Mobile menu

FIDE Dünya Şampiyonluğu Maçı Astana’da Başlıyor!

52803093483 0dcecbd74f cŞampiyon Magnus Carlsen’in unvanını korumayacağını açıklamasının ardından 2022 Adaylar Turnuvası’nda ilk iki sırayı elde eden Rus Ian Nepomniachtchi ve Çinli Ding Liren arasında oynanacak 2023 FIDE Dünya Şampiyonluğu Maçı Kazakistan’ın başkenti Astana’da başlıyor. Her ne kadar Carlsen’in oynamıyor oluşu anlaşılır olarak kamuoyunda maça ilgiyi azaltsa da her iki oyuncunun stili ve oyun seviyesi dikkate alındığında Astana’da son derece ilginç partilerin bizi beklediğini söylemek şimdiden mümkün.

Unvan maçının formatına kısaca göz atarsak, 9 Nisan- 1 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen maçın son yıllarda olduğu gibi yine 14 parti üzerinden oynanacağını görüyoruz. Klasik zaman kontrolündeki bu partilerde taraflar başlangıçta 120’şer dakikaya sahip olacak ve 40 ile 60. hamlelerin ardından saatlerine sırasıyla 60 ve 15 dk daha eklenecek. Ayrıca 60. hamleden sonra oyunun sonuna kadar her hamlede 30 sn eklemeli bir zaman kontrolüne geçilecek. Maçın eşitlikle sonuçlanması halinde ise unvanı tabii buna ek olarak 2.000.000 Euro’luk toplam ödülden %60 payı da- kazanan eşitlik bozma safhasında oynanacak hızlı satranç partileriyle belirlenecek.

Maçtan önce düzenlenen basın toplantısında “Nepo” 2021’de Dubai’de Carlsen’e karşı bir unvan maçı oynamış olmasının tecrübe olarak önemli fakat abartılmaması gereken bir avantaj olduğunun altını çizerken Ding de ilk Çinli dünya şampiyonu olarak tarihe geçme şansını değerlendirmek istediğini belirtti. Her iki oyuncu da elbette hazırlıkları hakkında detaylı bilgi vermekten kaçınırken sorulan ilginç bir soru her iki adayın da örnek aldıkları satranççıların kim veya kimler olduğuna dairdi. Rus satranççı bu soruya dördüncü dünya şampiyonu Alekhine cevabını verirken Ding’in yanıtı daha dikkate değerdi: Kasparov, Carlsen, Topalov ve şaşırtıcı bir biçimde İspanyol büyükusta Vallejo Pons! Nitekim Vallejo Pons da Ding Liren’e Twitter’dan teşekkür etmeyi ihmal etmedi!

Maçın 9 Nisan Pazar günü TSİ 12.00’da başlayacak ilk partisinde beyaz taşlara sahip olacak taraf Ian Nepomniachtchi. Bakalım ilk parti bize neler gösterecek ve maçın gidişatına etki edecek bir sonuca sahne olacak mı?

Resmi Site: https://worldchampionship.fide.com
Canlı Yayın (Chess24): https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/nepo-ding-world-chess-championship-2023#live

Canlı Yayın (Chess.com): https://www.chess.com/events/2023-fide-world-chess-championship

 

52803093483 0dcecbd74f c