’in siyah taşlarla en azından kaybetmemesi kendisi adına çok önemli zira Nepomniachtchi rakibinin iyi görünmeyen psikolojisinden faydalanarak arayı açmak isteyecektir. Bu ilginç mücadeleyi takip etmeyi unutmayın!

Haber: Tarık Selbes

Fotoğraf: Resmi Site 

Resmi Site: https://worldchampionship.fide.com
Canlı Yayın (Chess24): https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/nepo-ding-world-chess-championship-2023#live
Canlı Yayın (Chess.com): https://www.chess.com/events/2023-fide-world-chess-championship